Dotaz je normalni, ze compilovani Linux jadra na ArchLinux sezere 20G diskovyho prostoru?
Jsem ozivoval 8 az 10 let starou instalaci, pres chroot a hodne hloubkovy psychologie se mi to povedlo upgradovat na aktualni baliky.
Vzal jsem to jako vyzvu, uz jenom protoze se nedoporucuje tyhle stary instalace upgradovat. Nicmene v poslednim mesici jsem upgradoval asi 10 starej ruznejch distribucich na svych masinach a vzdycky jsem nakonec vyhral a nemusel reinstalovat a upgradovani Linuxu je trochu moje hobby.
Nicmene, jak se snazim se moc neutopit v detailech a nestudovat Linux do hloubky (porad chci byt zacatecnikem a pokud ma neco 4000 baliku, tak snazit se tomu rozumnet do hloubky je podle me cesta do pekel..), tak jsem zil v nejakem bludu, ze rekompilace Linuxu znamena proste update intiramfs a ze to neni na dlouho, nicmene to je asi jen pridani dkms.. a ted jsem asi poprvy fakt rekopiloval celyho jadro..
Uz jsem 2x presouval a resizoval partitiony a porad to nema dost mista a bezi to pulhodiny na Intel 9600K po vynuceni compilace na vsech jadrech, jestli Linux, tak i v roce 2024 Arch neni by default checknout is pocet jader a kopilovat multithreadove :( o tom, ze by to melo mit nejakej progressbar s infem kolik je hotovo ani nemluvim.
Jestli z toho co pisu citite despekt k desktop Linuxu, tak tam je, zjistil jsme, ze se za poslednich par let nic nezmenilo, je to porad z uzivatelskyho pohledu priserny, porad ty samy problemy v poslednich 15 letech.. diky zaseknuti na archaickym uvazovani z dob main framu.. Jeste jsem teda nezkousel MXLinux (to snad vypada jak pokus o neco lepsiho) posledni 3 roky a zbyva mi preinstalovat SteamOS terej switchnul z Debianu no Arch, takze upgradovat nepujde.. + a upgradovat Sabayon.