_BENNY: Jedna vec, kdyz vidim pribivajici palce od pravicaku, je, ze to ten stat chce, ale druha vec je, proc tam jsou takove otazky, jake tam jsou.
Napriklad muj spolupracovnik pracuje pro jednu nejmenovanou firmu, a jejich ukolem je nalezt vztahy mezi jejich zakazniky, aby vedeli, kdo vlastne ovlivnuje hospodareni s penezi jejich zakazniku. Proste potrebuji vedet, kdo s kym suka, aby mohli nabidnout financni produkt i lidem, kteri na prvni pohled nic moc nemaji, ale maji treba bohateho milence a podobne.
Osobne mi to prislo pritazene za vlasy, ale kdyz jsem videl otazky, ktere jsou v tech dotaznicich, musim konstatovat, ze to jsou informace, ktere chteli ziskat prave tito kolegove (a podle me na to nemeli technologii).
Cili, stat jiste dela nesmyslne operace.
Ja ale resim, pro koho jsou ta data vyhodna. A zatim jsem narazil jen na jednu realnou moznost - firmy, jejichz zisk zavisi na dataminingu, firmy, ktere maji velmi obsahle databaze, firmy, kterym chybi informace o vztazich mezi jednotlivymi zakazniky. A to jsou pojistovny a banky.
Takze, nez prestaneme hledat a uzavreme se v ulite, ze ktere budeme ukazovat na stat a kricet "je to zloun a zlounem zustane", navrhuji nejprve doresit otazku, co vede stat k prislusne skladbe otazek.