PALEONTOLOG: Hloupé a sugestivní otázky, pokud tím narážíš na ty o dopravě, byly shrnutím toho, jak jsem četl tvůj příklad. Nepřišel jsem na to, proč bys ho jinak použil, než jako demonstraci toho, že dopravní obslužnost je jen falešná záminka a tato data nejsou potřeba. Mrzí mě, že to bereš jako nějakou sugesci z mé strany, ale asi to bylo myšleno jinak, jen jsem to špatně pochopil.
Nicméně smyslem mé odpovědi nebylo tahat se o Žďár a Sokolov, ale polemizovat s tím, že ta data nejsou potřebná. Ty tvrdíš, že nejsou, hlasy z ČSÚ tvrdí, že jsou.
Na příkladu těch podniků podle mne není vidět, že data nejsou potřeba, pokud tedy nevíme s jistotou, že je sokolovský dopravní management nepoužil. Z profesionální solidarity bych byl jedině rád, kdyby si i instituce veřejné správy mohly zadávat ad hoc výzkumy podle aktuální potřeby, ale obávám se, že na to nemají prostředky. Mimochodem pokud budeš zpracovávat nějakou studii třeba pro místní dopravní podnik, populační a jiná data z ČSÚ tě budou zajímat jako první. Pochopitelně - když budou k dispozici. Když nebudou, skončíme u těch naklíčených bobů, a s těmi to jde dost špatně. Nakonec, i pokud se shodneme, že ve Žďáru data nepotřebují, smyslu censu to nijak neprotiřečí. Taky není pravda - a nikdo to myslím netvrdí, ani ČSÚ, že posbíráme-li ve Žďáru jakákoli data, že se veřejné služby automaticky zlepší. Ani to o účelu sčítání nic neříká.
Nesprávné předpoklady: census je zbytečný, data z něj nejsou potřeba, případně se dají opatřit jinak a s menšími náklady pro občana. Opět - nechci ti to podsouvat, ale myslím, že jsi to všechno zmiňoval, a myslím, že jsou to předpoklady nesprávné čili mylné.
Vždycky mi přijde paradoxní, když mě někdo obviňuje z podsouvání nějakých nevyřčených názorů; tomu se snažím vyhýbat, jen zkouším pochopit, co dané sdělení znamená. Sdělení
nemůžeš po mě chtít, abych uvěřil, že pokud se cítím nerovnoprávně, že existují postupy jak se bránit podle mě znamená, že nevěříš, že proti nerovnoprávnosti v naší společnosti existuje obrana, tedy pravděpodobně nevěříš institucím, které tuto obranu mají pomoci zajistit. Stát jsem vzal jako zosobnění takových institucí (státem se tu operuje běžně, tak jsem si taky dovolil), odtud tedy zřejmě chybná zkratka k tomu, že nedůvěřuješ státu. Stát tedy není nutně nepřítel (trošku jsem si zapřeháněl), ale rozhodně není na tvé straně, a tudíž spolupracovat s ním poskytnutím informací při sčítání není ve tvém zájmu.
V podstatě jenom píšu, že to tak na mě působí, bezpochyby se ve svých názorech neřídíš tím, co si o tom někdo jako já myslí.