• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUK
    SUK --- ---
    Ja jedu na virtualboxu a myslim, ze na vhodnou virtualizacni platformu se nikdo neptal ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHOROBA: ja nemam nic proti qemu, nicmene problem je, ze u par zakazniku mame prodany vmware, ja musel projit nekolika certifikacemi a zakaznici na nem honi kazdy pres 400 virtualnich masin. ja chapu, ze vmware neni jedine virtualizacni reseni na svete a uplne bych netvrdil, ze je kokotskej. kokotsky byvaji spis uzivatele. ;)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    VYHULENY_UFO: ja sem zvyklej pracovat v operacnim systemu lin a v nem mam virtualizovany win pres qemu. super vec a muzu vynechat kokotskej vmware.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AXTHEB: ale cetl, jsem zvykly pracovat ve virtualizovanym prostredi vmware, kde mam jak win tak lin. k tomu mi staci jeden operacni system a melo by stacit kazdymu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VYHULENY_UFO: Mám trochu pocit, že si nečetl co jsem psal, nebo tak něco.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ok, dík všem :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AXTHEB: problem je, ze virtualizace je dneska celkem rozsirena vec. dneska mas levnejsi si pronajmout virtualni server, nez fyzickej. navic uz je jedno jestli instalujes linux do virtualky nebo na fyzicky zelezo, protoze uz davno netravis hodiny tim jak uchodit mys nebo zvukovku.

muj osobni nazor je, ze dualboot je zbytecnost. pro normalni fungovani je lepsi mit jeden jedinej operacni system. ja mam linux a windows provozuju ve vmware workstation.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já bych jakoukoli formu paralelní práce (wsl, virtuál) silně nedoporučil, budeš mít tendenci věci řešit ve Windows a bude ti to seznamování trvat mnohem (až nekonečně) déle.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    SALVATOR: jak říká ufo, ve VirtualBox si můžeš vyzkoušet co chceš, můžeš si dělat "image" alias body obnovy, tak se nebudeš muset bát, že něco rozbiješ.
    SUK
    SUK --- ---
    SALVATOR: pridavam variantu zacit pozvolna s WSL a naucit se operovat s CLI nastrojema. Trosku hardcore cesta, na druhou stranu s docela snadnym unikem do znameho prostredi :) Nejlepsi ale asi bude AXTHEBova rada :)

Kazdopadne, opatrne s instalaci, obzvlast pokud nevedes efi/gpt :)

A VYHULENY_UFO varianta muze byt dobra i treba pro pripadne seznameni a vyzkouseni dualboot instalace. Pak to ale chce docela rychle najet na realne zelezo, protoze tam budes resit veci, ktery ve virtualu nebudes muset.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SALVATOR: pokud se chces zacit seznamovat, mozna bych volil pro uplnej zacatek virtualni stroj...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SALVATOR: Zmenšit partition s Windows (na to je přímo ve Windows nástroj), do uvolněného místa nainstalovat Linux.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Diky, mne furt trapilo, ze prechazim od pocitace k pocitaci, chvilku posloucham zvuk z compu, chvilku z mobilu. Tak jsem to vyresil takhle. Proste 24/7 streamuju z jednoho compu zvuk a hotovo. ;-]
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ahoj, jdu poprosit o radu. Rozhod sem se začít se seznamovat s Linuxem, zatím váhám mezi Mint a Elementary OS. V kompu mám dva disky, SSD s win10 a jeden HDD. Napadaj mě proto minimálně čtyři možnosti:
    - Udělat partition na SSD a Linux hodit tam
    - To samý, ale na HDD
    - Zálohovat data z HDD, nainstalovat tam Linux a data tam vrátit
    - Nainstalovat Linux na C: na SSD vedle win bez partitionu (v případě Elementary OS, zatím nevím, jestli tuhle možnost na i Mint)
    - Použít virtuální stroj
    Třetí možnost mi smrdí potencionálníma problémama a čtvrtá mi přijde trochu jako kanón na vrabce, vzhledem k tomu, že pro Linux zatím budu mít omezený využití. Co si vy myslíte?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GIOMIKY: pekna magie s linuxem :D
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Vim, ze jsem s tim uz otravnej, ale cely postup redirect zvukoveho vystupu pocitace lze jeste vylepsit. Dejme tomu, ze chceme poslouchat zvuk, ktery neexistuje, z pocitace, ktery nema zvukovou kartu. I v tomto pripade je zde reseni. Je jim Linux modul snd-dummy.
    Tedy:
    # modprobe snd-dummy
    a klasicky
    # modprobe snd-aloop
    vystup pactl by potom mel byt neco jako:
    # pactl list short sinks
    0 alsa_output.platform-snd_aloop.0.analog-stereo module-alsa-card.c s16le 2ch 44100Hz RUNNING
    1 alsa_output.platform-snd_dummy.0.analog-stereo module-alsa-card.c s16le 2ch 44100Hz SUSPENDED
    a nastaveni:
    # cat ~/.asoundrc
    pcm.loop {
    type plug
    slave.pcm "hw:Loopback,1,0"
    }
    Potom na cilovem pocitaci klasicky:
    ssh -C root@srv sox -c 1 -q -t alsa loop -t mp3 -r 10k - | mpg123 -
    ... a jde to i bez zkukovky
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DANIELSOFT: To jsme se nepochopili. Ja nechci prehravat mp3 soubry. Ale zvukovy vystup pocitace presmerovat pres sox s mp3 kodovanim do termuxu. Tak, abych mohl na pocitaci pustit v prohlizeci televizi, nechat ji hrat a ten zvuk z pocitace poslouchat na mobilu.
    To, co's posilal je prehravac empetrojek. Coz nevylucuje, ze do toho jde nejak presmerovat zvukovy vystup audia, ale asi je to trosku neco jineho.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    To jste hodny kluci, ale uz asi nemam duvod to menit. Takhle mi to dava narocnost 8 GB / mesic s poslechem 24 / 7 teliny na cestach a asi uz nepotrebuju nic jinyho. Ale diky za tip. Mozna, kdybych to byl byval vedel drive, tak bych to byl byval vyuzil...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jojo, MPD a mozna bych se i dneska podival na pipewire
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam