• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    vsechny informace ohledne scitani lidu, ktere probehne v breznu roku 2011. http://www.czso.cz/sldb2011/redakce.nsf/i/home

    scitat se...

    74 hlasy od 74 respondentů

      Sečetl jsem se

      66 hlasy od 66 respondentů

        rozbalit záhlaví
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        TAPINA: tak jeste jednou - vis o nejakem konkretnim vyuziti tech dat ziskanych ze scitani?

        Padaly tu takove duchaplnosti, jakoze bez scitani bychom treba neznali pocet obyvatel - tak to bych napriste prosila vynechat.

        Ja to porad nechapu - proc je to, ze chci vedet, k cemu je scitani dobre, podle vas projevem moji intelektualni a osobnostni nedostatecnosti a je treba se nade mnou shovivave pousmat? Neslo by napriste na vecnou otazku vecne odpovedet - a nebo napsat - nevim, hajim tady neco, o cem vim houby?
        TAPINA
        TAPINA --- ---
        NICOLE: No, dneska je "státem" soubor občanů, nad kterými žádný feudál nestojí, takže sčítání lidu tak nějak není potřeba, protože soubor občanů kolektivním vědomím propojený přece ví, jak na tom sám se sebou je, že ano :o)

        Už kvůli tomu rozpočtu je potřeba mít konkrétní informace o tom, kam investovat a kde ušetřit. Ze statistických údajů o potřebách společnosti v jednotlivých oblastech.
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        TAPINA: ano. Dokud byli lide tak nejak majetkem feudala, dalo se pochopit, ze si chce o svych zdrojich udelat prehled.
        Dneska by situace imho mela byt jina. Postaveni obcana by melo byt jine nez za faraonu.

        omg, copak se tu nenajde nekdo, kdo by byl schopen to uchopit trochu racionalne? Co to je za slovni spojeni "osklivy stat"? Je to opravdu tak nepochopitelne, ze nez o sobe nekomu poskytnu souhrn osobnich informacich, tak chci vedet, k cemu je to dobre? Myslim jak konkretne se ta data vyuzivaji, ne ze "je to dobre pro dopravu a skolstvi"? Nemluve o tom, ze tuhle legraci platime z dani - v dobe "rozpoctove odpovednosti", kdy nejsou penize na nic, by mozna stalo za to trochu zracionalizovat i to scitani.
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        VINCA: vy ste liny lemry a nejste schopny jim vubec otazku polozit

        Byvaly doby, kdy jsem se skutecne na uradech pri ruznych jednanich ptala, jaky je smysl tech ci onech lejster (pravda, neslo asi nikdy konkretne o scitani). NIKDY jsem se to nedozvedela. Ty zeny za prepazkou k tomu maji stejny pristup jako ty - nahore to naridili, tak je to dobre a ty se tomu tak jako tak musis prizpusobit, jestli nechces mit problemy. Co myslis, ze by mi asi rekla urednice, ktera ma iq 100 a jeji kvalifikace spociva v tom, ze umi psat na pocitaci? Dala by mi letak, na kterem by bylo vytisteno to, co jsi sem linkoval, cili informacni hodnota nula cela nula nic, a kdybych mela velke stesti, tak by se na me usmala a nevynadala by mi za to, ze ji obtezuji.

        Ale pro tvou informaci - ptat se po smyslu veci neni projevem kverulantstvi, neurozy, nezralosti nebo ceho, je to projevem mysleni. To proste bytosti obdarene rozumem delaji. A je to nejen prirozene, je to taky prakticke, divil by ses, ale casto ti to da mnohem zajimavejsi data, nez nejake statistiky.
        TAPINA
        TAPINA --- ---
        Sčítání lidu probíhá naprosto všude od dob, kdy "národ" čítal víc lidí, než kolik šlo přehlédnout okem. Počítám, že ti stejní, co tady teď nadávají na ošklivý stát, co po nich chce údaje, budou nadávat na ten stejný ošklivý stát, že jim nepostavil dost mateřských školek pro děti a že nevyřešil dopravní situaci v městě X. Komplexní statistické údaje jsou potřeba, na tohle všechno prostě interní databáze jednotlivých institucí, nebo dobrovolné průzkumy nestačí.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        VINCA: no, sam vidis ze lidi na toto maji rozdilne nazory. statni instituce uz udaje ktere potrebuji maji a nikde jasne neni zduvodneno proc jim poskytovat informace navic, krome toho ze se k tem informacim kvuli zakonu o ochrane osobnich udaju nemohou dostat. to je pro nekoho proste malo.
        VINCA
        VINCA --- ---
        pratele, to je hodin, vyresilo se ho*no, ale to jsem taky cekal. :) tak (muj) posledni prispevek, slibuju! zkusim aspon sepsat jak jste na me z tyhle diskuze pusobili, neberte si to, prosim, nijak zvlast osobne.

        sedite jako chlapi (jo, presne ty ze stada, ktery tolik hanite) v hospode, vite prd, ale tak to vlastne chcete. akorat kecate do veci, kterejm nerozumite. ale co, to delame vsichni. proste rikate ne, pac byste mohli mit vic letacku ve schrance. vasi hlavni motivaci proc nevyplnit je vase lenost a pozustatky pubertalni rebelie. u lenosti nevim, jestli lenost vyplnovat, nebo pochopit. stat vam nabidl jasny a strucny oduvodneni proc onen dotaznik vyplnit. pokud uz ste byli dost ochotny to vubec precist, odmitnete s tim, ze to pro vas neni dost dobry – ze je toho malo – i kdyz ste to sotva cetli. nebo ze je to obecny, proste dalsi nesmyslny kydy. mate na internetu kontakt na lidi/instituce, kteri by vam vic rekli, jenze vy ste liny lemry a nejste schopny jim vubec otazku polozit. radsi misto toho marnite cas na tom samym internetu a paleckama se poplacavate po ramenou. a do toho uplne zcestny vykriky typu „ja chci zit bez pomoci statu” a stejne budete zetra rano radi, ze na ty silnici ten prechod nekdo udelal

        tak dik a dobrou noc.
        // a zkuste trochu premejslet ;) vono to po case k osobni svobode vede, narozdil od smradlavejch bombicek :)
        TLAMICKA
        TLAMICKA --- ---
        Ted jsem koukal na ty ofiko stranky a celkem me zaujalo tohle:

        "Proč musí občané pod sankcí pokuty vyplňovat složité dotazníky osobními daty, která přitom již úřady mají dávno k dispozici?"

        "...blablabla. Propojování osobních údajů z různých databází a bez výslovného souhlasu osoby, jíž se tyto údaje týkají, je zákonem o ochraně osobních údajů přímo zakázáno.. blablabla..."

        vice zde http://scitani.cz/sldb2011/faq.nsf/hlasodpoved?openform&parentunid=E0BF0EDE35665FB6C12576D6003AC57F

        Pokud je tedy propojeni tehle udaju bez naseho vyslovneho souhlasu zakonem zakazano, jak nas do toho ted, jeste pod hrozbou pokuty, muzou nutit? Nemam s pravnicinou spolecneho, takze se rad necham poucit, ale nejak mi to nejde dohromady, protoze vyplneni tech scitacich dotazniku vyjde ve finale nastejno jako propojeni tech jejich databazi, jen cesta k tomu bude jina...
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        THOMASMORTA: no, to uz prave zabihame do filosoficke diskuze ohledne zivotaschopnosti te ktere politicke a ekonomicke teorie. to jsem nechtel, to by byla asi pro zbytek lidi nuda a vopruz :) kdyztak sem: [ Ekonomie - střet ideí ]


        VINCA: muj cil je zit si svuj zivot bez pomoci statu. nehodlam nikam utikat jenom protoze mi (obrazne receno) doma slidi nejaky terorista, hodlam se ho zbavit nebo jeho moc maximalne oslabit.

        THOMASMORTA: detto. at se odstehuji byrokrati ;)
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        VINCA: jestli urad neco chce, mel by mi vysvetlit proc. Ne ze ja budu nekam chodit a zjistovat a jeste treba platit za poskytnute informace( pokud mi nejake poskytnou).
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        _BENNY: Pokud bys opravdu chtěl žít ve srubu v lese, tak je na světě pořád dost odlehlých končin, kde by Tě nezdanili, minimálně protože by Tě třeba vůbecnenašli. Tudíž nemožnost odříznutí se od civilizace je jen racionalizace Tvé lenosti.
        VINCA
        VINCA --- ---
        _BENNY: ze se nejde odpojit od civilizace vim a chapu. ale muzes se o to aspon snazit, pokud to bude tvym cilem. tvuj cil, na nemz by se zakladal tenhle postoj bohuzel nevidim, tim padem nechapu.

        NICOLE: komunikace musi byt obousmerna, to plati o kazdym vztahu. jinak je to zbytecny
        THOMASMORTA
        THOMASMORTA --- ---
        _BENNY: Vše si zaplatit z vlastních zdrojů by asi v konečném důsledku podporovalo kriminalitu. Drobný příklad: Někdo Ti ukradne auto. Ty si budeš muset najmout policii, kteá bude po Tvém autě pátrat. Nakonec i vypátrá vyníka, ale on se bude vzpouzet, takže to pořenete před soud. Jenže Ty si budeš muset najmout nějakého soudce, který se tím bude zabývat, nedej bože, aby se odvolal. A když by ho odsoudili, tak řekněme, že on by si zaplatil pobyt ve vězení, ale ty bys mu zaplatil bachaře, protože on by si tuhle službu rohodně neobjednal... Tahle představa mi přijde dost absurdní - ze všech hledisek by bylo výhodnější prostě jít, a zastřelit pachatele... Na druhou stranu k takovému řešení tu fakt nepotřebujeme žádný stát.
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        NICOLE: Jestli tedy chapes, co to je obcan. Ze to je neco jineho, nez pouhy obyvatel.
        NICOLE
        NICOLE --- ---
        VINCA: ne, nemusi se podridit. Pokud je skutecne obcanem ve svobodnem state, tak by ty instituce mely komunikovat s nim, ne on s nimi.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        VINCA: NELZE zit mimo civilizaci. nemuzes si postavit srub v lese - musis platit dan z nemovitosti v oficialni mene => musis vydelavat => musis zit v civilizaci. ale to uz se dostavame nekam uplne jinam. vez, ze temito argumenty se me pokouselo udolat spousta lidi, ale akorat skoncili bezradni a nastvani ;) vychazej z tohoto meho postoje, ten neukecas, ten se menit nebude.

        necitim se byt presvedcen o spravnosti cele veci. do tohodle byznysu ja nejdu.
        VINCA
        VINCA --- ---
        _BENNY: kdyby mi to bylo umozneno, vse si zaplatim ze soukromych zdroju. ano, to je to na co jsem narazel tim odpojenim od civilizace. a tys rikal, ze tohle udelat nechces.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        VINCA: ja po nem nic nechcu, kdyby mi to bylo umozneno, vse si zaplatim ze soukromych zdroju. stat mi nedava alternativu a pak se chvasta jak se o me bozsky postaral. sorry, toho si clovek jako ja proste nedovede vazit ;)
        VINCA
        VINCA --- ---
        _BENNY: stat po tobe neco chce stejne jako ty chces neco po nem. vyuzivas vyhody civilizace, tak se musis podridit. a pokud chces neco zmenit, cesta je komunikace s prislusnejma institucema, ne bojkot :)
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        VINCA: chapej, i kdyby to bylo uzitecne sebevic - ta forma!! kdyz jdu na jednani s klientem, urcite neuzaviram byznys tim, ze mu namirim bouchacku pred oblicej ( = udas se nebo zaplatis pokutu). ja bych byl ochoten zauvazovat nad poskytnutim nejakych informaci, ale vubec jsem nebyl presvedcen o spravnosti. nikdo se se mnou nenamahal bavit, proste mi to naridil. a ja to proste obejdu.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        NICOLE: jn, argumentace OSN
        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam