• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Navíc jsem v Linuxu začátečník a tedy se učím metodou pokusů a omylů. Často to celé zbourám. Image disku je pro mě jistota.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Nepoužíval jsem ani TimeMachine u MacOS.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Jednak to zabere spoustu místa a pak i to se může podělat, když je snapshot na témže místě, jak data. A pokud není na stejném místě, tak už rozdílu mezi "ruční" clonezillou moc není. Navíc tahle si já určuju, co je pro mě "relevantní stav sytému hodný zálohy".
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Neměl bys jednodušší přejít (aspoň se systémovou partition) na ZFS / BTRFS?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ja boot a root dost casto mazu - protoze se pohybuji v ramci jedne distro, tak home je pro me porad dostacujici oddelit.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Já vím, že to možná vyzní provokativně. Ale CLONEZILLA- pokaždé, když můj systém dozná majoritních změn dělám disk image a domácí adresář mám na NASu. To ušetří spoustu času. A držím tři image po sobě. Zlozvyk už z Windows před dvaceti lety (Ghost), který jsem stejně držel i na MacOS (dmg přes diskutility v recovery modu) až na Linux (Clonezilla). Vyplatí se.
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Pozde, systemovy disk je jiz smazany. Potrebuji funkcni pc abych mohl delat, ne se s tim prat, s nejistym vysledkem.

Kazdopadne vsem dekuji za rady.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TR1: jeste se zbav toho quiet v grubu, jinak se vic nedozvis :)
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Mas naprostou pravdu, nazev pripojeneho sifrovaneho oddilu se musi shodovat s nazvem v /etc/crypttab. V mem pripade ne nvme0n1p1_crypt ale crypt_root.

root@mint:/# update-initramfs -d -c -k all
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-29-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-35-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.8.0-56-generic
    update-initramfs -d -c -k all jiz nehaze zadnou chybu, presto jsem se nepohnul ani o kousicek dal. Kazdy pokus o spusteni skonci stejnou obrazovkou a je jedno, jaky kernel vyberu. Vzdavam to, jdu zalohovat data a provest cistou instalaci OS.

JANFROG
    JANFROG --- ---
    TR1: Dej tam starsi jadro. "Fatal error in interrupt" nevypada jako chyba initramfs ani EFI ani tak.

Podobne veci jsem videl, problem byl zda se v zabugovanem BIOSu, treba na Gen 8 musim vypnout interrupt remap a iommu (nebo bezet starsi jadro).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TR1: místo update-initramfs nainstaluj jinou verzi kernelu a současnou smaž?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TR1: vypni si "quiet" (obvykle zasity v /etc/default/grub kolem CMDLINE ) ... minimalne je videt, kam az to dojde.

A zkontroluj obsah /etc/crypttab (v tom chrootu) - je potreba, aby tam byl zaznam pro nvme0n1p1_crypt....
    nvme0n1p1_crypt UUID=<uuid> none luks,discard

UUID zjistis z blkid /dev/nvme0n1p1 - a ano, misto UUID=... jde nacpat i primo /dev/nvme0n1p1 - ale muj nazor je, ze lepsi je se tomu vyhnout
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    update-grub urcite NE! Ale jinac porad to same, fakt parada,

Loading Linux 6.14.0.35-generic ...
    Loading initial ramdisk ...
    TR1
    TR1 --- ---
    Docasne si sem odlozim postup, jak se snazim opravit muj problem (jeste netusim, zda to vubec funguje):

Spustim LinuxMint z flashdisku, nastavim heslo roota a prihlasim se pod nim.

1. pripojim zasifrovany rootfs: cryptsetup open /dev/nvme0n1p1 nvme0n1p1_crypt
    2. pripojim / k adresari /mnt: mount -t ext4 /dev/nvme0n1p1_crypt /mnt
    3. pripojim /boot ktery je na sda1: mount -t ext4 /dev/sda1 /mnt/boot
    root@mint:~# df -h -l|grep /dev/|grep -v fs
    /dev/mapper/ventoy           2.9G  2.9G     0 100% /cdrom
    /dev/mapper/nvme0n1p1_crypt  916G  116G  762G  14% /mnt
    /dev/sda1                    927M  214M  649M  25% /mnt/boot
    4. mount --bind /dev /mnt/dev
    5. mount --bind /proc /mnt/proc
    6. mount --bind /sys /mnt/sys
    7. chroot /mnt
    root@mint:/# df -l -h|grep /dev/|grep -v fs
    /dev/mapper/nvme0n1p1_crypt  916G  116G  762G  14% /
    /dev/sda1                    927M  214M  649M  25% /boot
    8. update-initramfs -d -c -k all
    root@mint:/# update-initramfs -d -c -k all
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-35-generic
    cryptsetup: WARNING: target 'nvme0n1p1_crypt' not found in /etc/crypttab
    9. update-grub
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TR1: Ono nejde o to jaky a kde. Tuto obrazovku vidis protoze chyba nastasla v ramdisku.
    Jak pises pozdeji, tak to je ten initram

Typicky je tam vic moznosti a stary by mel fungovat, ale i tak oprava je rebuild toho image.
    TR1
    TR1 --- ---
    Vypada to na nejaky problem po aktluaizaci:
    rw-r--r-- 1 root root 76M Nov 26 16:52 initrd.img-6.14.0-35-generic

Bezne spusteni OS konci pouze cernou obrazovkou a v recovery mode vidim akorad initialize ramdisk... a taky konec. To jsem tedy zvedavej, co s tim budu delat, kazdopadne dneska uz fakt nemam na nic naladu :(
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Pro jistotu kontroluji vsechny disky
    sda
    ├─sda1                 /boot
    └─sda2
      └─sda2_crypt         /data
    sdb
    └─sdb1
      └─sdb1_crypt         /vms
    nvme0n1
    └─nvme0n1p1
      └─nvme0n1p1_crypt   /
    TR1
    TR1 --- ---
    MCKIDNEY:
    Ja mam nabootovano z USB disku a provadim e2fsck z nej. Pri beznem startu jen cerna obrazovna a nic vic. Na NVMe mi to naslo a opravilo pomerne dost chyb, tak uvidim, jestli to bude ke spusteni OS stacit (test jeste stale bezi).

Jinac ja jedu stale na legacy. Zavadec mam na sata SSD a rootfs na NVMe.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Já dneska zkoušel přejít na testing edici debianu (mimochodem ten problém v ni zmizel, ale to nebyl ten důvod). CHtěl jsem vyzkoušet gnome 49. Jako jo je to pěkné, svižné, ale hodně aplikací to nedává. QT Creator, Steam i Avidemux ignorovaly scaling monitoru a byly na 100%. U QT jsem to dokázal odstranit vynucením Waylandu, ale Avidemux a Steam jsem nezlomil. Tak jsem zase na stable a zase tak otravuje těch deset neaktualizací :D
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TR1: V momente kdy se dostanes do e2fsck, tak je uz celkem jasne ze chyba je v /boot a /boot/EFI.
    Takze bych se spis podival tam, specialne pokud mas cerstve jadro s potencialne spatnym initramfs ci konfiguraci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam