• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: TimeShift jsem našel, ale předpokládal jsem, že dělá to samé co TimeMachine (tedy sice obnovíš soubory, ale bordel co přibyl zůstane)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HOWKING: ja uz ty *buntu dlouho nemam,ale kdysi existoval TimeShift, tak bych tam asi zacal, ten vylozene delal presne to co chces.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: Jak? Teď jsem udělal zálohu pomoci Rescuezilla. Jen to zmého USB dlouho bootuje, tak jsem na disku na konci udělal malou partition, kam jsem to ISO Rescuezilly obnovil. Jenže se mi nepodařilo přesvědčit Grub, aby ho nabízel. Tak zas nic. Ale chápu, že tohle je neohrabané řešení. Jde to nějak elegantně? Pomoci dd je to pomalé a zbytečně velké, chci zálohovat jen soubory a ne i chaos v neobsazeném prostoru disku.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    si udelej snapshot
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Gnome Tweaks, zkusím, ale nejdřív potřebuju založit systém, než si ho experimenty zničím. Už jsem ho raději instaloval znova, protože při intalaci "pokusu" jsem zjistil, že mi tam toho narve víc bokem a já nemám kontrolu co a jak to odebrat. bitová kopie disku to jistí.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Mám poslední Ubuntu a prostředí, které mi vnutil (takže asi Gnome) :) Jsem měl za to, že s předchozího je to zřejmé.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: V prvé řadě napiš, které prostředí teď máš. Od toho se vše odvíjí.

Tipuju, že máš GNOME. To je skutečně v základu méně konfigurovatelné, ale leccos se dá změnit pomocí nejakych rozšíření popř. nástroje GNOME Tweaks.

Druhé nejrozšířenější prostředí je KDE. Možná by ti vyhovovalo víc, je v základu mnohem více konfigurovatelné.

Holt je potřeba se smířit s tím, že to není 1:1 kopie Windows nebo macOS, alespoň ne ve výchozím nastavení, a je tam nějaká křivka učení. Každé prostředí si jde trochu vlastní cestou.

Někdo třeba místo těchto prostředí a jejich vestavěných správců oken používá tzv. tiling window manager jako např. Sway.
    Tam se dá taky hodně čarovat s umisťováním a velikostí oken.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Kdysi na Winech jsem používal Ghost. Teď na MacOS, to Disk Utility z recovery partition umí dobře. Ale na Linuxu nic zatím nemám.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ještě jedna věc. Chtěl bych si udělat image (nejlépe komprimovaný) stávající instalce abych es po pokusech a zničení systému měl šanci vrátit k stavu bez experimentů - Asi Clonezilla Live by bylo řešení, ale mám usb jen 256 MB a její ISO mám 500 MB. Existuje něco co se mi na to vleze?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Kdysi možná, ale teď chi mít OS, co mi pomáhá, ne OS, kterému pomáhám. Stárnu.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: asi nejsi ten správný linuxák, ty většinou tyhle věci baví :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Aha. No nic. Tohle mě nebaví. Dík za reakci.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: musíš tady uvést ještě které desktopové prostředí/window manager máš na mysli: Linux jich má víc - GNOME, KDE, XFCE, Cinnamon...

řešením by mohlo být právě desktopové prostředí změnit: tedy nainstalovat si nové prostřednictvím balíčkovacího systému a pak při loginu zakliknout, že toto chci
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Když mám okno velikosti přibližně velké jako obrazovka, ale na maximalizované, tak ho při příštím spuštění spouští maximalizované. Jak tu zrůdnost vypnu. To už je snad horší jak MacOS, který ví nejlépe, co uživatel chce.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jako RX490 je 9 let stará karta a i7 6700k je starý 10 let. A ten Cyberpunk na tom běhá s maximálním nastavením v 2560x1440 na rozumné FPS. Já čekal, že to bude 5fps slideshow :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ja od 7700K mam VFIO(Sdilene PCI Express zarizeni ve virtualce) - Podobne jako asi pujdes na svem novem PC.

SteamDeck me po par mesicich presvedcil a bez VM hraju uz jenom kdyz musim.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DXVK nebo spis zname jako Proton muze byt rychlejsi i pomalejsi.

Nektere karty a nektere hry maji lepsi vykon na Vulkan, nez kdyz to jde nativne na DirectX8,9,10,11.
    Ale to plati i pod windows, kde to treba pouziva Intel pro jejich DX12 karty.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DANIELSOFT: Na hry to většinou nebývá pravda, protože tam jde hlavně o kvalitu ovladačů a ty bývaly vždycky dost zanedbané. Změnilo se to asi až s tím, jak Steam začal šlapat do hraní na Linuxu.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: řekl bych, že Linux bývá schopnější i na slabších sestavách, je optimalizovanější a nemá tolik bloatware v základu, mám doma osm let starý stroj (teď u něho sedím) a šlape mi dobře bez nejmenších výkonnostních problémů
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hmm, tak Linux překvapil. Nejen, že rozjel Cyber Punk 2077, ale na tak slabém HW, jako mám na starším stroji i docela svižně i přesto, že Cyber Punk 2077 je fakt nenažraná hra! 🙂

Všechno na full (samozřejmě bez raytracingu) na 2560x1440.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam