• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Remmina je lepsi nez windowsi rdp :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KAERO: za posledni dvojtecku taky napis 3389 a pak se ti na localhost:3389 bude tunelovat IP_WINDOWS_PC_V_LOKALNI_SITI:3389 pres SERVER.PRACE.CZ, takze pouzijes xfreerdp localhost:3389 (nebo tak neco)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MARASAN: jeee, tou remminou jsem to zvladl a funguje to mnohem rychleji! jako bych sedel v praci. dik!
    KAERO
    KAERO --- ---
    MARASAN: Dik. Parametr -L jsem nasel, ale co ma prijit za ten parametr je pro me zahadou. Moc nechapu rozdil mezi socket a port, a ani to poskladani. ProxyJump jsem zvladl, hura, to je taky pokrok! takze muzu napsat:
    ssh DESKTOP_PRACE_PROXY
    a rovnou se pripojim na svuj pracovni destkop.
    Asi jsem mel napsat ze na SERVER.PRACE.CZ neni xfreerdp a nemuzu tam nic instalovat, proto se nejprve prihlasuju jeste na svuj pracovni dektop a pak az to xfreerdp.
    Zkusil jsem (3389 ma byt pro windowsi vzdalenou plochu, a mel by to pouzivat xfreerdp):
    ssh -L localhost:3389:IP_WINDOWS_PC_V_LOKALNI_SITI: SERVER.PRACE.CZ
    a pise mi to ze specifikace forwarding je blbe. Ta mezera za posledni : asi nema byt? pak to ale taky nefunguje. A bez posledni dvojtecky taky ne.

    remmina zkousim.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KAERO: ssh tunel je parametr -L, ale tunelujes pres svuj pracovni desktop, kdovijak to bude rychly.

    Neco jako -L localhost:3333:IP_WINDOWS_PC_V_LOKALNI_SITI: SERVER.PRACE.CZ . Doporucuju si napsat ProxyJump do ~/.ssh/config a vsechno budes mit snazsi. Rdp ti pak pojede skrz tunel na localhost:3333. Zkus remmina misto xfreerdp.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Lehce komplikovanejsi problem. V praci mam vlastni linuxovy pracovni desktop. Z nej se pripojuji na jine pracovni windows pocitace pomoci xfreerdp, zadam login, heslo a ip adresu:
    xfreerdp /cert-ignore /u:UZIVATEL /p:HESLO /v:IP_WINDOWS_PC_V_LOKALNI_SITI
    Tohle v ramci lokalni site funguje dobre a rychle.

    Z vnejsku (mimo pracovni sit) se muzu pripojit na pracovni desktop pomoci ssh, ale musim se nejprve pripojit na server co jde videt z venku, a pak na vlastni pracovni desktop, takhle:
    ssh -J SERVER.PRACE.CZ IP_PRACE_DESKTOP_V_LOKALNI_SITI
    (coz je nahrada za "ssh SERVER.PRACE.CZ", a po pripojeni "ssh IP_PRACE_DESKTOP_V_LOKALNI_SITI")

    Z bashe pak muzu spustit libovolny graficky program. Ale funguje to pomalu, protoze X forwarding pres ssh je jaksi pomale. Takze kdyz z domova potrebuju neco nastavit na windowsim pocitaci v praci, pripojim se pomoci ssh -J do sveho pracovniho desktopu, spustim xfreerdp a udelam to. A je to neprijemne pomale i presto ze do prace je celkem rychle spojeni. Kdyz jsem zkusil treba teamviewer, tak to fungovalo rychle. Jenze teamviewer je licencovany a nemuzu ho pouzit pro pracovni zalezitosti (a firma to nekoupi).

    Napadlo me ze by treba pomohlo udelat pomoci ssh tunel, a xfreerdp spustit doma a tunelem ho nasmerovat rovnou na ten windowsi pocitac. Akorat moc nechapu jak: udelat tunel s ssh presmerovanim, a jakou ip pak vlastne podstrcit xfreerdp aby se pripojil na ten widowsi pocitac. Na windowsi pracovni pocitac nechci instalovat jine veci, protoze by to nekdo moc resil, a ajtaci v praci delaji vic problemu nez pomoci.

    Snad jsem to vysvetlil dobre. Vi nekdo prosim?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    TRISTERO: Podle https://www.youtube.com/watch?v=Dwn2nwFjbhk staci zmacknout F1 a veskery udaje tam muzes zadat ( ve videu neni )
    IP adresu by jsi mel vedet, nebo dostanes z dhcp.
    Na linuxu zjistis ip pomoci "ip a" ve windows jestli mas tak WIN+R > cmd > ipconfig
    Ty tam das jinou ip, idealne jinou nez ziskas z DHCP serveru ( pak by bylo dobre upravit dhcp server aby tu adresu bud nedaval, nebo "zmensit rozsah" dodavanych ip)
    S pripojenim wifi neporadim, pokud neuvidim menu. Je mozny ze to zadnou kartu nenadetekuje a jsi nahrany. Maximalne pripojit pres kabel.
    TRISTERO
    TRISTERO --- ---
    Ahoj, potřeboval bych poradit protože jsem absolutní LINUX začátečník. Snažím se nainstalovat Daphile (LINUX) na starém laptopu, abych ho mohl používat jako Hi Fi přehrávač a neumím nastavit při instalaci wifi spojení, static IP .... Jak static IP zjistím? a jak manuálně přidat wifi? budu moc rád za vaši shovívavost a radu
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MRDAC_BEDEN: Jasně chápu, že každý má jiný způsob využití. Pro mě dock je klíčový, protože většinou mám stroj v docku a občas ho beru vyvenčit, když potřebuji. Díky za info.

    Jinak co jsem si četl tak spolehlivost těch USB-C doků není nic moc.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    DELVIT: 1) notebook mám na schůzky, práci mimo domov nebo na gauči, takže dock nepotřebuji, občas používám něco takového: https://i-tec.pro/produkt/cananotdockpd/
    2) mám AMD bez Thunderboltu, takže dockování je stejně poloviční (monitor bych stejně cpal do HDMI)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    GILHAD:
    s tridactyl clovek nemusi sermovat mysitkem ani v browseru.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak já používám numerický blok na emulaci myši i u stolního PC, protože například pokud furt čtu stejné stánky, tak se na "další", "další" kliká mnohem snáz, když při tom nehrozí, že drknu do myši a kurzor někam ujede (nemluvě o tom, že na klávesnici je to blíž než mimo klávesnici)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    To tuxedo vypada jako dobra znacka. Jeste kdyby meli open bios, to by teprve byla slast :)
    ERBURETH
    ERBURETH --- ---
    VYHULENY_UFO: HP má pořád u větších (>=15") plnohodnotný numerický blok, bez něj bych to taky nebral. (A koukám, že ty Tuxedo to mají taky)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MRDAC_BEDEN: A jak řešíš dock? Existují nejaké ležaté do kterých by se to položilo, jako u původních HP, Dell nebo Lenovo, atd.?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GILHAD: numericka klavesnice, tak na tu mam u kazdeho noveho notebooku pozadavek, ale nicmene je to cim dal horsi, protoze ty klavesnice zabiraji misto a vyrobci je davaji pryc.

    jinak je pravda, ze se klavesnici a postevaky na notebooku snazim pouzivat co nejmin a pouzivam usb klavesnici a vertikalni mys. podle me ty notebookovy klavesnice nejsou prilis vhodny pro dlouhodobou praci. na kvalitni klavesnici a mysi fakt dost zalezi a ruce to oceni...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    VYHULENY_UFO: Vertikální myš je galaktické dobro
    Jinak se touchpad hodí, když je zrovna málo místa na myš a ovládání přez numerický blok nepraktické...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja pouzivam treba klavesnici, mys uplne minimalne, tgze to pak je touchpad hell jak svine
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ja po tech dlouhych letech vymenil postevaky, touchpady a obycejny mysi za mys vertikalni a prestal me bolet karpal.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOROBA: jakoze pohyb po touchpadu ti posunuje mysi? cooool!

    No ale je to o zvyku - jak tu nekteri adoruji touchpoint, tak ja jej pouzivam jen kdyz nemuzu najit kurzor, jinak to furt nekam ujizdi a pripadam si jako v Asteroids.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam