• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RUTHAN: Jinak jsem se kousnul a kompiluju to podle Wall of Text alias Arch wifi, cili na zadna moje obvykla divocina. https://wiki.archlinux.org/title/Kernel/Arch_build_system
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Dotaz je normalni, ze compilovani Linux jadra na ArchLinux sezere 20G diskovyho prostoru?

Jsem ozivoval 8 az 10 let starou instalaci, pres chroot a hodne hloubkovy psychologie se mi to povedlo upgradovat na aktualni baliky.

Vzal jsem to jako vyzvu, uz jenom protoze se nedoporucuje tyhle stary instalace upgradovat. Nicmene v poslednim mesici jsem upgradoval asi 10 starej ruznejch distribucich na svych masinach a vzdycky jsem nakonec vyhral a nemusel reinstalovat a upgradovani Linuxu je trochu moje hobby.

Nicmene, jak se snazim se moc neutopit v detailech a nestudovat Linux do hloubky (porad chci byt zacatecnikem a pokud ma neco 4000 baliku, tak snazit se tomu rozumnet do hloubky je podle me cesta do pekel..), tak jsem zil v nejakem bludu, ze rekompilace Linuxu znamena proste update intiramfs a ze to neni na dlouho, nicmene to je asi jen pridani dkms.. a ted jsem asi poprvy fakt rekopiloval celyho jadro..
    Uz jsem 2x presouval a resizoval partitiony a porad to nema dost mista a bezi to pulhodiny na Intel 9600K po vynuceni compilace na vsech jadrech, jestli Linux, tak i v roce 2024 Arch neni by default checknout is pocet jader a kopilovat multithreadove :( o tom, ze by to melo mit nejakej progressbar s infem kolik je hotovo ani nemluvim.

Jestli z toho co pisu citite despekt k desktop Linuxu, tak tam je, zjistil jsme, ze se za poslednich par let nic nezmenilo, je to porad z uzivatelskyho pohledu priserny, porad ty samy problemy v poslednich 15 letech.. diky zaseknuti na archaickym uvazovani z dob main framu.. Jeste jsem teda nezkousel MXLinux (to snad vypada jak pokus o neco lepsiho) posledni 3 roky a zbyva mi preinstalovat SteamOS terej switchnul z Debianu no Arch, takze upgradovat nepujde.. + a upgradovat Sabayon.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    docker jsem pro jistotu odstrelil jako prvni :D, ale dnes to zahadne zacalo fungovat, nic jsem neupdatoval, tak mozna nejaky problem se siti a jediny chrome to odskakal

jinak na routeru mam nastavenou podle MAC statickou IP pro kazde zarizeni a i verejnou IP mam statickou
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    REFLEX: Neběží ti nějaký padavý docker kontejner?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Description. The ERR_NETWORK_CHANGED error prevents an employee from accessing a website by interrupting the normal loading process. The error usually occurs when Google Chrome detects a change in the IP address of an employee's PC. The use of a VPN or a proxy server can contribute to this error.

me to dela VPNka obcas, kdyz zaskobrtne. jinak je klidne mozny, ze se ti meni ip addresa kompu, diky prilis kratkemu dhcp leasu
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    REFLEX: co Chromium, dělá to taky?
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Zacal jsem mit problem s Chrome na Ubuntu, delsi requesty chcipnou na ERR_NETWORK_CHANGED (napr vypis odpovedi v chatgpt), zkousel jsem factory reset chrome, preinstalovani, restart routeru, reset iptables a vseho.

Firefox to nedela.

Nahodou nejaky tip? :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    BOAR: jj, to bude ono, dík
    BOAR
    BOAR --- ---
    DANIELSOFT: ještě vidím
    Solution: escape backslashes in mc.ext.ini: replace single \ with double one: \\.
    [SOLVED] mc stopped to enter compressed tars / Applications & Desktop Environments / Arch Linux Forums
    https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=288511
    BOAR
    BOAR --- ---
    DANIELSOFT: není potřeba třeba balík untar, či tak něco?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DANIELSOFT:
    Já mám v ~/.config/mc/mc.ext (F9/command/extension file) mimo jiné
    # .tgz, .tpz, .tar.gz, .tar.z, .tar.Z, .ipk, .gem
    regex/\.t([gp]?z|ar\.g?[zZ])$|\.ipk$|\.gem$
    	Open=%cd %p/utar://
    	View=%view{ascii} /usr/libexec/mc/ext.d/archive.sh view tar.gz
    Tak jestli by u tebe něco podobného nefungovalo. (a záleží na pořadí těch bloků, pokud se překrývají obsahem)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    dotaz: v Mintu mi nefunguje ENTER v Midnight Commanderu na rozbalení .tar.gz archivů

na okounu mi linkovali nějaký thread v Archovém fóru, ale tam to řeší použitím jiné verze klihovny glib a já si nechci kvůli takové drobnosti rozhodit systém... někdo nápad?

symptomy: prostě dám enter a nic, zajímavé, že zipy se rozbalí
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dycky vzpomenu na tu hruzu od Dellu na spravu diskovejch poli
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    PUPU: ano více méně ano, i když to poslední supermicro, bylo v pohodě i v linuxu.
    PUPU
    PUPU --- ---
    OT: bohuzel musim konstatovat, ze konzole od vsech moznych iLO, iDRAC, iRMC a podobnych veci mi chodily bez problemu pouze v MSIE a .NET. vsechno ostatni se pri nejake prilezitosti pos*alo. padalo to, nefungovalo presmerovani medii, zasekaval se klavesovy vstup a musel se resetovat atd. ano, mam z toho ohromnou radost a Win7 ve virtualu vicemene jen pro tyto ucely... /OT
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Psal jsem to hned v prvnim prispevku, ze to HTML5 ma ale moc mi nevyhovuje, proto jsem resil IPMI pres javu. Konzole v jave zabira o neco mene mista nez v html5 a to se na male obrazovce hodi.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    este si upgradni IPMI na tech serverech at to ma html5 kozoli , a cely to hovno javovy zas odinsnstaluj ;-))
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    DIKY MOC, funguje perfektne primo v Linuxu a jako bonus se nemusim pokazde prihlasovat.

PS: mazu ten prispevek, co te tak drazdil :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a mozna i bez wine

Supermicro IPMI Utilities | Supermicro Server Management Utilities | Supermicro
    https://www.supermicro.com/en/solutions/management-software/ipmi-utilities
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pod wine hezky beha IpmiView
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam