• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: linux je docela rozsirenej, v televizich, routerech, tabletech, ba dokonce v telefonech. nicmene, to si bfu neuvedomi.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tady mate vsechno. kompatibilitu hw, kvalitu gui a ux atd. ;)

https://www.youtube.com/playlist?list=PL8mG-RkN2uTyhe6fxWpnsHv53Y1I-K3yu
    SUK
    SUK --- ---
    REDSNAKE: BFU co neumi nastavit asociaci souboru je zrovna asi uplne jedno, co pod tema okynkama a ikonkama beha za jadro :) Mimochodem, asociace souboru neumim vlastne nastavit ani ja :D
    SUK
    SUK --- ---
    DANIELSOFT: Linux asi neni az o tolik moc rozsirenejsi, ale davno to neni undergroundova podivnost a jelikoz pocitace dnes ma vyrazne vic lidi, nez tehdy, i to 1 % kernel-programatoru uz neni nutne jeden silenec v garazi udrzujici obskurni driver na obskurni HW, nybrz cela skupina. Pripadne to nekdo vyuziva ve firme. Druha vec je, ze spousta veci doznala standardizace, obzvlast pak na USB.

Nicmene i dnes lze narazit na problemy s podporou hardwaru. Displaylink/evdi treba stale robi problemy, par let zpatky jsem rozhodne nemluvil slusne, kdyz jsem resil broadcom wifiny a pokud je mi znamo, tak consumer-segment graficky karty stale nejsou jistota.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDSNAKE: Máti takto taky "ale já jsem na ty Windows zvyklá," přitom tam už druhou dekádu používá jen Firefox, Thunderbird a Open/LibreOffice, a žádný tweakování se nekoná.

Ale ne, MUSÍ to být Windows, i když na to nadává, kudy chodí. Asi fakt jsou antitechnologický lidi, kterým stávkuje jakákoli technika, jinak si to vysvětlit neumím.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    GILHAD: Tak jestli je tata nejakej ladic co pouciva ccleaner atp tezko se divit. Pouzivam linux celej zivot a za poslednich treba 5 let nespadly ani jednou.

To jsou proste povery geeku..
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    REDSNAKE: Já to před léty matce nastavil, aby mohla snadno stahovat fotky vnoučátek a furt jí to nepadalo, jako ty windows, co jí tam nastavil otec (dlouholetý uřivatel). První týden jsem jí to musel ukazovat furt dokola jak s tím, pak už jí to začlo poslouchat. A od té doby to spokojeně používá. Nedávno jí to jedno vnouče přetáhlo na novější počítač a po pár dnech opět naprostá spokojenost.

Otec stále používá windows, průběžně aktualizuje a nadává na ně, kudy chodí. Tomu neradím, protože já nevím jak a on linux nechce.

Takže si představovat nemusím, vidím to samé při každé návštěvě.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    A ted si predstavte ze bfu co neumi nastavit asociaci souboru nebo vychozi tiskarnu zacne pouzivat linux… nerealne
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: jj, navic snad uz vsechny moderni procesory podporujou virtualizaci, takze s vykonem na beznou praci neni problem.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    jenom tady Linux pochválím: používám ho už od roku 1998 a furt mám z dřívějších dob zafixované, že je problém s podporou HW a v poslední době mi webová kamera (na kterou jsem se tady ptal) a scanner (který jsem zkusil dneska) fungovaly na první dobrou a vůbec jsem nemusel nic řešit, prostě zasunu a funguje: já vím, měla by to být samozřejmost, ale člověk je už opatrnej
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    CHOROBA: Tak tak, widle na železo nepatří...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SUK: jakoze spravna odpoved na SALVATOR: otazku je smazat widle a hodit je do virtualu. stejne tam pojedou lip, nez na bare zeleze
    SUK
    SUK --- ---
    Ja jedu na virtualboxu a myslim, ze na vhodnou virtualizacni platformu se nikdo neptal ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHOROBA: ja nemam nic proti qemu, nicmene problem je, ze u par zakazniku mame prodany vmware, ja musel projit nekolika certifikacemi a zakaznici na nem honi kazdy pres 400 virtualnich masin. ja chapu, ze vmware neni jedine virtualizacni reseni na svete a uplne bych netvrdil, ze je kokotskej. kokotsky byvaji spis uzivatele. ;)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    VYHULENY_UFO: ja sem zvyklej pracovat v operacnim systemu lin a v nem mam virtualizovany win pres qemu. super vec a muzu vynechat kokotskej vmware.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AXTHEB: ale cetl, jsem zvykly pracovat ve virtualizovanym prostredi vmware, kde mam jak win tak lin. k tomu mi staci jeden operacni system a melo by stacit kazdymu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VYHULENY_UFO: Mám trochu pocit, že si nečetl co jsem psal, nebo tak něco.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ok, dík všem :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AXTHEB: problem je, ze virtualizace je dneska celkem rozsirena vec. dneska mas levnejsi si pronajmout virtualni server, nez fyzickej. navic uz je jedno jestli instalujes linux do virtualky nebo na fyzicky zelezo, protoze uz davno netravis hodiny tim jak uchodit mys nebo zvukovku.

muj osobni nazor je, ze dualboot je zbytecnost. pro normalni fungovani je lepsi mit jeden jedinej operacni system. ja mam linux a windows provozuju ve vmware workstation.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já bych jakoukoli formu paralelní práce (wsl, virtuál) silně nedoporučil, budeš mít tendenci věci řešit ve Windows a bude ti to seznamování trvat mnohem (až nekonečně) déle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam