• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //jinak teda pro nejaky usporny rezim, vydrz baterky, ovladani rezimu turbo pouzivam vec jmenem TLP

    TLP - Optimize Linux Laptop Battery Life — TLP 1.5 documentation
    https://linrunner.de/tlp/

    GitHub - linrunner/TLP: TLP - Optimize Linux Laptop Battery Life
    https://github.com/linrunner/TLP
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARASAN: i7z urcite ne.... tim monituruju intel procesor v notebooku, mam xeon.

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: btop a lnav /var/log ti na dvou screenech nahradi vsechno, cos tam psal.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: jo a jeste pouzivam na monitoring conky.... to mam moc rad
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARASAN: multitail znam, ty zbyly dve aplikace jsou asi moc mlady. ja mam nejspis nejakou poruchu, protoze rad pouzivam to, co jsem se naucil pouzivat pred 23lety a na co jsem zvykly...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: koukni na lnav, btop a multitail ;-)
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: Ja delam muziku resp. zvuk profesionalne a bez widli jsem nahranej, protoze profesionalni reseni nemaji zadne linuxove alternativy.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jako sitar/developer lidem na windows fakt nezavidim.
    p.s. muziku delam na linuxu a je to bozi ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: tohle rikam kazdymu, kdo chce s linuxem experimentovat. "co pouzivas za programy a co delas za praci".

    pokud chces delat fotosop a muziku, porid si proste windows nebo jabko.
    SUK
    SUK --- ---
    AXTHEB: co ja behem svych zacatku prolez' diskusi zhyckanejch fajnsmejkru, abych nasel ten vhodnej odrazovej bod.. :)

    Stejne je dle myho nejzasadnejsim problemem nedostatek resp. nefunkcnost ci neexistence obrovskyho mnozstvi softwaru, predevsim pak z ty profi sfery. Popripade neinteroperabilita s existujicim jablowidlo-softem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: vlastne od ty doby, co mam doma velky 4k monitor, display notebooku pouzivam jenom v praci, kde mi nechteji koupit velky 4k monitor a mam jen fullhd sracku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: no je fakt, ze dneska prikazova radka zacatecnika v linuxu moc nenadchne. to je spis vec pro olckulery a geeky. ja sam si rovnou poustim xfce a konzole mam otevreny v xterminalech.
    prestozemam linux jako jediny operacni system na svych pocitacich snad od roku 98/99, dodnes pouzivam 4 virtualni desktopy, v soucasnosti tedy na dvou monitorech a uplne v pohode mi to staci.
    1virtualni desktop bezna a casta prace, druhy desktop pro veci, ktery nechci aby byly na prvni pohled videt, chaty, socialni sit. treti desktop pro root konzole a na ctvrtym desktopu mam a monitoring stavu notebooku... i7z, tail -f /var/log/messages, iotop -o a top...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: Protoze v diskusi pro zacatecniky narazi na obskurni diskuze zhyckanych fajnsmekru.
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: protoze si to muzou udelat podle svyho a ne tak, jak jim to mrkvosoft/jablkoñ diktuje? No, ... jako jo no, asi to tak bude.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tadle diskuze je duvod, proc lidi nepouzivaj linux ;-)))
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GILHAD: Jinak ja jich asi nepotrebuju tolik, protoze travim vetsinu casu v shellu a multiplexuju. Takze mam vetsinou 1 xterm, kterym se pripojuju pres ssh na ruzne stroje aa nich mi bezi nekolik gnu screen. Bezne jich mam 9 na jednu gnu screen session. Vice jenom obcas.
    StackOverflow v elinks funguje a jinak vim (editor), nbterm (jupyter nbks v konzoli), dbro (db prohlizec v konzoli) a elinks.
    Takze kdyz o tom premyslim, tak tech GUI mam mene, ale dohanim to temi GNU screen.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GILHAD: Hezky, melo me napadnout, ze je jich tucet, jako funkcnich klaves. ;]
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GIOMIKY: Vyznám se v nich celkem snadno, prostě už jsem si zvyknul na to pohodlí mít víc ploch, 12 používám už přez 10 let, 4 mi stačily tak v minulém miléniu.

    A taky na pohodlí nemuset pořád všechno zavírat a restartovat každý den či víckrát a pořád se obávat, kdy mi zase nějaká automatiká aktualizace něco robije, nebo aspoň shodí (protože se nic neaktualizuje jen tak náhodně samo od sebe, ale pouze a jen tehdy, když to výslovně přikážu, že aktualizovat se bude TEĎ)

    Prostě to dělím podle rozpracovaných věcí, když začnu něco dalšího, nebo je ta plocha už moc plná, tak pokračuju na další.

    Například teď mám po plochách (mc - MidnightCommander spuštěný v terminálu)
    1 - audio, teda přehrávač, co hraje a mc kde si rovnám písničky a playlisty a postupně se v tom snažím udělat lepší pořádek (+ občas dalších 1-5 mc když si k tomu píšu skripty, něco ladím a tak - například na Ctrl+Okno+Alt+mezera vyskočí menu, do jaké skupiny zařadit aktuálně hrající píseň, nebo na jakou skupinu přepojit přehrávání)
    2 - prázdná, běžně pro krátkodobé akce, jako třeba editaci obrázku a poslání do vtipů, nebo tak - pootvírám pár programů, cosi udělám a zase je pozavírám, protože v dohledné době nehrozí opakování
    3 - evidence času (moje vlastní aplikace), asi čtyři okna prohlížečů po asi 10-40 tabech ohledně FORTHu, správy paměti a assembleru (což souvisí s tím FORTHem)
    4 - zdroje k Shadowrunu - dva mc otevřené na správných adresářích a z nich neurčitý počet otevřených PDF, co se vztahuje ke zrovna hraným věcem (enter na *.pdf spustí zathura %f &>/dev/null & ) - prostě pravidla a sourcebooky
    5 - webové stránky k Shadowrunu - wiki (kde máme postavy a příběhy), několik terminálů s vimem, kde mám nějaké vlastní plány co se bude dít a dočasnou evidenci změn, než je učešu pro wiki - prostě aktuální poznámky a deníky postav
    6 - jednu textovou hru, co hraju už pár let (a autor si nedá pokoj a pořád ji vylepšuje a rozvíjí a já pořád nestíhám prolézt všechny možnosti) (webové okno a občas mc, nebo dva)
    7 - webovky ohledně několika DOSových her a DOSbox s některou z nich, co mě právě baví, CherryTree s vlastníma poznámka k nim
    8 - oolite - následník původní Elite, ale open source http://oolite.org/ - otevřenou zapauzovanou hru, protože se ukládat dá jen na stanicích a já teď řeším cosi v hlubokém vesmíru + 3 mc (pro vlastní moduly, pro zdrojáky programu a pro oficiální moduly a data) + webové fórum o té hře
    9 - několik mc pro vlastní webové stránky (o elektronice, obecně o životě, o nastavení počítačů) - jednak tam píšu obsah stránek, druhak tam testuju a upravuju skripty pro zjednodušení jejich vytváření, správy a updatování (a samozřejmě to verzuju gitem) + webový prohlížeč s těma stránkama
    10 - jednoho mulťáka, co ho mám pod jiným uživatelem a weby na které chodí on
    11 - dočasně volná
    12 - dočasně volná

    12 je funkčních kláves FNx a Alt+FNx mě přehodí na příslušnou plochu přímo (nebo se dá rolovat myší na backgroundu, nebo ... cest je hodně) zatímco Okno+FNx přehodí aktuální okno na danou plochu

    Takže se mezi tím pohybovat dá velice jednoduše a rychle. A pokud nejdu na jisto, tak není problém přez to proskákat fofrem a najít hledané podle kontextu.

    Jo, teď mám všude hry a weby, jindy zase třeba na jedné ploše mám řadu oken ohledně vývoje klienta a na vedlejší řadu oken ohledně serveru a tak jasně vidím, kde zrovna jsem a čí knihovny a kód upravuju. Sdílené věci pak dělám na třetí ploše a obecnou dokumentaci a pootvírané weby k tomu na čtvrté, s vyjímkou těch, které mám na některé mám na jedné z těch tří a mám tam jen pár záložek. - takže jeden projekt klidně sežere 4 a víc ploch, když v něm chci víc vrtat a zároveň v tom mít pořádek ...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: BTW: trosku jsem upravil ten termuxi skript na privatni radio.
    Doplnil jsem tam rozpoznavani lokace, kde jsem. A podle toho mi to doma streamuje zvuk ve vyssi mp3 kvalite.
    Abych neotviral zbytecne porty, tak to na mobilnich datech routuju pres gateway, na ktery udrzuju spojeni:
    autossh -M 0 -q -N -o 'ServerAliveInterval 2' -o 'ServerAliveCountMax 2' gw
    Premyslim, ze bych zahrnul i pouziti prikazu:
    termux-location -p network -r last | jq '.longitude,.latitude'
    A server by na urcitych mistech mohl prehravat urcitou muziku, info ci co ja vim.
    Pracovne tomu rikam : augumented audio reality

    SUK
    SUK --- ---
    SPIKE411: akorat chybi ekvivalentni nahrada za bar. A hafo aplikaci stale frci jen pres xwayland nebo je nutne je k pouzivani wl nutit. A lecos neni az tak stabilni.

    Jinak to ma ale spoustu vyhod, tak to pouzivam a holt proste obcas skripu zubama no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam