• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    TR1
    TR1 --- ---
    ROLAND:
    VirtualBox Tutorial 10 - Create Shared Folder between Windows Host and Ubuntu Guest OS
    https://www.youtube.com/watch?v=9-teQnZ8LEY
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROLAND: Neřeš to a nech tam defaulty.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Omlouvám se, ale mohl by mi prosím někdo jednoduše pro retardovaného mého kalibru osvětlit ve zkratce rozdíl u vytváření virtuálního disku?
    VDI Vs VHD Vs VMDK
    Nápověda u toho Oracle VirtualBox respektive prý manuál tak tam nic o tom nepíše a v pokročilém režimu tam je ještě víc možností než jen ty 3.
    A zkouším hledat něco v češtině protože v angličtině jsem momentálně zase nepoužitelný.
    Pokouším se přijít na řešení jak u virtuálního počítače s Kubuntu dostat video soubor na windows disky. A nějak se mi to celé zbořilo a i zaseklo Windows.

Nebo jestli někdo a co používá ve Windows jako virtuální počítač. Dříve jsem věděl ještě nějaký VMware, ale k tomu nevím jak se dostat a co hledat. Respektive našel jsem nějaký player, ale při pokusu o download dostávám chybu stránky 522. Tedy jestli je vůbec ten VMware přehrávač je možné použít zdarma?
    Připadně udělat call s video přenosem, že bychom si promluvili.
    TR1
    TR1 --- ---
    ZBYNEK:
    Taky mi prijde, ze to neni primo Mintem. Mint 21.3 aktualizovan na Mint 22 ve virtualboxu, nasledne vytvorena bitova kopie ktera byla aplikovana na dva ruzne pocitace. Jeden se prihlasi napoprve a druhy napodruhe. Az budu v praci muzu zkusit udelat upgrade 21.3 na 22 na skutecnem zeleze, abych vyloucil vliv VB.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    TR1: Tohle dvojí přihlašování nám dělala nějaká verze k/xubuntu, už ti ale nepovím, jestli se to vyřešilo, nebo reinstall... Každopádně bych chybu nehledal přímo v Mintu
    TR1
    TR1 --- ---
    DANIELSOFT:
    Diky za tip, zkusim nastavit mirror na cz.nic, snad to bude lepsi. Ta rychlost aktualizace je fakt otravna.

Jinac zkousim mint22 a az na par drobnosti zatim dobry. Na jednom pc mi mint22 funguje normalne a na jinem se musim prihasovat nadvakrat. Jedna se o stejnoi instalaci jen pomoci dd prenesenou na dva ruzne pocitace.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dekuju, ja nechci ani jedno.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: nedavno jsem resil, nesel mi snap na OS se Sysintem misto systemd :)

Flatpak:
    Je více podporován komunitou, zejména mezi uživateli distribucí, které nejsou založeny na Ubuntu.
    Flathub má velký a rostoucí katalog aplikací.

Snap:
    Často kritizován mimo Ubuntu komunitu za centralizaci, protože Snap Store je pod kontrolou Canonical.
    Přijetí Snapu mimo Ubuntu je nižší než u Flatpaku, zejména kvůli obavám o centralizaci a velikost balíčků.

Závěr:

Oba formáty mají své místo v Linuxovém ekosystému. Flatpak je preferován pro desktopové aplikace a komunitní přístup, zatímco Snap je integrován s Ubuntu a vhodný i pro serverové aplikace. Výběr mezi nimi závisí na distribuci, kterou používáte, a na konkrétních potřebách aplikací, které chcete nainstalovat.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    si to pletu ss flatpackem, zejo? :D
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: snap tam není: právě kvůli snapu zvažuju jít z Xubuntu, kde se snapy objevují, k tomu Mintu
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: Mint snap (by default) nemá. Můžeš si ho doinstalovat...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja uz ani nevim, cim me mint sral....snapem?
    HARPER
    HARPER --- ---
    DANIELSOFT: já jedu primárně na mintu posledních asi 15 let a nemůžu říct nic špatného,ale mám to prostě jako BFU systém, pouštím v tom filmy, dělám mejly, tabulky a tedy v libře a chodím na web. Mam staré počítače, Cinnamon jsem neměl nikdy, na těch trošku výkonnějších mám Mate, na slabých XFCE. Opravdu je potíž a tím Firefoxem při update,ale prostě to udělám skrz terminal jednou za čas a hotovo. Nebál bych se toho na běžné použití. Mam tam DOSBox na staré hry a playonlinux na dřevní gameseni prvních win her, nové věci mě neberou a ty počítače to netáhnou.
    Občas mi doma skončí nějaké muzejní kousky a tam jsem zvykly dávat Sparky minimal s openboxem.
    A sem tam stáhnu nějaké to haiku, kolibri, nebo bsd ať se kouknu kam zase premigrovat, až někdo domrda Linux jako win a android (z toho jsem byl na počátku nadšený, připomínalo mi to starý dobrý Palm, teď jsou to omalovánky co tě vodi za ručičku)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HARPER: díky za info, dobré vědět, plánuju přesun na Mint a třeba si to ještě zase rozmyslím a zkusím zůstat u Xubuntu, i když jsem Xubuntu zkoušel ve VirtualBoxu a padalo mi, ale to bylo těsně po vydání té nové verze 24.04
    HARPER
    HARPER --- ---
    DANIELSOFT: mám nastavený nějaký český a ten Firefox stejně stahuje pomalu
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    sekce "repository mirrors"
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: zkus tam nastavit nějaký český mirror ze seznamu https://linuxmint.com/mirrors.php
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    TR1: prý to má nějaký mirrory tak asi nejít přímo na ten americkej centrální mirror ze kterého stahují všichni, ale na nějakej bližší třeba českej
    HARPER
    HARPER --- ---
    TR1: přes mintacky updater to skoro vždy selže, přes terminál je to pomalé,ale daří se update. Nechápu proč, vybrali si ho jako nativní browser a aktualizace nemají vychytane :/ pomalu ho nepoužívám, zkusil jsem brave a mnohem lepší, ale mám pocit, že do mintu jde jen skrze flatpak
    HARPER
    HARPER --- ---
    PETER_PAN: batocera je vyloženě gaming system, já mam jeden starý Acer cca 2005 rok a běhá mi na tom sparky Linux a DOSBox, no a nebo můžeš jít cestou mimo Linux a zkusit https://kolibrios.org/en/ kde je funkční DOSBox a ten os je malý zázrak ;)
    XARGH
    XARGH --- ---
    DANIELSOFT: mel jsem verzi z cinnamon.
    xfce a kde jsou za me ok na linuxech.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    XARGH: čím ti Mint nesedl, prosím? jsem na Xubuntu, ale s novou verzí tam metastázují snapy, tak jsem se rozhodl jít o doom dál a Mint XFCE mi přijde tak nějak nejblíž
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam