• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA:
    DANYSEK: myslím, že se každý bavíte o něčem jiném. Linux desktop byl porod rozchodit, třeba v '95 od kdy cca linux používám si pamatuji jakou jsem měl radost když jsem rozběhal mplayer. Dneska to jde v pohodě, jenom přechod na Wayland může trochu drhnout
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: ale prd, dnes to bezi tak nejak out-of-box.... a pokud mas exoticky pozadavky, tak je fuk jestli se seres s linuxem, widlema nebo masoxem... cas tomu venujes tak jako tak.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    desktop fungoval dycky, jen to byl nehoraznej porod ho rozchodit. ;)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    To nema smysl resit. Desktop funguje slusne od 2012. Problem je tkz bagaz - kazdy uzivatel desktopu nekdy v minulosti zdedil nejakou formu prime znalosti. Treba od kamose na skole nebo tak.

Kazdy rok je situace vyrazne lepsi, ale to nic nemeni na tom, ze porad potrebujes externi motivaci to zkusit a primy kontakt s nekym kdo to pouziva. Ta klesa a obcas naskoci diky treba selhani M$ na ARM.

Odraz mrtvé kočky – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Odraz_mrtv%C3%A9_ko%C4%8Dky

Jako zakladni vypocetni zarizeni je uz davno telefon ci tablet a desktop je minorita. Aby jsi se do ni dostal, tak nestaci jenom zamenit VirtualBox za VMWare. Potrebujes prave ty dve veci: Workflow co tezi z desktopu (snadne) a prima zpetna vazba (Nejlepe nekdo kdo ma stejny workflow a dokaze reagovat rychle natolik, ze ti umozni rust)

Takze pokud potrebujes zprovoznit network sharing ala NAS, proc do stejneho LAN nehodit VM s TrueNAS? ;)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    CHOROBA: Toť otázka? Tyhle grafy a statistiky, záleží s čím poměřuješ a jak přesná data dokážeš získat, kdo a za jakým účelem je pak prezentuje. Nemám to moc rád i když si na různých statistikách a grafech docela ujíždím. (Třeba jako support pro hry jsem si vedl min 5 let statistiky kolik jsem vyřešil telefonátů zákazníků, kolik emailů a kolik fyzických reklamací.) Ale vím jak se dají zneužívat a taky se zneužívají. Ale určitě by mě zajímal pak rok 2026? ;) Nebo přál bych si to % mnohem vyšší. ;)

Kolik má Linux verzí distribucí?
    Linux Statistics 2024 - TrueList
    https://truelist.co/blog/linux-statistics/
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    v linuxu je to takle se vsim. ;)

july 2024 4.45% - asi rekord, ne?

Desktop Operating System Market Share Worldwide | Statcounter Global Stats
    https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    PUPU: Snaha co si vybavuji tady byla dávno, už někdy v 90 letech. Kdyby kvůli monopolu MS nezachránil Apple od bankrotu, tak by možná Linux nemusel definitivně prohrát ten poslední spor aby bylo možné hrát nativně Windows hry na Linuxu. A také Apple by už nejspíš dávno neexistovalo. To byl pro MS absolutní Win Win. Další snaha o nějakou změnu co si vybavuji začala kdysi v Německu. Plánovalo se že by nakonec celá státní správa Německa, byla na Linuxu. V poslední době se můžeš dočíst, že Mnichov to zkouší podruhé. Vím moc dobře, kde je problém a slabina Linuxu a jak by se dala vyřešit. Ale prostě lidská klasika.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PUPU: To je ta pointa. Kazdy rok se zertuje ze tento rok bude rok desktopu, nez vyschne. Na jare opakujeme znova.

Nicmene tohle nema nic spolecneho s ID ROLAND a jeho snahoj naucit s manualu. Luxus co nefunguje od zacatku tisicileti.
    PUPU
    PUPU --- ---
    CHOROBA: Linuxovy desktop nikdy nezil na vic jak desetiny procenta. zadna zmena... a rekl bych, ze ani snaha o zmenu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: sam ses mrtvej 😆
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    todle je genialni dukaz, proc je rok linuxoveho desktopu mrtvej ;-)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SPIKE411: Tam jsem ještě nedošel, respektive byl jsem na 4.3, když jsem hledal shared folders. :)
    Skoro to vypadá, že bych se pak mohl pokusit udělal vlastní manuál - postup pro začátečníky aby to fakt bylo srozumitelné pro každého. Jako tyhle obrovské manuály jsou informačně hodně dobré, ale řekl bych že pro zkušenější uživatele co se už trochu orientují.
    Ale díky. Až naberu sílu zkusím to.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ROLAND: Postup je tu
    Chapter�4.�Guest Additions
    https://www.virtualbox.org/manual/ch04.html
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    SPIKE411: Jen jsem nainstaloval ten Vitual box, stáhl ISO, Balenu než jsem zjistil že ji vlastně pro ten virtuálbox nepotřebuji. A pak jsem instaloval default. A i jsem teď našel nějaké extensions, tak jsem to tam dal, a nic.
    Ale jak tak koukám neměl bych asi zaškrtnout tohle? A ISO toho VB co jsem teĎ našel na C:v Oracle. Pokud ano tak to budu muset znovu vytvořit. Ještě že ta instalace Linuxu trvá jen krátce oproti Windows. :)
    díky
    Něco mi říká že tohle by mohl být ten zakopaný pes. ;)

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ROLAND: Máš nainstalované ty Guest Additions v tom virtuálním stroji?
    Možná jsou přímo v nějakém *buntu repozitáři, popř. šly nainstalovat přímo z VirtualBoxu (je to tam jako virtuální CD/disk myslím).

Určitě najdeš nějaký návod pro instalaci těch doplňků do *buntu šitý na míru.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    DANIELSOFT: Ohýbák mám 32GB rychlou flashku, ta řekněme funguje jen je to dost nepohodlné (A pokud se mi to znějakého důvodu nesekne) a je to rozhodně rychlejší než jako stáhnout to z jiného webu a nahrát si to na safe web jinde. Jen bych dřív umřel než by se třeba 2GB video zase uploadlo. :) Jen to není vůbec pro mě komfortní.

Jako na učení se Linuxem to úplně jasně potřeba není. Ale pokud se mám zkoušet do toho plněji opřít, tak bych hodně moc uvítal pohodlný přenos souborů. A i dobré když by se mi tohle povedlo naučit a vyřešit. A doufat že to nezapomenu.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    TR1: Sítě jsou má slabina. Do toho manuálu samožejmě také koukám, akorát asi budu spíš koukat do toho na webu, tam se bude dát vyhledávat aspon přes F3. Přímo v helpu F1 tam nefunguje vyhledávání.
    V tom videu ani nevyplnoval to mount point. Zkusil jsem to dle tebe, a je to to samé. Takže problém mám ještě někde jinde. Co jsem ani v tom tutoriálu na tom youtube, koukal i na předchozí videa jestli tam mi něco neuniklo při samotném nastavení.

Ale asi bude problém, že nemám něco nainstalováno? Ve Windows? A nebo u toho Virtualboxu samotného? Pak jsem se dostal k tomu File manageru a že je furt neaktivní ani když ten virtuální stroj běží. A jak jsem pochopil z toho manuálu 4.7-4.9 a pak dál odkazuje na 8.44 a tady jsem zatím úplně ko.

Jako jinak normálně můžu normálně fungovat, akorát teď jsem měl nějaký zásek že se mi nechtělo to Ubuntu spustit zůstalo to na obrazovce a nenaběhl ani login, a po restrartu, mi to pak zamrzlo na loginu a až napotřetí to naběhlo. Ale to si nejsem jist jestli nemám nějaký problém ve Windows? Momentálně nemám sílu udělat si zálohy a čistou instalačku windows. Abych se v tom ujistil. Já pořád doufám že snad ne.
    Ale nějak zprovoznit tu možnost přesouvání souborů obousměrně mezi Windows a virtuálem napřímo bych hodně potřeboval.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANIELSOFT: To už by bylo jednodušší/rychlejší použít něco ve stylu Warpinator - aspoň by to bylo na lokální síti...
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ROLAND: pokud nedokážeš vytvořit sdílenou složku, tak mě napadl rovnák na ohejbák, na netu jsou služby jako uschovna.cz které umožňují posílání velkých souborů, tak vevnitř VirtualBoxu prostě soubor nahraješ na úschovnu na net, pošleš sám sobě a na hostitelském systému vyzvedneš. sice data půjdou zbytečně po internetu, ale je to docela failsafe
    TR1
    TR1 --- ---
    ROLAND:
    Ja mam doma funkcni LAN, takze nepouzivam vestavene sdileni ve VB, nicmene jsem si ho vyzkousel a funguje to. Ke zprovozneni mi pomohl manual. Hostitel i host je LinuxMint. Primo ve VB jsem si naklikal sdilenou slozku, jeji nazev a bod pripojeni. Po spusteni hosta, jsem spustil terminal a zadal prikaz mount -t vboxsf share /mnt

ROLAND
    ROLAND --- ---
    TR1: Já se omlouvám, ale přes 2:17 se nedostanu.
    Myslel jsem že jestli není problém že třeba Kubuntu to má jinak. Tak jsem si udělal ještě přímo s Ubuntu. Uělal jsem vše jak je ve videu a několikráte to opakovaně zkoušel a hledal i jinde jestli jsem něco nepřehlédl. Ale ani v ubuntu se mi na ploše sdílená složka neobjevila.
    A do terminálu víceméně čučím jak bača do tuzexu. Zkoušel jsem nějaké příkazy co jsem našel po netu. Jako že bych se pokusil mountnout a nic.

Takže netuším co dělám špatně.

zbytečnosti
    zbytečnosti - Pastebin.com
    https://pastebin.com/XmughBTy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam