• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    BOD1E
    BOD1E --- ---
    Ahojte, mám takovýto problém. Na RHEL 8 mi běží aplikační server, který sestává (jak už to tak bývá) z databáze (postgres, resp. jeho fork), do níž se spojí po startu aplikace. Máme nastaveno tak, aby při bootu server vše naběhlo automaticky. Bohužel, databáze při autostartu vždycky spadne s nějakým záhadným problémem s uživatelem.

Manuální start po bootu serveru už proběhne v pořádku.

Já se domnívám, že databáze startuje příliš brzy, když ještě není plně vytvořené multiuživatelské prostředí, nejsou přimontované filesystémy atd. A chtěl bych dosáhnout toho, aby tady v tom systemd prostředí databáze a aplikace startovaly jako předposlední a poslední služby. A nevím jak na to a náš Linux support team z Indie taky ne.
    Poradíte?
    B3TL
    B3TL --- ---
    DANIELSOFT: právě že kompatibilitu jsem řešil a tenhle vypadal ok. Jedu na Manjaro a kernel je 6.12.1-4, ale kernel jsem už měnil.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    B3TL: s těma herníma periferiema je to všelijaký: já měl normální Logitech gamepad, ale po update na novou verzi Xubuntu mi přestal fungovat, tak jsem koupil novej gamepad od jiného výrobce a ten jede, ale v některých emulátorech (např. fuse: emulátor ZX Spectra) to furt všelijak blbne, tak bych se nedivil, že když jsou problémy s tak relativně jednoduchýma periferiema, že s volantem může být problém

driver je v jádře, čili pokud máš nějakou možnost nové verze linuxového jádra (ale zas to asi nestojí za to rozšmelcovat si celý systém: nenapsal jsi co používáš za distro Linuxu, například v Ubuntu se dají novější jádra zapnout, hledej "Ubuntu HWE")

dále je samozřejmě hraběcí rada koupit novej volant jiné značky a nějak si před tím vygooglit tu kompatibilitu s Linuxem a tenhle třeba prodat abys nebyl škodnej
    B3TL
    B3TL --- ---
    zdarec, řeším problém s volantem od Logitechu. Volant jsem koupil někdy v létě a běžně jsem ho používal. Od začátku bylo potřeba po připojení spustit příkaz $ sudo usb_modeswitch -v 046d -p c26d -M 0f00010142 -C 0x03 -m 01 -r 01 , jinak se volant po zapnutí při kalibraci otočil do jedný krajní polohy a pak nic nedělal. Ten příkaz způsobil, že se volant normálně zkalibroval a v centrální poloze ho normálně držel motor a tak by to mělo být. Volant jsem teď tak dva měsíce nepoužil a nyní po zapnutí je chování téměř stejné, jen volant po kalibraci zůstane v centrální poloze, ale zhasne a motor je vypnutý. Takže volant ma vypnutý ffb. V Oversteer jsou vidět funkční všechny osy a test taky proběhne ok. Volant ale po testu je zase bez FFB.... Zkoušel jsem to i v AssetoCorsa, nebo BeamNG a FFB prostě nejde...
    Prosím netušíte někdo jakým směrem se mám vydat?
    Sn-mek-obrazovky-z-2024-12-16-09-50-14

Takhle to vypada v terminálu:

sudo usb_modeswitch -v 046d -p c26d -M 0f00010142 -C 0x03 -m 01 -r 01  ✔
    [sudo] heslo pro martin:
    Look for target devices ...
    No devices in target mode or class found
    Look for default devices ...
    Found devices in default mode (1)
    Access device 009 on bus 005
    Get the current device configuration ...
    Current configuration number is 1
    Use interface number 0
    with class 255
    Use endpoints 0x01 (out) and 0x01 (in)
    Looking for active drivers ...
    Set up interface 0
    Use endpoint 0x01 for message sending ...
    Trying to send message 1 to endpoint 0x01 ...
    OK, message successfully sent

Reset response endpoint 0x01
    Reset message endpoint 0x01
    -> Run lsusb to note any changes. Bye!

A ješte lsusb

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 0bda:5411 Realtek Semiconductor Corp. RTS5411 Hub
    Bus 001 Device 003: ID 0b05:19af ASUSTek Computer, Inc. AURA LED Controller
    Bus 001 Device 004: ID 046d:c33f Logitech, Inc. G815 Mechanical Keyboard
    Bus 001 Device 005: ID 05e3:0610 Genesys Logic, Inc. Hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 002 Device 002: ID 0bda:0411 Realtek Semiconductor Corp. Hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 005 Device 002: ID 2109:2817 VIA Labs, Inc. USB2.0 Hub
    Bus 005 Device 003: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
    Bus 005 Device 004: ID 0bda:5411 Realtek Semiconductor Corp. RTS5411 Hub
    Bus 005 Device 005: ID 08bb:2902 Texas Instruments PCM2902 Audio Codec
    Bus 005 Device 006: ID 046d:c08b Logitech, Inc. G502 SE HERO Gaming Mouse
    Bus 005 Device 007: ID 046d:c548 Logitech, Inc. Logi Bolt Receiver
    Bus 005 Device 008: ID 0d8c:0012 C-Media Electronics, Inc. MARANTZ M4U
    Bus 005 Device 010: ID 046d:c26e Logitech, Inc. G923 Racing Wheel for Xbox One and PC
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    Bus 006 Device 002: ID 2109:0817 VIA Labs, Inc. USB3.0 Hub
    Bus 006 Device 003: ID 0bda:0411 Realtek Semiconductor Corp. Hub
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    SUCHRE: MC se zapnutým 'lynx like motions' na rychle proběhnutí se po nějake adresařove struktuře pro zakladni prehled jak asi vypadá
    jinak je to v podstatě k ničemu.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    to je asi dvorak ne? :-D sem se tudle pichnul na remote a nebyl sem schopnej se ani zalogovat....pres IPMI do grubu ok, ale uz i init 1 takle pojebanej, sem si musel napsat prekladovou tabulku abych byl aspon schopnej to dostat do funkcniho stavu ;-)))

