ZBYNEK: Jako já jsem kdysi fakt hodně fandil německu, které považuji asi jako první nebo jeden z prvních stát co se pokusil postavit monopolu Microsoftu a přechod na Linux. První bitvu po letech tak trochu prohráli, ale co teď koukám začíná se pomalu druhé kolo. A co jsem zatím koukal na třeba to Kubuntu a Linux dnes, tak by to mohlo vyjít?
Jen to nějak aplikačně řekněme sjednotit aby uživatel si mohl vybrat verzi Linuxu a jet aplikace. Ale očekávám, že pokud by se podařilo to takhle skrze stát mohlo by se to rozšířit dál a vývojáři by konečně začali dělat více také na Linux. I já jsem u své hry počítal že udělám její verzi čistě na Linux.
Jinak stáhnul jsem si Oracle VMV nevím jestli je něco lepšího, ale tak je to free a tak na nějaké to mé učení a experimentování jsem za to rád. Vyčlenil jsem si jeden starší 60GB disk na něm jsem si zatím udělal 40GB sektor. A nainstaloval Kubuntu. Klasika napoprvé jsem si nějak špatně zapamatoval heslo, a házelo mi to i nějaké systémové chyby. Ale na třetí pokus vypadá že se vše zdařilo. Na youtube se mi tam seká sem tam zvuk, tak to bude asi tím nastavením VMV?
Ale přeci jen budu muset schratit finance a koupit ještě jeden disk? Jako mám ještě starší komp, takže tam bych teoreticky mohl naostro.
S tím botováním v tom docela stále a opakovaně tápu. Protože to vypadá že jsou tam i HW priority a Bios-EUFI je druhý? Vůbec i dostat Windows na požadovaný disk a aby se mi nerozlezl i na jiné disky, v tom vždy opakovaně také bloudím. A tak jsem to zatím vždy řešil že jsem odpojil fyzicky všechny sata disky. Jinak se mí část systému Windows nainstalovala i na některý sata disk.
Ale i tak to Kubuntu bootuje krásně rychle i pod tím VMV asi tak stejně jako W10 na rychlém nvme. :D
Ale jako jo mé první dojmy z Kubuntu jsou dobré. A je tu tuším defaul Libre office tak to zkusím. Jen mít trpělivost vydržet zkoušet učit se a pak přejít naostro a udělat si dual boot jako za starých časů MS DOS. Ale z toho už jsem bohužel dávno vypadl. A kvintuji i ten plácek v systému, kde jsou nabízené aplikace, programy, hry a nemusím složitě nic hledat. To je za mě super.