• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    To vypada jak nejaky Ubuntu co?

TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Mas naprostou pravdu, nazev pripojeneho sifrovaneho oddilu se musi shodovat s nazvem v /etc/crypttab. V mem pripade ne nvme0n1p1_crypt ale crypt_root.

root@mint:/# update-initramfs -d -c -k all
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-29-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-35-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.8.0-56-generic
    update-initramfs -d -c -k all jiz nehaze zadnou chybu, presto jsem se nepohnul ani o kousicek dal. Kazdy pokus o spusteni skonci stejnou obrazovkou a je jedno, jaky kernel vyberu. Vzdavam to, jdu zalohovat data a provest cistou instalaci OS.

TR1
    TR1 --- ---
    Do dnesniho dne jsem nevedel, ze i Linux ma svou obrazovku smrti :( Po studenem restartu vubec nenabiha OS, nezobrazi se ani k vyzva pro zadani hesla k zasifrovanemu rootu. V soucasne dobe spusteny live LinuxMint, sifrovane oddily pripojene prikazem cryptsetup a na nich bezi e2fsck -f -v -y -c /dev/mapper/nvme0n1p1_crypt. Doufam, ze to cele nejak nepodelalo, by me asi trefil slak.

HONZA09
    HONZA09 --- ---
    Tak jsem v neděli leavnul Windows definitivně, potom co mi to začalo vyhazovat nějakou chybu zápisu a SFC scannow nic nedělalo. Během 30 minut jsem přešel na hlavním desktopu na Bazzite a od včera si s tím hraju a jako dobrý. Už mi v Ptyxisu jezdí i mašinka. :)

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Chat GPT našel na internetech toto:

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tohle byl ten obrázek, co mě desetiletí držel pryč od Linuxu:

Nebo jsem možná viděl ještě rozvětvenější.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jak na Linuxu rychle kopírovat z disku na NAS...

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem si nainstalovar rsync....

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Doháje, co je to zase za chování? To jako Linux neumí číst a zapisovat najednou?

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Co s tím, když to ignoruje kill?

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak už i rychlost vyřešena :)

HOWKING
    HOWKING --- ---
    :D

"pomohlo" :D

HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    mount options zjistím kde?
    Prostě jsem si udělal zástupce do Nautilusu

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ještě bojuju s jednou věcí. Pomálou sítí. Na MacOS z stejného NAS WDMyCloud 2 tahám a zapisuji 124 MB/s. Na debianu jen:

HOWKING
    HOWKING --- ---
    Podařilo se mi screenshotnout z druhé konzole, co se děje při kousnutí debianu.

amdgpu 0000:03:00.0: SMU: I'm not done with your previous command: SMN_C2PMSG_66:0x00000029 SMN_C2PMSG_82:0x00000000

ChatGPT radí přepat GRUB: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash amdgpu.gfxoff=0"

MARASAN
    MARASAN --- ---
    Mi mrzne jeden desktop, uz par let - v letnim kanclu. Nejspis CPU, uz objednavam novy takle pred letem.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GTK a Qt jsou frameworky/toolkity, knihovny, na kterých jsou postavené jednotlivé aplikace a případně celá prostředí.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam