MATHY: On je právě problém spíš s tou travní vlákninou. Nejsme uzpůsobeni ji dobře zpracovávat a lidem s citlivějším zažíváním nedělá dobře. Natož těm, kteří mají třeba Crohnovu chorobu nebo ulcerozní kolitidu. Pro ty je naprosto nevhodná a přitom ostatní látky z ječmene zaníceným střevům mimořádně prospívají. Proto bych volila raději čistou šťávu.
Máš pravdu v tom, že šťáva je celkem koncentrovaná. Vzhledem k tomu, že drtivá většina naší populace má dlouhodobě nedostatek enzymů a antioxidantů v krvi a (protože) naše jídlo zpravidla nezahrnuje dostatečné množství kvalitní rostlinné stravy, je pro mě ječmen řešením. Řešením, které bych nevolila, kdybych se topila v zdravé stravě, spoustě biozeleniny, nevpouštěla do svého těla kdejaké chemikálie a vyhýbala se důsledně jakýmkloli "zlozvykům". Nic takového dělat nemíním, tak svému tělu pomáhám koncentrovanou zeleninou a ono se mi bohatě odvděčuje.:-)
Poměr množství prášku ve vztahu k ceně by se dal nejspíš spočítat či dohledat, ale podle mě je očividný...
SHMAIDA:
Učarovala mi stomatologie. Obzvláště její souvislosti s celkovým zdravím.
Rozdíl mám i v krevních testech. Před ječmenem a chlorellou jsem, co se rozborů krve týče, měla dva nedostatky. Nízkou hladinu hořčíku a dlouhodobou výraznou chudokrevnost způsobenou nedostatkem železa. Rozbor jsem si nechala dělat cca po půl roce se zelenými potravinami a pak ještě párkát a všechno je v pořádku. Hořčík ni železo ani nic jiného neužívám.