E2E4: ve skutečnosti tě tentokrát s FAKT klidným svědomím můžu ujistit, že tomu absolutně nerozumíš.
Japonci samozřejmě pokusy doslova s "vypouštění PDA na oběžnou dráhu" (tak či onak - buď přímo PDA v cubesatu, a nebo komerční start ruské rakety nacpaný komerční elektronikou k otestování) dělají - ale pokud přitom získají fakt cenné informace, tak si to nechají pro sebe - a jediné co víme, že to PDA sice chvíli funguje, vydrží pár oběhů - a tím to hasne.
já si sice taky na palubě czcube představoval spíš "něco s Linuxem", kam by se šlo zalogovat - ale faktem je, že radši jako "užitečné zatížení" podporuju tu solární plachtu, protože tím se aspoň posouváme někam dál - družic s počítačem na palubě lítá v kosmu už tak či onak docela dost a je to nošení dříví do lesa. (a nebo vstup do czcube.org, zaplať členský příspěvek, a zkus vylobovat, aby užitečné zatížení byla spíš nějaká elektronická hračka :) ale já jsem proti)
co se týče robustnosti elektroniky, tak bych radioamatéry fakt nepodceňoval... možná bude fakt lepší nějaký jednoúčelový jednočip, který se důkladně otestuje, a bude patřičně odolný proti přehřátí, podchlazení, radiaci, atd...