ERGOSUM: Linux používám od verze 2.0.30, do dnešní 6.11.3 a za tu dobu se celý systém dramaticky zesložitil a samozřejmě zlepšil.
Na start systému stačilo pár souborů v /etc/rc.d a na konfiguraci dalších pár souborů v /etc.
/etc/network/interfaces vs NetworkManager vs. systemd-networkd
sysvinit vs systemd
lilo vs grub vs systemd-boot
oss, alsa, pulseaudio, pipewire
Když docházelo místo na disku kvůli logům, vyřešilo to echo "" > /var/log/apache/access.log Dnes si musíš přečíst dokumentaci k journalctl (tím nechci říct že je to složité, ale složitější to je).
Když ti boot zamrzl na LILO> tak sis proste musel poradit bez Googlu, protože v mobilu internet nebyl. A poradil sis.
Já z toho důvodu používám ArchLinux na IntelCPU+AMDGPU, AMDCPU+NvidiaGPU a notebooku AMD, abych zůstal alespoň trochu v obraze a měl všechny problémy z první ruky, ale je to daleko od toho, že bych řekl že všemu rozumím. Což před dvaceti lety neplatilo, to jsem si sestavil vlastní distribuci a z paměti bych ti řekl k čemu slouží každý soubor a proces v systému. Ani na Gentoo už dnes nemám náladu, i když jsem ho pár let používal.
Není to kritika korporátu, je dobře, že do toho firmy investují obrovské peníze. Ale vidím tam i riziko, co když Redhat přestane platit systemd - převezme to komunita? Zvládneš opravit resolver který ti "sám" nastavuje nefunkční DNS server bez Googlu?
Takže obsah sdělení je - díky za každého, kdo je ochoten jít do hloubky, je to dnes mnohem težší.