ADAM
    ADAM --- ---
    BOD: Jen dodám, že opuštění z qwerty je jednodušší, než si kdekdo myslí. Píšu 10ti prsty (měli jsme psaní na stroji na gymplu) a cca ve 40ti letech jsem z qwerty přešel na úplně jiné rozložení během cca měsíce. (větší hc než dvorak, na levém palci nemám mezerník, ale písmeno E). Rozhodně doporucuju, stojí to za to.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MARASAN: Však já to mám naskriptované přes mogrify a convert a spouštím to z toho DC. Mám tam různé kombinace v user menu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DELVIT: na obrazky je uz desitky let convert,to je tak stary, ze bohuzel ted nevim, z jakyho baliku...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SUCHRE: Já třeba k automatizaci transformace screenshotů. Vymaže údaje z fotky, zmenší a v případě potřeby otočí. Dělat to ručně je voser. Dále třeba kontrola nebo vytváření souborů kontrolních součtů. Pak třeba na výběr porovnávání souborů, atd.
    BOD
    BOD --- ---
    SUCHRE: jinej usecase, treba ted se hrabu v datech na NASce, jsou tam casto pomerne v bordelu nebo nejakem systemu ktery v tom tehdy byl ulozene fotky, filmy, hudba, dokumenty, osobni veci, ruzne smlouvy, data k projektum co jsme delali pred lety atp atp, v jednom panelu commanderu mam otevreny bordel a v druhem adresare do kterych tridim, tohle nezautomatizuju, musim to projit, misty je to fajn relax a nachazim zajimavy veci, misty oser. Aktualni pracovni aj veci mam srovnany dobre, tohle jsou veci z ruznych disku a doby...
    Kdyz jsem se chtel cvicit v cli, delal jsem to tam, ale ta prehlednost a rychlost je mnohem horsi, v tc mam vetsinu veci stiskem jedne klavesy a limituje me spis rychlost meho mysleni
    THEODORT: instaluju na druhej disk :) diky za tip :)
    MA747: dost podobna zkusenost
    RAGNAROK: to me uprimne desi, takovych zalezitosti mam kotel.. ne ze by byl TC nutne lepsi, ale je to jak s Dvorak vs QWERTY, proste ta casova investice je zasadni vec a v nekterejch chvilich uz uplne neni navratu.. presel jsem konecne po letech s desktopem na linux, nebudu to ale zas hrotit at mi nepraskne hlava
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    CHOROBA:
    ja jo jmenuje se to vifm.

BOD:
    preju zabavu na spoustu zimnich veceru pri snaze konfigurovat mc. :-D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MA747: Přešel jsem z Salamandru na DC už pár let zpět. Mě spadl právě dvakrát. Docela by mě zajímalo jakou verzi si zkoušl.

Což neznamená, že tam nejsou chyby, jsou jako všude jinde, mnou nahlešené chyby jsou opravené. Za mě je to nejlepší GUI náhrada na linuxu. Ano, je to naprogramováno pomocí Lazarus IDE a jeho pascalu. Nevidím v tom problém, jenom si zvylnout na IDE a člověk si může opravit věci sám.

CHOROBA: Ano je. Používá se to dobře na GUI, samo je to potřeba ponastavovat tak, jak je člověk zvyklý. Mě to ušetřilo dost času. Jinak FAR se dá používat i v linuxu, taky ho tam mám, ale asi více mě vyhovuje mc. Stejně nejlepší byl dos navigator :).
    MA747
    MA747 --- ---
    CHOROBA: DoubleCommander jsem kdysi testoval. Padá, mrzne, nestabilní. Jestli si dobře pamatuji, je napsaný v pascalu. Nedoporučuji.

Skončil jsem u Nemo, Meld coby porovnávání obsahu textových souborů a FreeFileSync jako synchronizace souborů.

Na přejmenování souborů/adresářů vlastní python. Obdobu Ctrl+M v TC jsem nenašel.

Na prohlížení binárního obsahu IamHex.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    BOD: ano, právě proto tu tak orodujeme za KDE Plasma... V podstatě similar experience na co jsi zvyklý z Win, akorát s možností vše upravit(=naklikat v nastavení) dle vlastních potřeb..
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ano, QED.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUCHRE: asi zalezi,jak casto pracujes se souborama a jestli je nejak hromadne zpracovas. ne? jako kdyz jednou za cas potrebuju neco zkopirovat tak to nijak neautomatizuju a proste pouziju cp nebo mc podle nalady a chuti
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    K cemu pouzivate file manager, at uz jakejkoliv? Uz pri predstave, ze bych praci v necem takovym stravil vic nez 10 minut denne, si rikam, ze je neco spatne a ze jsem zapomnel automatizovat nebo integrovat s nastrojem, kterej tyhle veci dela sam.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    kolega rika, ze prej Total commander pro Linux je tohle

Double Commander
    https://doublecmd.sourceforge.io/
    BOD
    BOD --- ---
    DURDIN: Zatím tu nikdo nezmínil nic co bych netestoval a po pár dnech používání a nastavování od toho nešel dál, dám minimálně MC ještě šanci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam