• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SPIKE411: Proto jsem chtěl zkusit ten call se sdílenou obrazovkou. Snazší a rychlejší domluva.
    Budu do toho Kubuntu a potažmo Linuxu pokusít se nějak více proniknout, jen už mi to prostě do té hlavy nechce vůbec jít.
    Ten USB disk jsem se pokusil, ale celé se mi to zbortilo když to kopírování bylo téměř dokončeno a Kubuntu už pak nenaběhlo. Takže reintall a video soubor je gone.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    ZBYNEK: Hm tak jsem to někde zvrtal, protože Windows vidí jen vdi. I když, když jsem konfiguraval virtuální počítač tak jsem zaškrtával, že chci ten prostor na disku jako VHD. A zajímavé, teď jsem našel i ten popis těch VDI, VHD atd. ale předtím když jsem dal hledat v té příručce, tak to nic nenašlo. A teď koukám, že ten search nefunguje vůbec.

A tu konverze jsem myslím našel? Odhaduji že bude asi toto, ale zatím netuším jak to zprovoznit ani když je zapnutý. Jsou furt šedé. A drag a drop ještě budu muset ještě někde něco nastavit.
    Potřeboval bych své já tak o 30 let mladší a nebo alespoň před tím obdobím než mě dodělala a poškodila ta různá Antidepresiva. Dost se toho děsím, jak když bych byl nějaká divná smažka.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Možná bys mohl popsat trochu lépe tu situaci, kterou řešíš.
    Máš nějakou existující instalaci Kubuntu, nebo instaluješ víceméně čistý virtuální stroj?
    Kde se tam vezme ten video soubor, který potřebuješ dostat do Windows?
    Bude to opakovaná/pravidelná činnost, nebo je to jednorázovka?
    Napadá mě X různých řešení, několik ti jich tady už různí lidé radí a podle mě z toho budeš akorát víc zmatený, když se zřejmě zatím neorientuješ ani v nějakých základních pojmech a ovládání Linuxu a VirtualBoxu.
    Tak podle tvé konkrétní potřeby by bylo dobré vymyslet cestu nejmenšího odporu.

Jinak ano, přes USB disk to půjde taky. Jde "zachytit" virtuálním strojem, připojit v Kubuntu (pravděpodobně proběhne automaticky), přetáhnout na něj soubor, odpojit od Kubuntu, odpojit od virtuálního stroje, nechat připojit ve Windows.
    Na jednorázové použití OK.
    FAT32 bude fungovat určitě na obou systémech, ale jsi omezen velikostí souborů, NTFS bude nejspíš fungovat taky, ale není to úplně vhodný systém na flashky, exFAT nevím, jestli už má automaticky ovladač v Kubuntu zavedený, ale mohl by.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Pro windows hostitele tedy VHD a naformatovat jako exfat s 64Kb sektory.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    V linuxu mas nastroj na pripojeni VM disku:
    Presenting guest images as raw image files with FUSE - QEMU
    https://www.qemu.org/2021/08/22/fuse-blkexport/

Ve windows je lepsi pouzivat ten jejich nativni format pro prenos hostitel-host.

Pro sdileni souboru maji kazde hyperviser svoje reseni a vetsinou postavene na sitovem prenosu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ROLAND: Ve zkratce: vdi = virtual box, vhd = virtual pc, vmdk = vmware. Záleží tedy na tom, kde a jak chceš ten virtuál používat...

Virtual box by měl mít cli nástroje pro konverzi

vhd jde přímo ve win připojit jako samostatný disk (pokud je virtuál vypnutý), takže je pro přenosy velkých souborů ideální... samozřejmě že musí být formátovaný jako ntfs a ne ext
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SPIKE411: Vidíš to díky, málem bych na to zapomněl. To se zkusím na to v té nápovedě u Virtualboxu podívat. Co a jak to zapnout aby se ten virutální počítač choval jako okno ze kterého jde přetáhnout soubory. Zkoušel jsem hledat i pro windows nějaký ten program co umí číst linux disk, ale moc jsem nepochodil. A zatím tedy stále přemýšlím že vrazím USB disk na něj nakopíruji z virtuálu to video a pak to z toho usb hodím na windows disk. Kdybych měl rychlý upload a download, tak bych to řešil tak.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    AXTHEB: no ted jsem zvolil tedy VHD a ne VDI.
    Ale primární pointa dotazu je co by si doporučil na přenos toho třeba video souboru. Asi to budu řešit skrze flash disk, pokud se mi to nějakého důvodu nezboří a pak už se mi do toho virtuálního kubuntu nepovedlo dostat. Byly tam nějaké volby a pak to chtělo po mě nějaké příkazy, které neznám a ani po zadání help jsem z toho vůbec nebyl moudrý.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A na přenášení souborů si buď vytvoř klasické síťové sdílené složky (SMB), nebo si do toho Kubuntu doinstaluj Guest Additions, v nastavení virtuálního stroje si nastav sdílené složky a ty budou přístupná zase přes nějakou speciální URL nebo mount point, už nevím.
    Stopro to najdeš v manuálu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROLAND: Neřeš to a nech tam defaulty.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Omlouvám se, ale mohl by mi prosím někdo jednoduše pro retardovaného mého kalibru osvětlit ve zkratce rozdíl u vytváření virtuálního disku?
    VDI Vs VHD Vs VMDK
    Nápověda u toho Oracle VirtualBox respektive prý manuál tak tam nic o tom nepíše a v pokročilém režimu tam je ještě víc možností než jen ty 3.
    A zkouším hledat něco v češtině protože v angličtině jsem momentálně zase nepoužitelný.
    Pokouším se přijít na řešení jak u virtuálního počítače s Kubuntu dostat video soubor na windows disky. A nějak se mi to celé zbořilo a i zaseklo Windows.

Nebo jestli někdo a co používá ve Windows jako virtuální počítač. Dříve jsem věděl ještě nějaký VMware, ale k tomu nevím jak se dostat a co hledat. Respektive našel jsem nějaký player, ale při pokusu o download dostávám chybu stránky 522. Tedy jestli je vůbec ten VMware přehrávač je možné použít zdarma?
    Připadně udělat call s video přenosem, že bychom si promluvili.
    TR1
    TR1 --- ---
    ZBYNEK:
    Taky mi prijde, ze to neni primo Mintem. Mint 21.3 aktualizovan na Mint 22 ve virtualboxu, nasledne vytvorena bitova kopie ktera byla aplikovana na dva ruzne pocitace. Jeden se prihlasi napoprve a druhy napodruhe. Az budu v praci muzu zkusit udelat upgrade 21.3 na 22 na skutecnem zeleze, abych vyloucil vliv VB.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    TR1: Tohle dvojí přihlašování nám dělala nějaká verze k/xubuntu, už ti ale nepovím, jestli se to vyřešilo, nebo reinstall... Každopádně bych chybu nehledal přímo v Mintu
    TR1
    TR1 --- ---
    DANIELSOFT:
    Diky za tip, zkusim nastavit mirror na cz.nic, snad to bude lepsi. Ta rychlost aktualizace je fakt otravna.

Jinac zkousim mint22 a az na par drobnosti zatim dobry. Na jednom pc mi mint22 funguje normalne a na jinem se musim prihasovat nadvakrat. Jedna se o stejnoi instalaci jen pomoci dd prenesenou na dva ruzne pocitace.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dekuju, ja nechci ani jedno.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: nedavno jsem resil, nesel mi snap na OS se Sysintem misto systemd :)

Flatpak:
    Je více podporován komunitou, zejména mezi uživateli distribucí, které nejsou založeny na Ubuntu.
    Flathub má velký a rostoucí katalog aplikací.

Snap:
    Často kritizován mimo Ubuntu komunitu za centralizaci, protože Snap Store je pod kontrolou Canonical.
    Přijetí Snapu mimo Ubuntu je nižší než u Flatpaku, zejména kvůli obavám o centralizaci a velikost balíčků.

Závěr:

Oba formáty mají své místo v Linuxovém ekosystému. Flatpak je preferován pro desktopové aplikace a komunitní přístup, zatímco Snap je integrován s Ubuntu a vhodný i pro serverové aplikace. Výběr mezi nimi závisí na distribuci, kterou používáte, a na konkrétních potřebách aplikací, které chcete nainstalovat.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    si to pletu ss flatpackem, zejo? :D
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: snap tam není: právě kvůli snapu zvažuju jít z Xubuntu, kde se snapy objevují, k tomu Mintu
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: Mint snap (by default) nemá. Můžeš si ho doinstalovat...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja uz ani nevim, cim me mint sral....snapem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam