• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    To je rychlost, asi dobrej hardware
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Bomba, to je ono!
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: 7z neznam.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    HOWKING: Pouzil bych 7zz
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Příprava na how-to astro video na Linuxu :)
    https://howking.cz/share/first.mp4
    Asi budu muset vypínat zvuk počítače, protože OBS zřejmě hned přehrává co slyší, tak to mělo lehké echo a i větráky jevily rázy, které tam ve skutečnosti nejsou :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: No právě. Na Macu třeba 7z uměl i při dekompresi použit 20 jader a místo hodiny rozpakovával 3 minuty. To je fakt brutál rozdíl.

MARASAN: To jsem zkoušel, ale
    7z x '/home/howking/Plocha/M5_20250408.7z' -mmt=on
    7z x '/home/howking/Plocha/M5_20250408.7z' -mmt=20
    7zr x '/home/howking/Plocha/M5_20250408.7z'
    žádná změna. Pořád jedno vlákno.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    linux - Multithreaded support in 7za - Super User
    https://superuser.com/questions/433945/multithreaded-support-in-7za

U 7z záleží, který algoritmus používáš, DEFLATE je třeba jednovláknový.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: dost z nich ma commandline argument s poctem threads, hledals? treba xz, zstd atp. A pak je tu perlovskej parallel, ze?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jaký archivační program použít, který bu se integroval do systému a používal všechna vlákna procesoru? Pracuju s soubory stovek GB a rozpakovat takto velký soubor v 7z jednovláknově je fakt oser. (něco co by umělo najednou aspoň zip, 7z, rar)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hezky beha linux na AMD. premejslim furt jakou EMUlation station a zatim asikoupim todle
    Minisforum UM780 XTX Mini PC Ryzen 7 7840HS processor
    https://store.minisforum.com/products/minisforum-um780-xtx?srsltid=AfmBOooDF3MQBCn0o7VDiQU0oFjDFwL3R-6V97WwlC6Uk9ZYyZYXEs5X

ta 780m vcelku naklada
    HARPER
    HARPER --- ---
    Sakra,rozběhal jsem itch a kupodivu mám tak 80% úspěšnost na spouštění těch games. Ale je to slabota a bude to chtít lepší stroj. Přes léto ještě ne, teď nechci sedět u PC,ale na zimní večery bude třeba něco pořídit. Zajímavé stroje v té cenové kategorii do 10kkc mají ryzen5 5500u, máte někdo vyzkoušený jak se to chová s Linuxem? Ty stroje jsou bez OS, tak počítám,že i výrobce tak nějak uvažuje o tom,že si tam kupec hodí něco jiného než Win.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ERGOSUM: jj, mě to prijde pravě docela dobrý, když tretina disků vydrží skutecně nepretrzitou zátěž.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MLEKAR_STEIN: Vlastně to znamená, že nejméně třetin disků vydrží spolehlivě fungovat déle než 1800 dní v kuse v tom zápřahu.
    Jistě. Cenovky jsou také jinde, ale kde mám SSD tak i stařičké EEE stále funguje. a tam opravdu není žádná špička (chystám na něm sdílený disk v domácí síti). Ohledně novějších se nebojím vůbec.
    Plotny jsou dobré na dlohodobou archivaci.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MLEKAR_STEIN: Vzhledem k tomu jak jsou SSD vytížené u mě a faktu že zálohuju zůstávám v klidu.
    Navíc nemám problémy s nárazy během provozu NTB jako u ploten. Takže v důsledku vydrží déle.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ERGOSUM: koukam na tempo měneni disků v kriticke infrastruktuře a v podstatě se do pěti let protočí tak polovina az 2/3 na reklamaci (z menších jednotek tisíc disků)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARASAN: Měl jsem podobný názor.
    Do doby, než jsem se dozvěděl, že běží 24/365 na serverech v kritické infrastruktuře.
    Časy se mění. A to je přes 10 let.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    MARASAN: ten mě nedávno po 3 letech běžnýho provozu - bootování dvou systémů - data jsou na NAS a exterákách - pěkně vypek!!!
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOROBA: Ja teda prevazne pouzivam Samsungy PRO.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    chcipaj hlaven levny ssd, co se k nim clovek chova osklive. starej Intel 320 120G jede od roku 2011 jak novej )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam