• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HOWKING: to si nedelej iluze, debian je tam ,kde bylo ubuntu 2 roky zpet. todle nejni test o vykonu ale o tom , kdo ma vetsi kouli na noze
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Koukám, že moje sázka na Gnome Wayland nebyla mimo :) (ještě kdyby to zkoušel na Debianu místo Ubuntu, tak bude taky o pár fps výše)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Heh

GNOME & KDE Plasma Wayland Sessions Outperforming Xfce + LXQt On Ubuntu 25.04 For Linux Gaming
    https://www.phoronix.com/review/ubuntu-2504-x11-gaming
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    este ze je ten april
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No Snap or FlatPak! Linux Distros Agreed to Have Only One Universal Packaging
    https://news.itsfoss.com/onepackage-announcement/
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Nejsem schopen donutit thumbnailer Nautilu (gnome, wayland) generovat menší náhledy než x-large. To jsou náhledy 512x512 px a k tomu ještě png, takže po chvíli má složka náhledů i 10GB. Už jsem ho donutil dělat náhledy rawů, vícevrstvých tifů, multimédii, ale tohle nemohu najít.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ASACHI: ja naposled nejak dosral cely KDE, po restartu cerna obrazovka. alestacilo vyresetit GlobalTheme a hotovo ;) upgraduju ve 14 dennich cyklech.
    DANIELSOFT: ajo tyve, dyk ono se da swapovat do file. tak to ho asi zapnu :p
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Na co swap, jen to ničí ssd. Já ho taky nemám. Úmyslně. (ale mám 64GB RAM)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: stačí pomocí dd vytvořit swapfile, mkswap swapfile, swapon swapfile nemusíš dělat partition
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    CHOROBA: I also use arch btw.

Nicmene za posledni 4 roky jsem nemusel resit jedinou vec. Tydle problemy resis podle me jen kdyz jakykoliv rolling distro neupdatujes par mesicu (coz tak nejak jde mimo ideologii rolling distra)

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    0
    oom killer zatim prijel jenom jednou, kdyz sem pustil nejaky hovno v Java, ktery samozrejmne leaklo a bylo po pravu zabito.

btw swap emam, pac sem na nej zapomnel a ted uz sem linej ho zpanout
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOROBA: zadnej swap? kolik mas swappiness?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SUCHRE: toviszejo, pridej se do klubu a bud se hruzou co se zas rozmrda :D

SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Mozna bych moh po 15 letech na notebooku vyzkouset neco jinyho nez Lubuntu...
    HARPER
    HARPER --- ---
    LMDE teda sorry
    HARPER
    HARPER --- ---
    Oni tu LMDB popisují jako jejich cvičení pro případ, že by Ubuntu nějak šlo do kytek. Ale jinak si myslím že bude OK. Až se jednou zmůžu na nový železo, tak ho zkusím nasadit. Mint mi maximálně vyhovoval, ted jsem koukal na Wiki a začali s ním v 2006, takže je to projekt s historií a je solidně udržovaný. Jen jak mi zastarává železo,tak postupně hledám lehčí alternativy postavený na debianu a tak jsem právě skončil u toho Sparky. Čistý Debian je pro mě moc opruz - co vycházet, co přidat, učesat prostředí.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: pokud bys UZ byl zvykly na mint, tak bych se nebal.
    jinak je to asi fuk :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Jo, na to jsem koukal, ale byla v rankingu sakra nízko a říkal jsem si že asi něco není úplně ok, když to tak je.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: mas mint i pro debian
    Linux Mint vs. Linux Mint Debian Edition: Which Is Better?
    https://youtu.be/Yg_kfQxKlXo?t=584
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No já už jsem se asi rozhodl. Rozhodně to bude Debian. Jeho výkon je multivláknových výpočtech znatelně vyšší jak u Ubuntu a dokonce malinko lepší jak MacOS. Takže už nebudu zkoušet žádné Ubuntubased systémy (tedy ani Mint). Rozchodil jsem pod ním Gnome Wayland a vše funguje dá se říct bezvadně. Narval jsem tam přes backports aktuální ovladač grafiky a trn mě doslova vyrazil dech. Nejen že má raytracing, ale on je na 4k skoro stejně rychlý jako na 2k na Windows. Takže já už mám asi vybráno. Díky rozšířením jsem do toho dostal jak tray, tak ikony na plochu tak stále viditelný dock.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam