Pak je tu ještě jedna otázka, jelikož jedu na Mintu 21, který třeba ani ten realtek ještě v jádru nemá mít, tak řeším otázku, na co si svůj virtuál reinstalovat.
Mint mi celkem sedí (mám MATE), ale narážím na některé nevýhody:
- s GUI, občas jsem válčil s tím, co povolit, co zakázat, který režim, kvůli některým appkám a aby to neblblnulo, když je to ve Virtual Boxu
- se sw repem, některé věci jsem musel instalovat přes snap, a přitom mám pocit, že jiná distribuce je v repu má
Někdo mi doporučoval OpenSuse, protože jsme se bavili o bezpečnosti a kontrole, co se v systému děje (i na Win aspoň víc řeším, čemu povolím přístup k síti a tak, i když to je chabé), byť na tom virtuálu to moc neřeším, je hlavně na brouzdání (i teď tu jsem přes něj), občas nějaké slabší video, nebo komunikaci.
Já zkusil před časem čisté Ubuntu, ale nebyl jsem spokojený, navíc ve virtuálu jsem naběhl na nějaký problém (a pak neřešil), že boot se zasekl asi na 3 nebo 5 minut, kdy se nic neděje.
Zajímá mě asi nejvíc výkon, aby to fungovalo svižně, když je to ve virtuálu, byť jako RAM můžu dát v pohodě i přes 10 GB RAM a několik vláken procesoru.