• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Kuchařka to není, uznávám... ale je to zajímavý recept:

    Telecí sůl

    Veal Salt Recipe | Michael Ruhlman
    http://ruhlman.com/2011/05/veal-salt/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CIA
    CIA --- ---
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    GARBAGE: Vař si sám (sama) a vybírej suroviny tak, aby si "nežral/a jak hovado". To co jíš je tvůj boj a jak jí soused ti může bejt šumák... Každopádně to asi není debata sem...
    GARBAGE
    GARBAGE --- ---
    stejně mám pocit, že český člověk žere jak hovado.. s prominutím.. do všeho prát párky, šunku etc..
    ale chci se zeptat, našli jste nějaký ideální stravovací návyk, prostě styl kuchyně, množství, intervaly... cokoliv, co vám prostě sedne?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    HORKY_KAFE: pravda - zvlášť ty jablka jsou divná :) Co se rebarbory týče, tam to alespoň trochu chápu (v létě se jíst nemá, kvůli příliš vysokému množství kyseliny šťavelové), ale u těch jablek moc ne.
    HORKY_KAFE
    HORKY_KAFE --- ---
    TIGRE: má to nějaký rozbitý - třeba hned jablka a na konci rebabora
    buď mají v anglii jinak roční období nebo nevím:-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    sezony a sezoni suroviny podle Jamie Olivera

    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MISSTEEQ:
    DOLORES: Přítel dělá něco podobnýho, akorát k tomu přijdou pořádně vypraný a očištěný kuřecí žaludky... Žaludek je v podstatě svalovina a dost jemná, takže když se řádně ošetří tak je to lahůdka...
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    MISSTEEQ: nejlepe se zeptat tady: [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    jinak ja delam: cibule na kolecka na olej, na to skoro uvareny boby a kmin - dusit v trose vody, tak aby ti tam zustalo trochu omacky, potom + sojovka, pripadne zahustit hl.m., majoranka, cesnek (zalezi na chuti) - podavat s ryzi (nejlepe jasminovou)

    MISSTEEQ
    MISSTEEQ --- ---
    Ahoj, víte někdo coby se dalo udělat ze sojovych bobu? Popřípadě jestli se to da klasicky uvařit jako luštěnina a podavat jako příloha k masu, ještě jsem to nezkoušela, na internetu sem nic moc nenašla, díky za každý tip.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    VINCA: V podstatě jsem moje poznatky z knížky napsala tady ZUZIPA. Novinkou je můj druhej chleba - celozrná verze ciabatty (recept tady http://homecookinginmontana.blogspot.com/2011/02/peter-reinharts-pain-l-ancienne.html). Ke steakům a grilovaný zelenině byl naprosto boží - druhej den už tak dobrej nebyl - zvlhla ta křupavá kůrka, ale stejně jsme ho snědli skoro celej na posezení takže jsme nic nevyhodili)...

    Jinak jak koukám na obsah VINCA tak vypadá taky moc dobře - akorát na tý knížce od reinharta je vidět, že je zaměřená na domácí pečení (takže tam nejsou tak složité počty - DiMuziova kapitola baking mathematics je na pohled strašidelná;) a neni tam ani zmínka o profi pecích - jen jak to udělat doma aby to bylo jako profi což je neocenitelná rada - to se obávám že by DiMuzio v knize nemusel mít. Ale třeba to tam je - nečetla jsem ji jen zběžně prolítla)...
    VINCA
    VINCA --- ---

    Daniel T. DiMuzio – Bread Baking: An Artisan's Perspective

    ...jěště k těm chlebům. Zatím jsem jenom prolítnul očima, ale podle fotek vypadá dobře.

    VINCA: a kdyby někoho zajímalo – Japanese Cooking: A Simple Art By Shizuo Tsuji, M.F.K. Fisher @ Google Books, od strany 207 (oddíl steaming).
    VINCA
    VINCA --- ---
    Dneska jsem dostal nový/é Mushiki. Nemate tip na nějakou kuchařku? Beru všecko, česky i anglicky, tištěný, ebooky i blogy, japonskou i čínskou (i jakoukoliv jinou) kuchyni.

    Na netu je toho podezřele málo, vlastně žádný použitelný recept na Mushimono (kromě Chawanmushi, který mě zrovna nerajcuje) se mi nepodařilo najít.

    ZUZIPA: Tak co? už jsi bread artisan? Taky jsem začal péci chléb a nějaká příručka by se sešla. Podáš recenzi? Dík! :)
    DOKUZONTA
    DOKUZONTA --- ---
    ZUZIPA: Mas pravdu. Nektere casti webu jsou hodne o jedne veci (propagaci sponzora), ale zalozka "nase recepty" je timto poznamenana minimalne. Docela me prekvapilo, ze tam te reklamy nenacpali vic :D

    Diky za postrehy .)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    DOKUZONTA: Recepty sice pro mě nejsou nijak extra zajímavé (věc osobních preferencí - myslim že grilování je hlavně o výběru kvalitního masa co se na něj pak napatlá je skoro jedno), ale je to moc hezky upravený a nafocený... Super je možnost poslat si SMS nákupní seznam.
    Pro mě je akorát škoda jak z toho čumí reklama (jsem na to alergická nenášim "recepty" tipu kup si Paprikový vrut Maso Planá a opeč ho - to neni recept, ale okopírovanej návod z obalu). Ale je to asi částečně moje pracovní deformace a chápu že sponzor se chce vidět;)
    DOKUZONTA
    DOKUZONTA --- ---
    Tipy na nadchazejici sezonu grilovani s fotografiemi postupu (tady si prihreju polivcicku - fotky jsou dilem me a mych 2 kolegu), ke kazdemu receptu nalezi vice fotografii pro snazsi predstavu o postupu. Prosim, kritiku beru, tak sup sem s ni a zkuste si treba i neco ogrilovat ;)

    Naše recepty - nagril.cz
    http://www.nagril.cz/nase-recepty

    PS: Dalsi recepty budou pridavany, takze je se na co koukat celou sezonu .)
    ZASTERKA
    ZASTERKA --- ---
    sháním něco o jídlech z červů, kobylek a tak podobně... klidně i odkazy. Moc jsem toho na netu nenašla
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    TIGRE: Mě na tohle téma přivedla kdysi dávno návštěva Sapy a místní Bún-chá (bůček, nudle, sladkokyselá majda). A shodou okolností se později cuketka do tohohle jídla taky zamiloval, tak když Momofuku tak adoroval tak to nešlo jinak - navíc za cca 500,- na Ebay to není ani nijak nedosažitelný;)

    O víkendu jsem dělala Pork buns a chuťově výborný, na talíři velmi efektní a podle mě i dost jednoduchý na kuchařskej skill (jenom ty buns jsou taková patlačka, ale podle mě se v podstatě nedaj pokazit když se budete držet receptu). Je to takový asijský věpřo knedlo zelo resp. bůčko/buns/okurko... Navíc jediná cizokrajná přísada je omáčka Hoisin na pomazání bochánků (nelze vynechat) - ale já jí v Sapě pořídila asi za 45,- a myslim že jsem jí vídala i normal v krámech v exot koutku...
    Krapet upravenej recept má cuketka na webu (do vyhledávače pork buns cuketka a je to jeden z prvních odkazů)...
    Jenom bych poradila - u toho bůčku se nebojte černý barvy - neni to hořký (já už to odepsala jako nepovedenej pokus, ale dotáhla jsem to do konce a překvapivě v pohodě a naopak to udělalo super chuť). Taky jsem vyzkoušela obě varianty: 1) nakrájet hned z trouby 2) nechat zatuhnout nakrájet a na pánev. První má svoje kouzlo, ale blbě se to krájí a u 2) se vypeče víc tuku tak to neni taková nálož.

    Mam teď na mrazáku asi 30 buns a kus pečenýho bůčku - když přijde návštěva tak napařim bochánky, nakrájim ztuhlej bůček, naložim salátovku a do 30min mam na stole perfektní pohoštění...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam