• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOBOT: fman chce python2? jak je to stary?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    jo pockat, jestli jde o file explorer, tak ten stejne nepouzivam, jedu terminal a fman :D
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    Tak se tu nehadejte 😄 GNU/Linux je uzasny, protoze si kazdy muze pouzivat co chce. Ja preferuju pro spravu souboru MC a nnn, k tomu terminal pro ostatni praci se soubory (mimo hlavni editor, aktualne pouzivam Zed, ale jinak v terminalu je skvely Micro). Proste mi tahle kombinace vyhovuje, mimoto uz po tech letech nerad pouzivam mys, takze se klikacim programum *vetsinou* vyhybam.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHOBOT: je to v porovnani s KDE plasma nedomrdlej obsolete gnome.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    SUCHRE: naprosto neironicky se ptám proč? Používám Mint cinnamon v daily driverovi a jsem zatim velmi spokojenej. Ale nemam vlastně žádný zkušenosti s jinýma distrama na desktopu, mint mam první a jsem zatim dost spokojenej, tak nemam tendence zkoušet jiný.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja bych do toho nevrtal, kazdemu dle vlastnich preferenci. Ono je uz samo o sobe utrpenim mit Mint jako desktop.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jenze MC je hnusnej i v KDE 6 ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHOROBA: jestli chteji lidi neco vic fancy, at prejdou na apple nebo zacnou pouzivat nejaky fakt moderni prostredi, treba kde plasma 6 je fakt hezka...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jenze je osklivej a v cli, ja ty lidi chapu ze chtej neco vic fancy
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BOD: total commander v linux verzi nikdy nedostanes. minimalne mc umi to samy co tc a umel to davno pred nim...
    BOD
    BOD --- ---
    Double, Midnight I další jsem zkoušel, v podstatě chci něco jako Total Commander na Win, na Linux jsem s desktopem přešel před rokem a těch 20+ let v TC je prostě cítit. Už nevim co bylo na jednotlivých programech tak výrazně jinak že jsem se rozhodl pro Nemo, ale něco to bylo.. dělám hodně přes SMB a Nemo není vůbec ideální, kdyby TC přes emulátor uměl remote (je to nějaká win věc co není emulovaná) tak používám ten
    BOD
    BOD --- ---
    CHOROBA: Zkoušel opakovaně, ono obecně co doporučuje není vždy funkční příp na základě reality, cos poslal je trochu jiné mám dojem, zkusím jestli je to průchozí dík
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo, jako midnight commander je u mne stale neprekonan ;)
    ale asi proto, ze z 90% delam pres ssh
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUCHRE: presne, na vsechno je to midnight commander
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já na Mintu používám Double Commander
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Nejlepsi reseni je nepouzivat Nemo, ze...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BOD: zkousels chatGPT? vykopnul mi asi 4 ruzny postupy ;-)))

Nemo allows you to customize shortcuts through the accels file, which is located in the ~/.config/nemo directory.

Steps:
    Open the accels file for editing:

nano ~/.config/nemo/accels
    Find the action you want to modify. The file contains lines like:

; (gtk_accel_path "/DirViewActions/ShowHidden" "h")
    "" refers to the Ctrl key.
    "h" means Ctrl+H.
    Uncomment (remove the ;) and edit the shortcut:

(gtk_accel_path "/DirViewActions/ShowHidden" "Shift+h")
    Save the file and restart Nemo for the changes to take effect:

nemo --quit && nemo &
    BOD
    BOD --- ---
    Na Mintu pouzivam Nemo (povedeny fork GNOME Files), jediny problem co s nim mam je nemoznost prenastavit klavesove zkratky (konkretne treba prepnuti mezi panely z F6 na Tab), uz to resim celkem dlouho, misty tomu dam par hodin nez me to zacne srat, kazdopadne jsem prosel vsechno mozne a v podstate zadny progres, pritom je mi jasne, ze mi chybi nejake treba i jednoduche know how. Nechci uplne volat o pomoc, ale level zoufalstvi je pomerne vysoky :D
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    DANIELSOFT: Jo, diky za odkaz, ja totiz pak zapomnel to sem sdilet :) Tak snad to bude nekoho zajimat. Co jsem se doposud nikde nedozvedel: jake jsou naroky na HW (zejmena RAM) u Zstd, ve srovnani treba s gzipem nebo xz.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    nějaké zajímavosti ohledně zstd

[AMAROK24 @ Debian GNU/Linux]
    PUPU
    PUPU --- ---
    SKAFF: sveho casu jsem udelal takovou prasecinu. potrebovali jsme u zakaznika 4 servery se stejnymi daty, ktera bylo potreba rychle cist, ale zapisovalo se na ne treba jednou za ctvrt roku. na rozkopirovani na jednotlive lokalni disky toho bylo az prilis, ale byla tam SAN a diskove pole. tak jsem si nechal udelat jeden LUN, ten jsem zviditelnil pro vsechny, namountoval vsude readonly a tesil se, jak to bude fungovat. a prdlajs. to jsem netusil, ze ext4 zapisuje i na readonly disky. ale stacila drobna modifikace, pridat k ro jeste noload a bylo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam