• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Právě jsem dokontroloval, zda k rozhodnému dni a hodině sčítání nebyl do mého bytu kolem půlnoci zaveden plyn, nezměnila se posunem litosférických desek výměra mé kuchyně, nepřišla do mého bytu na návštěvu skupina kamarádů, neobdržel jsem poštou potvrzení o nově nabytém vzdělání (například z Plzně), nenarodil se mi potomek (několik telefonátů) a nezměnilo se mé pohlaví.

    Následně jsem s klidným svědomím zcela bezchybně vyplnil sčítací list za svůj byt a svoji osobu a vložil do návratové obálky ČSÚ, kterou zítra vhodím do první vhodné schránky České pošty.

    Jen se obávám, že moji usilovnou práci a dlouhé období bez spánku, věnované poctivému a pečlivému splnění mé občanské povinnosti zmaří fakt, že kvůli přeplněnosti schránky (způsobené vhazováním návratových obálek dalších uvědomělých občanů) bude moje usilovná snaha zmařena pochybným živlem, který tuto obálku ze schránky drze vytáhne a zmaří, případně faktem, že při vybírání přeplněné schránky některé obálky pečlivé paní pošťačce popadají na zem a buddou odneseny silným větrem. Jaká škoda, že Česká pošta neručí za doručení obyčejných zásilek, byť takto důležitých.

    Pokud by mi snad následně obec, nemajíce k dispozici můj sčítací list, hodlala udělit pokutu, budu to považovat za velkou drzost a nevděk...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Sčítání není o trestech, uklidňoval šéf statistiků | Zprávy | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/192474.aspx
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    ATOMOUSEK: Pro mne to, že jsem tam citován, bylo minimálně stejně překvapující, jako pro tebe. :)

    Ale jo, jsem za to samozřejmě rád :) Kdo může říci svým dětem: "jsem zapsán v ústavní stížnosti"? :))
    GORG
    GORG --- ---
    CROSS: Myslim, že většině lidí vadí ten aspekt pokuty. Je to povinné a přitom reklamy za miliony v televizi nás přesvědčují, jak se protagonisté v těch spotech rozhodli dobrovolně formulář vyplnit. Kombinace obojího je na pěst :)

    Myšlenky kolem sčítání z naštvanosti z pokut pak vedou asi k pozastavení nad smysluplností samotného sčítání, ale řekl bych, že nebýt té pokuty tak by na sebe takto negativně neupozornili, a samotné sčítání by zas tolik nevadilo.. snad ani mně právě.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: já ti nevim, bavíme se pořád o ČR, kde je běžnou praxí lepit - jak říkáš - kulišárny k novelám platných zákonů, protože to nikdo pořádně nesleduje? Kolik oproti tomu máme jednorázových zákonů? Obávám se, že praxe je přesně opačná, než tvrdíš.

    (BTW v současném censu žádná kulišárna není - co jsem si všimnul, odpor panuje ke sčítání jako takovému, ne k nějakému konkrétnímu aspektu. Ostatně ani vymáhání účasti není žádná novinka nebo nějaká skrytá kulišárna. Prostě stačilo, aby se o tom vedla veřejná debata v době, kdy ten zákon vláda poslala do sněmovny - akorát v tu chvíli to tak nějak nikoho nezajímalo, zhruba tak jako tomu bude tak cca za půl roku, až utichne současná náhlá ;-] vlna zájmu.)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Je to v objemu toho zakona - vydat zakon na "beznou vec" s jednou kulisarnou uvnitr (a na jedno pouziti) je snazsi, nez pridat kulisarnu k jiz vytvorenemu zakonu.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: nějak nestíhám tu logiku, že když chci zákon změnit, tak to musím vysvětlit, zatímco když chci nový zákon, tak to vysvětlit nemusím. Proč by debata nemohla proběhnout? Nechápu.

    Jak jsem už napsal, jiný problém je to, že volení zástupci lidu se příliš neobtěžují nějakou diskusi vést, ani mezi sebou, ani s voliči. Zajímalo by mě, kdo ze zákonodárců třeba takový zákon o sčítání lidu vůbec četl. Po tom, co předvedli se snižováním vlastních platů, si nedělám iluze.

    Mimochodem v současném sčítání nemusíš napráskat všechny milenky, co u tebe přespávají (teda kromě těch, co u tebe přespí dnes o půlnoci, a nemusíš vysvětlovat své vztahy s lidmi, se kterými bydlíš. Samo pokud zaškrtnutí kolonky "ostatní" nepokládáš za vysvětlování vztahů. ;-]
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    ATOMOUSEK: To jim pošli, ať doplní žalobní petit.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Problem zakonu ad hoc vidim v tom, ze primarnim cilem politiku je "zvysit svou moc" at uz v jakemkoli (byt i malem) meritku.
    Pokud postavis jednou zakon za nejakych okolnosti, pak musis vysvetlovat, proc jej chces menit - proc chces (v tomto pripade) ziskat vic (jine) informace.
    Kdyz stavis zakon ad hoc, zadna takova debata probehnout nemuze - neobhajujes, ze "zbytecne" menis zakon, ale vytvaris novy na jedno pouziti.

    Cili, pokud ted nekdo napise zakon, ve kterem bude receno, ze musis napraskat vsechny milenky, co u tebe prespavaji, a ze musis vysvetlovat sve vztahy s lidmi, se kterymi zijes v byte, pak debata samozrejme neprobehne, jak je zvykem, ale je jasne dane, kde je hranice drzosti statu. Jestlize se stat pak rozhodne, ze bude chtit jeste vedet (a uz si moc osobnejsich veci predstavit nedovaedu) s kym chodis do jake hospody na pivo, musi rici "pro nas je ted dulezite krome vasich vztahu znat take mista, kde se sdruzujete" - a to je ta chvile, kdy budou muset tuto konkretni zalezitost vysvetlovat.
    V tuto chvili vubec neprobehla debata o jednotlivych dotazech, protoze je to 40 dotazu, media jsou zretelne bud uz uplne zkorumpovana, nebo uplne hloupa (nepravdepodobne), a resi se pouze akt jako celek - "lide se scitaji uz stovky let, tak co brblate, lidi?"

    Tak to citim.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    neni tu nekdo z vysocan? konkretne okoli ceskomoravsky? jestli jo, byli u vas komisari, prislo vam do schranky neco? a jestli ne, tak taky vam na poste po vystani kilometrovy fronty rekli, ze zadny formulare nemaj a ze si pro ne mate jet nekam do prdele na prosek? ptam se, protoze nevim, jestli to neni jenom zlej sen :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: nejde o technologii (BTW doporucuju zakon si precist), ale o samotny princip. Pokud dojde k tomu, ze opustime princip povinneho vyplnovani formularu 100% populace a prejdeme na sbirani dat s databazi a registru dejme tomu spojene s vyberovym setrenim, pak to neni jen vec technologie. Na druhou stranu je to vec, kterou je treba zakonem osetrit zatracene dobre, a fakt nevim, jak to udelat jinak, nez zakon o scitani napsat znova. (A nejspis nejen ten.)

    Jinak z principu mi prijde naopak spravne, ze se vec jako census resi ad-hoc zakonem, protoze to brani prave tomu, cemu rikas zvule. V podstate o konani censu musi pokazde dojit k politickemu koncensu, o rozsahu a zpusobu provedeni, v kazdem jednotlivem pripade. To mi prijde fer. (Jina vec je, jak to parlament projednava etc., cela ta story.)

    Jestli za nejakou dobu dojde ke koncensu o tom, ze je v poradku, aby CSU nebo jiny urad pouzival registry k ucelum shromazdovani censovych udaju (coz je mozne delat kontinualne, jako se tomu deje / bude dit v jiz zminenem Svycarsku), bude jiste mozne metodiku standardizovat na delsi obdobi.

    Pak zase uslysime reci, ze CSU dostal trvale ohromne pravomoce na praci s daty s registru a ze je to spatne...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Jako, obecny zakon preci nerika, jaka technologie ma byt pouzita pri scitani lidu... z tohoto pohledu se mi tvuj argument nezda - tedy tvari v tvar myslence, kterou vidim za tim "napadenim ad hoc zakona".
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: progresivni metodika - no vsak prave, az budou chtit na ni prejit, tak rekneme nazdar, zakon uz tu mame.
    CROME
    CROME --- ---
    _BENNY: chip mezi oci zmrdovi
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Letos je vyplňování dotazníků možné on-line, přesto k tomu stále potřebujeme i papírový formulář. Proč se bez papíru nedokážete obejít?
    Protože my vám prokazatelným a závazným způsobem musíme doručit PIN kódy, abyste si mohla otevřít elektronický formulář. Jinak by nám pak lidé říkali, ale já jsem PIN nedostal, mně jste ho nedoručili... Samozřejmě bychom to mohli dělat i tak, že řekneme: Každý je povinen si pořídit elektronický podpis a potvrdíte nám jím, že jste PIN obdržel. Ale tak daleko tu zatím nejsme. Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.


    ja su tak scastnee ze ziju v zapadni civilizaci :-)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    SPOTREBITEL:
    A polovina sčítaných by statistikům nestačila?

    Stačila. Alespoň tedy podle nařízení Evropské unie. Třeba v Německu to dělají tentokrát tak, že pouze třetina domácností bude vyplňovat dotazník o 50 otázkách a jinak vezmou data z administrativních zdrojů a z toho vytvoří data. Jenže z nich nebudou mít údaje například za jednotlivé obce nebo města. Takže my bychom při takovém postupu měli údaje za Českou republiku a kraje, ale všichni, kteří by je chtěli za okresy, části měst nebo obce, těm bychom museli vzkázat: Je nám líto, nemáme je.


    heh, to by bylo strasne... dovedu si predstavit, jaky chaos by nastal: mestske hromadne dopravy by se zhroutily, deti by se sdruzovaly do poulicnich gangu nemaje skolky, remeslnici by si rvali vlasy a nevedeli, co maji vlastne vyrabet... A co chudaci Vietnamci?!
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    TILIO: Urychlovac castic je draha legrace. Jde o to, kdo a proc to je ochoten sponzorovat.

    Ovsem musim rici, ze tvrzenim:
    Jo a vyberovy setreni jsou sice bezva, ale kdyz do toho trochu vidis, tak jim moc neveris.
    jsi me opravdu pobavil :o)
    SPOTREBITEL
    SPOTREBITEL --- ---
    Kvůli chybám s formuláři už lidé nebudou tak vstřícní, říká šéf sčítání - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/kvuli-chybam-s-formulari-uz-lide-nebudou-tak-vstricni-rika-sef-scitani-1zc-/domaci.asp?c=A110318_130822_domaci_hv

    Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Jaka progresivni metodika? Mohli ty prachy utratit za propojeni tech databazi, co maji. Ale oni chteji vedet, kdo u tebe prespava.

    TILIO: K cemu je ti informace, kolik mame katoliku a Uzbeku? Podle me je to informace pro informaci, a jako takova celkem draha. Neco se dozvedet je vzdy dobre, budiz, ale kvuli tomu, aby ses dozvedela, kolik je tu Uzbeku a katoliku, ti staci vyberove setreni - predpokladam, ze nepotrebujes znat vsechny Uzbeky a katoliky, ale mit o jejich poctech prehled.
    NASA
    NASA --- ---
    ATOMOUSEK: bohuzel vic k tomu nevim, ale take bych rad podporil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam