• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: archwiki rulez a to pouzivam Debiany.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    dobra dokumentace je ke gentoo a jeste lepsi k archlinuxu. tam najdete ledasjaky how to...
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    FRANCIMOUR: Co konkrétně
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    Nekdo zkusenosti s icingou a Nagiosem?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PUMA: mozna bych linknul cely zdroj... tech uzitecnejch nazornejch obrazku tam ma vic :)
    Linux Performance
    http://www.brendangregg.com/linuxperf.html
    PUMA
    PUMA --- ---
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    JAKUBATORUS: Taky jsem teď z Windows přešla na Linux, konkrétně na Ubuntu, a moc se mi líbí tyto stránky https://wiki.ubuntu.cz/Wiki
    SATAI
    SATAI --- ---
    AMANT: Forst taky super!
    AMANT
    AMANT --- ---
    me tu kdysi kdosi, asi pan satai doporucoval toto. dal sem si to do telefonu.

SATAI
    SATAI --- ---
    DANIELSOFT: Petrlík je super!
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já se naučil základy podle knížky "Jemný úvod do systému UNIX" - ale to bylo na konci devadesátých let tak nevím, jestli je někde k sehnání

ještě by měl asi fungovat Linux Documentation Project
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jestli někdo má nějaký další užitečný/oblíbený zdroje, tak sem s nimi, rád se podívám a podělím s kolegy.
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    SPIKE411: Tak ti pěkně děkuju, teď mám kvůli tobě zakžený léto :-D
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    Měl bych nápad jak obohatit toto fórum. V záhlaví hodit nějaký odkaz na manuál základních úkonů v linuxu. Já jsem jak blb celej život používal widle, a teď nevím jak používat terminál, jak se jmenuje to, když zmáčknu ctrl alt a f1, co je k čemu příp. co bych měl ještě vědět, aby mě neodradil nával informací. Děkuji, a moc si vážím jakékoliv rady /hlavně těch co pochopim/.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    CHOROBA: jo, stačí naimportovat konfigurační soubor do network manageru a nebo si vybrat poskytovatele který nabízí aplikaci pro Linux. například https://www.privateinternetaccess.com
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    A1_UNPYTLED: Tohle už je na mou kebuli trochu vyšší liga, zkusim projet nějakej manuálek, a vrhnu se na to. Díky moc.
    A1_UNPYTLED
    A1_UNPYTLED --- ---
    JAKUBATORUS: Pokud jde o logy, ktere bys mohl zkontrolovat tak v pripade zamrzle grafiky nas zajima zejmena:
    /var/log/Xorg.0.log
    (ani ne tak, errory, jako spis warningy)

Nemas-li ovšem nejakou notoricky problemovou kartu jako, tusim, nektere Nvidie, sazel bych spis na nejaky bug, co prisel s tou aktualizaci bezprostredne pred problemy.

historii aktualizaci najdes v:
    /var/log/apt/history.log

vypis si baliky, co ten den prisly, zjisti ktere aplikace je vyuzivaji a zkus je docasne nahradit nejakymi alternativami. (muze to byt neco nejmin pravdepodobneho jako v mem pripade do nedavna audioprehravac DeaDBeeF kvuli defaultniho Gtk2 motivu, po prepnuti do Gtk3 asi gut, ale uz jsem si zvyknul na Audacious s moznosti 2000 Winamp skinu)

v history.logu by mohly byt jeste kriticke baliky souvisejici s lightdm, soudim podle charakteristiky Tveho problemu, v tom pripade asi nezbyva nez pockat na jejich pristi aktualizace
    A1_UNPYTLED
    A1_UNPYTLED --- ---
    JAKUBATORUS: Jenom k tomu tvrdemu restartu- mekky restart na pohodu je v linuxu trojhmat:
    Alt + SysRq + postupne R, E, I, S, U, B (nekdy se to nechytne napoprve a je treba opakovat)

V Mintu to pry asi neni nastavene defaultne jako treba v Debianu a musi se prepsat parametr
    kernel.sysrq = 176
    na
    kernel.sysrq = 1
    v
    /etc/sysctl.d/10-magic-sysrq.conf

pokud ma byt neco v syslogu, tak spis po mekkem nez tvrdem restartu
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JAKUBATORUS: zkus crtl-alt-F1

a pak muzes mrknout do logu pokud vsak system zatuhnul, bude na vine nejspis graficka karta.
    vice asi najdes v syslogu
    JAKUBATORUS
    JAKUBATORUS --- ---
    Ahoj, jsem lama, mám problém při každém restartu i vypnutí mi systém najede do barevných pruhů ze kterých se dostanu jen tvrdým restartem tedy podržením tlačítka power na pc.
    Mám Linux mint cinamon 19.1. 4.0.10 a problémy nastaly po instalaci aktualizací minulý týden.
    Stačí mi přip. odkaz někam kde se tento problém už řešil klidně v angličtině, nenašel jsem :-/
    Děkuji.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam