• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    BOD: ano, právě proto tu tak orodujeme za KDE Plasma... V podstatě similar experience na co jsi zvyklý z Win, akorát s možností vše upravit(=naklikat v nastavení) dle vlastních potřeb..
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ano, QED.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUCHRE: asi zalezi,jak casto pracujes se souborama a jestli je nejak hromadne zpracovas. ne? jako kdyz jednou za cas potrebuju neco zkopirovat tak to nijak neautomatizuju a proste pouziju cp nebo mc podle nalady a chuti
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    K cemu pouzivate file manager, at uz jakejkoliv? Uz pri predstave, ze bych praci v necem takovym stravil vic nez 10 minut denne, si rikam, ze je neco spatne a ze jsem zapomnel automatizovat nebo integrovat s nastrojem, kterej tyhle veci dela sam.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    kolega rika, ze prej Total commander pro Linux je tohle

Double Commander
    https://doublecmd.sourceforge.io/
    BOD
    BOD --- ---
    DURDIN: Zatím tu nikdo nezmínil nic co bych netestoval a po pár dnech používání a nastavování od toho nešel dál, dám minimálně MC ještě šanci
    BOD
    BOD --- ---
    AMAROK24: Bude toho IMHO víc, zkusím hloub prozkoumat MC a poreferuju
    BOD
    BOD --- ---
    THEODORT: Jakkoliv je z vaší perspektivy špatně, zkuste vnímat že je to primárně o té perspektivě.. Je user friendly, většina věcí tam funguje bez toho aby člověk hodiny trávil hledáním řešení když potřebuje pracovat na něčem jiném. A to je prostě pro hodně lidí cenné.

Linux uživatelé už dávno nejsou jen bravurní IT, ale i úplně normální lidi co do cli a dalšího nikdy úplně neproniknou. Přijde mi fajn, že se to posouvá a Linux desktop je reálně pro normální lidi konkurence schopný win a dalším mrdkám. Pro mě je Mint mezikrok, vzdělávám se v tom celkem aktivně, ale velice cením, že mě OS nezahlcuje hromadou složitostí a můžu se v tom pozvolna posouvat. Je mi dost sympatickej Debian a vůbec se nevidím jako doživotní uživatel Mintu, ale díky bohu za něj. I moje psycholožka má Mint, přemýšlím že ho nahodim u prarodičů jak teď končí podpora win10 atp.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    BOD: rozumim, ja to mam opacne, este sem v X nebo Wayland nenasel nic, co by funkovalo jak mc. Ale je to i tim ze sem starej a v dosu proste NC/VC/ Dos navigator a nez sem najel plne na linux tak sem mel FAR....asi ve windows XP bych tipnul
    BOD
    BOD --- ---
    CHOROBA: Jsem celkem asketa co se designu týká, jde mi o rychlost/efektivitu práce a něco tam nebylo ideální a nepřišel jsem na to jak konfigurovat. Dám MC ještě šanci
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DURDIN: ja mel oblibenej volkov, byl tusim napsanej v asembleru a pametove velmi nenarocnej. od ty doby nejak preferuju tyhle dvoupanelovy textovy souborovy managery (proste jedine mc), popripadne nemam problem pouzivat thunar (spravce souboru v mem oblibenem xfce4)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    BOD: já vyzkoušel hodně aplikací ve stylu total commanderu a nejlblíž mi připadá asi double commander - https://doublecmd.sourceforge.io/ . Ale stejně používám nejvíc zmíněný mc.

VYHULENY_UFO: jo, nebyl (myslím, že nejstarší byl pro windows 3.11?) a původně se jmenoval windows commander, pak po nějaké rozepři došlo k přejmenovaní. Pro DOS toho bylo hodně, volkov, norton, a dalších jejichž jména si už nepamatuji a co je na tom nejzajímavější, vyvíjejí se i nové, třeba doszip commander.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    Btw v KDE je Dolphin, umí split view a asi milión věcí, v nastavení je až skoro nepříjemné množství možností ;)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    MARASAN: vubec netusim, pouzivam to uz drahne let, od ty doby, co jsem se kdysi davno s konecnou platnosti vzteknul nad tim, jakej je defaultní win file explorer mrdka. A zatim to funguje, a mohl jsem s tim přejít i na linux, tak to moc neřešim.
    AMAROK24: tbh nevim, nejakej muj dojem.
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    VYHULENY_UFO: To je vlastne mozny, pouzival jsem tenkrat asi Norton Commander.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AMAROK24: total comander podle me pro dos nikdy nebyl. pod dose.vzpominam na norton a volkov commander, pak m602.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOBOT: krom konzoloveho mc existuje i graficky krusader...
    AMAROK24
    AMAROK24 --- ---
    CHOBOT: Proc by nekdo upravil TC pro linux, kdyz je tu MC? TC jsem pouzival kdysi davno v DOSu, ale co ma dnesni TC zasadne lepsiho nez MC?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOBOT: fman chce python2? jak je to stary?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Každopádně mě teda vysloveně překvapuje, že TC nemá fork na linux
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam