• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    XARGH: to je divny. jinak esli na tom chces delat tak asi to pouzit jde, ja radsi nativni linux, kdyz uz to k nicemu jinymu neni

HARPER: to zalezi co to je, a4.2 je starej jjak svine, tgze tezko rict esi to ma aspon nejakej support, od toho se odviji pouzitelnos ta jednoduchost instalace.

Making sure you're not a bot!
    https://wiki.postmarketos.org/wiki/Devices
    HARPER
    HARPER --- ---
    CHOROBA: tohle mě zajímá, mám dva tablety s A4.2 tudíž nepoužitelné,ale jsou nějaké no name mašinky a nepřišel jsem na to jak to rootnout natož Linux nahodit, je to velký trápení,nebo to běhá na první dobrou?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HOWKING: pamatuju na arm 7 procesory, které občas zatuhávaly, pokud se přepnulo mezi nějakými dvěma konkrétními frekvencemi při nějakém stavu registrů. Takže aby to zatuhlo, musel si nějak nastavit všechny jádra a pak zvednout frekvenci.
    Takže nám náhodně zatuhávaly stroje tak jednou za týden až měsíc. O co jde přišel nějaký vývojář tuším btrfs, když se snažil urychlit mount víc svazků najednou.
    XARGH
    XARGH --- ---
    ...mam tablet se zamknutym bootloaderem (a neni znamej zpusob, jak to obejit).
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: ...takhle vypada cista instalace. je to docela svizny. slibujou funkcni vscode a gimp.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    XARGH: ma to nejaky realny vyuziti?

jinak ad linux on android. zustal mi starej Lenovo tablet, tak sem kouknul na https://postmarketos.org/
    stahnul pmbootstrap a za par hodin mel funkcni dektop s homeassistant remote clientem v autostartu :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TR1: To člověku někdy hlava nebere, když u počítače něco konkrétním postupem nejde a pak nezměněným postupem jde. :D (do prdele, je to přece počítač 1/0 ne nějaky fuzzy stroj)
    XARGH
    XARGH --- ---
    Android Power Users Can Now Run Full Desktop Linux Environments Without Root Access
    https://itsfoss.com/local-desktop/

funkční Arch na androidu. Adb příkazy zadávám v termuxu (řekl si o doinstalovat plugin)
    TR1
    TR1 --- ---
    Dnes me malem postihla mrtvice.

Zapnu po cca 14 dnech stolni PC, zadam heslo k sifrovanemu disku a prihlasim se. Provedu aktualizaci OS, restartuji a od te doby stejna situace jako jsem resil nedavno, jen bez obrazovky Kernel panic (TR1). Spustim PC z flashdisku (LinuxMint 22.3) a zkousim pripojit sifrovane disky kvuli kontrole ale nemohu je pripojit, stale dostavam hlasku, ze zadavam nespravne heslo. Abych eliminoval preklepy, tak pouziji: echo "heslo" | cryptsetup open /dev/nvme0n1p1 crypt_nvme0n1 ale porad stejna hlaska o nespravnem hesle. Nedovedete si predstavit tu zoufalost, co se dostavila - data v PRDELI :(. Nicmene zkousel jsem to porad dokola, az se to asi na 20ty pokus najednou chytlo. Rikam si, kdyz se to nakonec povedlo u jednoho disku, melo byt to jit i u druheho, kde mam data. Nakonec se to povedlo i tam, jen tech pokusu bylo jeste o dost vic. Nasledovalo pripojeni disku pro zalohovani a i na nem jsem otevrel sifrovany oddil az na nekolikaty pokus. Nasledovala rychla zaloha dat a castecne oddychnuti, ze jsem snad o nic neprisel. Pokousel jsem se o obnovu OS jako minule ale opet bez uspechu ale hlavne mi vrtalo hlavou, co se zase stalo, kdyz pc pouzivam 4 roky a nikdy nebyl zadny problem, az ted posledni 2-3 mesice. Nakonec jsem si vybavil, ze hned po novem roce jsem menil baterii CR2032 a pri te prilezitosti nahral nejnovejsi verzi BIOSu. Take jsem v BIOSu nastavil ECO rezim ktery snizuje TDP 105W na 65W (AMD Ryzen 9 5900X) a jak se zda, prave tohle bylo pricinou problemu. Od te doby pripojuji sifrovane oddily bez problemu a i OS jsem rozbehal a to tak, ze jsem zkopiroval obsah /boot z notebooku na stolni PC. Netusim co se zmenilo, zda neco v kernelu nebo ve firmware protoze ECO jsem pouzival priblizne 2 roky a nikdy s tim nebyl zadny problem. Kazdopadne po 4 hodinach nervu jsem rad, ze mam data i funkcni OS.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: To neodhadneš. Když už se nemůžeš spolehnout ani na takto zavedený obchod, tak to bys nesměl kupovat nic. (a já stále čekám a bojím se toho, že oni z toho podvodu obviní mě)
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: abych vedel na co se nenachytat, jak vypada podvod atd.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Proč tě to zajímá?
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: byl by odkaz na tu alzu?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem to byl vrátit. Prodavač navrhoval, ať to vrátím bez udání důvodu. To určitě. Vůbec nechápal, co se stalo. Že zřejmě někde nakoupili čínský scam a prodávají to.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HOWKING: Co OpenCL místo toho? Nezávislé na jednom výrobci. (I když věřím, že to bude mít oproti CUDA mezery.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: AMD mám. Na hraní stačí. Já chtěl začít programovat pod CUDA. No tak se to zatím odkládá.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HOWKING: tak tu nvidii rovnou vtymen za amd :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam