• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CZECH23EKTOUR
    CZECH23EKTOUR --- ---
    DANIELSOFT: dík za tip, už to zkoumám, na mě asi trochu vysoká, ale základně to chápu. Po spuštění asi vyvolám nějakou podmínku, která se bude odkazovat na běh programu a po skončení provede další příkaz? Jen se mi zatím nedaří najít nějaký název parametru, který by ten běh zjišťoval - anebo tam rovnou platí, že teprve až když ten spuštěný program skončí, provede se další řádek?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CZECH23EKTOUR: vytvořit shellový skript, do něj dát spuštění aplikace a ten jiný příkaz za to, potom pouštět tento shellskript?
    CZECH23EKTOUR
    CZECH23EKTOUR --- ---
    Šlo by nějak vytvořit spouštěč, aby provedl i něco po ukončení spouštěné aplikace?

    Nějak si nerozumí má druhá gpu s jednou aplikací. GPU má tři módy taktu. V nvidia.settings nastavení performance módu je pořád nějaká forma automatiky a v momentě, kdy ta aplikace asi nedává navědomí, že je potřeba vysokého taktu, tak se vrací na základní takty a už v nich zůstává.

    Udělal jsem si spouštěč, kterým ty takty nadefinuju a jsou drženy po celou dobu spuštěné aplikace a fps mi nedropuje. Chtěl bych to jiným příkazem po skončení zase vrátit do defaultu, ale tak, abych na to nemusel myslet a dělo se automaticky. Je to ještě v možnostech spouštění?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: a ještě pro zajímavost zkus to
    #!/bin/bash
    doplnit na
    #!/bin/bash -x
    PUPU
    PUPU --- ---
    SUK: jo, to bude ono, diky. ja na to ted prave narazil v jenom skriptu z distribuce a bylo mi divne, ze to hazi chybu... (sleep si stezuje, ze nema argument). takze asi chybicka od vyrobce...

    # cat /etc/cron.daily/rhsmd
    #!/bin/sh
    # nightly run of rhsmd to log entitlement expiration/validity errors to syslog
    # this is a cron job because it doesn't need to 'phone home'. should that
    # change, look into calling the dbus interface from rhsmcertd instead.
    config=$(grep -E "^processTimeout" /etc/rhsm/rhsm.conf | grep -Po "[0-9]+")
    if [ -n $config ]; then
      rhsmd_timeout=$config
    else
      rhsmd_timeout=300
    fi
    
    /usr/libexec/rhsmd -s &
    sleep $rhsmd_timeout;
    
    ps_check=$(pgrep -f '/usr/libexec/rhsmd')
    if [ -n "$ps_check" ]; then
      pkill -f '/usr/libexec/rhsmd' >/dev/null 2>&1
      logger -t rhsmd -p user.warn "rhsmd process exceeded runtime and was killed." >/dev/null 2>&1
    fi
    SUK
    SUK --- ---
    PUPU: Kdyztak si udelej kratky bashscript na vypsani jednotlivych argumentu, trosku to muze pomoct pochopit :)
     
    #!/bin/bash
    
    NUM=1
    for i; do
    	echo "arg ${NUM}: '${i}'"
    	NUM=$(($NUM + 1))
    done
    SUK
    SUK --- ---
    PUPU: jen pro zajimavost:
    [suk@shiba ~]$ if [ -n ] ; then echo nenul; fi
    nenul

    To je, po nahrazeni promennych, ekvivalentni radku s X=''. Duvodem imho bude to, ze [ je normalni program a bere normalni argumenty jako cokoliv jinyho. Coz znamena, ze [ -n '' ] spusti [ s tremi argumenty. Prepinacem -n, stringem o delce 0 a ]. Pri volani s prazdnym $X je ale to prazdne $X nahrazeno za nic, cimz se z volani stane -n ] a tak program [ testuje nenulovost stringu "]".

    Proto se prave casto dela ono "${X}" pro pripad, ze X vubec neexistuje. Pamatuju si, ze typicky se stringy porovnavaly jako [ "${X}x" == "x" ] ; then echo X je prazdny stringy.
    PUPU
    PUPU --- ---
    mohu poprosit o vysvetleni? neco mi unika, ale nevim co...

    [root@be401 ~]# if [ -n '' ] ; then echo nenul; fi
    [root@be401 ~]# if [ -n ' ' ] ; then echo nenul; fi
    nenul
    [root@be401 ~]# X=''; if [ -n $X ] ; then echo nenul; fi
    nenul
    [root@be401 ~]# X=''; if [ -n ${X} ] ; then echo nenul; fi
    nenul
    [root@be401 ~]# X=''; if [ -n "${X}" ] ; then echo nenul; fi
    [root@be401 ~]#
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOROBA: samotnyho mne to preqapilo, ale Ubuntu tam sype asi vsecko.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MARASAN: to se ta instalujou cely windows drivers :-o
    koukam tady na archu mam par kernelu, efi atd...a ma to 113MB
    CZECH23EKTOUR
    CZECH23EKTOUR --- ---
    DANIELSOFT: ale jo, děkuji, to byl překlep :), skryté mám zobrazené běžně, tak s adresářem jsem problém neměl (stejně s .kou jsem měl hry pro steam i wine, takže ty jsem si pozaložil), řešil jsem ty hesla a to dle návodu níže, v tom založeném adresáři najdu :). A nechtělo se mi do nový instalace cpát celej ten adresář, že tam bude určitě i hodně zbytného odpadu :).
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CZECH23EKTOUR: to není "./mozilla" ale ".mozilla" - defaultně se nezobrazuje, protože začíná tečkou, což značí "skytý soubor/adresář" ale můžeš třeba v shellu dát "cd" a potom "ls .mozilla" a možná ti to vypíše její obsah
    CZECH23EKTOUR
    CZECH23EKTOUR --- ---
    MARASAN: začínám se ztrácet, kdyby to šlo zpětně, tak jak dorazim z práce, mrknu estli s tim něco jde zpětně. Nechci fabulovat, ale právě kvůli té gpu jsem na původním (taky kolem těch 300Mb tušim) měl nainstalovano těch kernelů taky více (nevim proč, ikdyž běžel jen jeden, tak bez ostatních mi nefunguje správně) a nikdy mi nehlásilo nějaké problémy s nedostatkem místa. A tak jsem se domníval, že tam je jenom zavaděč grub..

    Nechci zdejší zneužívat, ale ještě jsem si nově hrál s VPN, vygeneroval jsem si nějakou spojku na OpenVPN.com, na stránkách mají hromady dokumentů co a jak, ale v samotném lákadle maji postup v 10min pro běžné uživatele ale pro Mac a pak lepší návod pro Ubuntu, Debian, ale pro Arch ne a postup mi přes terminálového pacmana nefungoval bez zádrhelů. Arch samotnej má taky své návody, ale to je už jak pro konstruktéry :). K něčemu jsem se dopracoval, ale nějak to špatně fungovalo, při domnělém zapnutí toho VPN se mi odpojilo normální připojení a šlo to přes to, ale mělo to co dvě minuty výpadek, ikdyž zase hned naskočilo. Nějaký český návod? Našel jsem jen z 2004 na rootu a ten mi taky dělal v postupu chyby. No a tady na nyxu nacházím jen stížnosti programátorů, že co jejich zákazník, to něco jiného a že je v tom čurbes :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CZECH23EKTOUR: /boot pod .5G uz IMHO nestaci. Aspon posledni Ubuntu LTS nebo Debian v11 uz je se dvema nainstalovanyma jadrama potrebuji nafouknout pri instalaci treti (aktualni) verze.
    CZECH23EKTOUR
    CZECH23EKTOUR --- ---
    MARASAN: mám to asi jenom tak, jinde jsem firofoxí složku s nějakýma userdaty nenašel a nic jinýho založenýho jak složku ./mozilla ani nemám :)

    MARASAN: možná to jde i zpětně?!? ale už v tom asi laborovat nebudu. samostatnej /boot to po mě chtělo, ale psali min 300Mb, na původnim jsem to tak měl taky a bylo tam tak do 100Mb, tak jsem něco na těch 300nasadil, ale 2G teda nee... na tom jsem se v minulosti právě zasekával, že moc tu strukturu nevnímám kam co (/var, /opt...), tak to mám rozdělený /boot /root /swap /home

    ZBYNEK: super! vyzkoušim
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CZECH23EKTOUR: Hesla jsou v souborech key4.db a logins.json

    Recovering important data from an old profile | Firefox Help
    https://support.mozilla.org/en-US/kb/recovering-important-data-from-an-old-profile
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JADE: spis bych dal mensi / (root, 20G), pridal samostatnej /boot (2G) alokovanej pro roota (50%+) a zbytek dal /var odkud bych bindnul /home a (/opt). Kdyz ti /var zaplni root logama/cache/..., tak je to neprijemny.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CZECH23EKTOUR: nemas i treba ~/.firefox ?
    CZECH23EKTOUR
    CZECH23EKTOUR --- ---
    GILHAD: složku mozilly jsem si dal na záložní disk a z toho pak provedl backup záložek, doptával jsem se na hesla (jsou-li v tom někde poukládaný, tak je tam mám pořád :) ale byla tu zmíňka s tím syncem hesel a to jsem si vysvětlil, že mám asi smůlu. Pokud dáš tip kde co z tý mozillí složky přenést, tak sem s ním, ale popravdě se mi tam nechce cpát celá, že mám takovej dojem, že už byla zasviněná kdečím :) ale hesla zatim dávám jen co si vzpomínám, takový ty "zabezpečenější" budu muset přes mail a pro ty by se to šiklo...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CZECH23EKTOUR: A jak jsi přenášel? .mozilla začíná tečkou, což některé programy berou jako "skrytý" adresář a tiše to ignorují, zatímco jiné nikoli ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam