• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    RAINBOF: Me to funguje, ale popravde jediny co si pamatuju je, ze to bylo dost narocne... tady jsem nasel co by se ti mohlo hodit: https://github.com/rendyanthony/gitlab-ssh-proxy
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BOAR: to je samozrejme mozny a je to nejlehci varianta ale v ramci cviceni zkusim zachovat pouze jeden port
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF:pokud pouzivas hlavne ty, tak co udelat zaznam v .ssh/config

host mujgit
    hostname githost
    port 222

a ten ssh port docker gitu normalne vystavit na githost@222

pak veskery ssh konekce na mujgit pujdou na port 222
    MUXX
    MUXX --- ---
    RAINBOF: Ja jsem to vzdal a nainstaloval gitlab z RPM misto dockeru. Ale az to vymyslis tak se podel o reseni.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THEODORT: tak hostnames mame. gitlab ma svy...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RAINBOF: posledni leta cokoliv delam na linuxu

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a nginx jao proxy ;-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jen jdu kolem... A kdyz chci nechat stejnej port a mit vic ssh serveru, tak potrebuju vice hostnames..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THERIDANE: ja bych radsi gitlabi pristup nezli actions (nemam yaml rad) a nerad bych se vzdaval te projektove a dokumentacni casti tam. Navic to se zda neumi runnery. Teda ne ze si to nezkusim :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    RAINBOF: je to velký zvíře no, nestačí ti třeba gitea? Teďka to má už i ekvivalent github actions :)
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: mělo by jít udělat na hostovi uživatele git a tomu dát do authorized keys command ssh dockergit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THERIDANE: jinej port beru jako plan b
    (zatim se mi gitlab nepovedlo presvedcit k tomu aby to fungovalo dobre zda se ze ne na to neni uplne pripraven)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    RAINBOF: Nejjednodušší je nastavit pro gitlab jinej SSH port. Pro uživatele je to transparentní, dostane remote URL ve správným formátu když si ji z webu zkopíruje, atd.

Ale jde to i jak píšeš pomocí ssh proxy, která de facto dělá mirror uživatele git@host a git@container. Ale je to hodně práce navíc :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF: presmerovat a obslouzit jinym ssh serverem...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Mam gitlab v dockeru, gitlab by se rad vystavil na portu 22 kde ale samozrejme mam ssh hostitele coz bych tak rad nechal. Je nejak mozny uzivatele git@ presmerovat jinym ssh serverem ?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Někdy se na potíže s bootem hodí REFind nebo v grubu:
    linux (hd0/sd1)/boot/vmlinux- root=/dev/sda1
    initrd (hd0/sd1)/biit/initrd
    boot
    ...
    ty prikazy jsou orientacni a boj s volume jsem vzdal
    ve prospech prostych diskovych oddilu.
    Hodne, v grubu, pomaha klavesa tabulator
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    díky všem jsem tam!
    nakonec stačilo opravit UUID v /etc/fstab

před tím jsem řešil, že gparted ani nikdo jiný neumí LUKS encrypted a musel jsem se učit s dd + milion slepých uliček.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    v /etc/fstab mám toto, takže asi musím použít nové UUID jak /boot/efi, tak /boot?

KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    ZBYNEK: Není tomu tak, ostatně viz screenshot. Při bootu se pomocí systemd generátoru vygenerují z fstabu patřičné služby a ta, která odpovídá tomu efi mountu se nenastartuje. Ve výchozí konfiguraci to ovšem zabrání úspěšné aktivaci local-fs.target a to zastaví celý boot. Vše je vidět v logu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    KARIBIKCZ: Což nemá žádný vliv na bootování, jenom systém nebude moct při updatech aktualizovat grub
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    RATTKIN: předpokládám, že `/boot/efi` se ze starého disku neklonovalo, tudíž ten nový /dev/nvme1n1p1 má jiné UUID než starý /dev/nvme0n1p1. Je tedy potřeba provést aktualizaci /etc/fstab (konkrétně opravit řádek pro mount /boot/efi)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam