• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle





    O kuchařkách, kuchařských biblích, knihách o jídle, vaření, kuchařských technikách či postupech.

    rozbalit záhlaví
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    MISSTEEQ:
    DOLORES: Přítel dělá něco podobnýho, akorát k tomu přijdou pořádně vypraný a očištěný kuřecí žaludky... Žaludek je v podstatě svalovina a dost jemná, takže když se řádně ošetří tak je to lahůdka...
    DOLORES
    DOLORES --- ---
    MISSTEEQ: nejlepe se zeptat tady: [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    jinak ja delam: cibule na kolecka na olej, na to skoro uvareny boby a kmin - dusit v trose vody, tak aby ti tam zustalo trochu omacky, potom + sojovka, pripadne zahustit hl.m., majoranka, cesnek (zalezi na chuti) - podavat s ryzi (nejlepe jasminovou)

    MISSTEEQ
    MISSTEEQ --- ---
    Ahoj, víte někdo coby se dalo udělat ze sojovych bobu? Popřípadě jestli se to da klasicky uvařit jako luštěnina a podavat jako příloha k masu, ještě jsem to nezkoušela, na internetu sem nic moc nenašla, díky za každý tip.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    VINCA: V podstatě jsem moje poznatky z knížky napsala tady ZUZIPA. Novinkou je můj druhej chleba - celozrná verze ciabatty (recept tady http://homecookinginmontana.blogspot.com/2011/02/peter-reinharts-pain-l-ancienne.html). Ke steakům a grilovaný zelenině byl naprosto boží - druhej den už tak dobrej nebyl - zvlhla ta křupavá kůrka, ale stejně jsme ho snědli skoro celej na posezení takže jsme nic nevyhodili)...

    Jinak jak koukám na obsah VINCA tak vypadá taky moc dobře - akorát na tý knížce od reinharta je vidět, že je zaměřená na domácí pečení (takže tam nejsou tak složité počty - DiMuziova kapitola baking mathematics je na pohled strašidelná;) a neni tam ani zmínka o profi pecích - jen jak to udělat doma aby to bylo jako profi což je neocenitelná rada - to se obávám že by DiMuzio v knize nemusel mít. Ale třeba to tam je - nečetla jsem ji jen zběžně prolítla)...
    VINCA
    VINCA --- ---

    Daniel T. DiMuzio – Bread Baking: An Artisan's Perspective

    ...jěště k těm chlebům. Zatím jsem jenom prolítnul očima, ale podle fotek vypadá dobře.

    VINCA: a kdyby někoho zajímalo – Japanese Cooking: A Simple Art By Shizuo Tsuji, M.F.K. Fisher @ Google Books, od strany 207 (oddíl steaming).
    VINCA
    VINCA --- ---
    Dneska jsem dostal nový/é Mushiki. Nemate tip na nějakou kuchařku? Beru všecko, česky i anglicky, tištěný, ebooky i blogy, japonskou i čínskou (i jakoukoliv jinou) kuchyni.

    Na netu je toho podezřele málo, vlastně žádný použitelný recept na Mushimono (kromě Chawanmushi, který mě zrovna nerajcuje) se mi nepodařilo najít.

    ZUZIPA: Tak co? už jsi bread artisan? Taky jsem začal péci chléb a nějaká příručka by se sešla. Podáš recenzi? Dík! :)
    DOKUZONTA
    DOKUZONTA --- ---
    ZUZIPA: Mas pravdu. Nektere casti webu jsou hodne o jedne veci (propagaci sponzora), ale zalozka "nase recepty" je timto poznamenana minimalne. Docela me prekvapilo, ze tam te reklamy nenacpali vic :D

    Diky za postrehy .)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    DOKUZONTA: Recepty sice pro mě nejsou nijak extra zajímavé (věc osobních preferencí - myslim že grilování je hlavně o výběru kvalitního masa co se na něj pak napatlá je skoro jedno), ale je to moc hezky upravený a nafocený... Super je možnost poslat si SMS nákupní seznam.
    Pro mě je akorát škoda jak z toho čumí reklama (jsem na to alergická nenášim "recepty" tipu kup si Paprikový vrut Maso Planá a opeč ho - to neni recept, ale okopírovanej návod z obalu). Ale je to asi částečně moje pracovní deformace a chápu že sponzor se chce vidět;)
    DOKUZONTA
    DOKUZONTA --- ---
    Tipy na nadchazejici sezonu grilovani s fotografiemi postupu (tady si prihreju polivcicku - fotky jsou dilem me a mych 2 kolegu), ke kazdemu receptu nalezi vice fotografii pro snazsi predstavu o postupu. Prosim, kritiku beru, tak sup sem s ni a zkuste si treba i neco ogrilovat ;)

    Naše recepty - nagril.cz
    http://www.nagril.cz/nase-recepty

    PS: Dalsi recepty budou pridavany, takze je se na co koukat celou sezonu .)
    ZASTERKA
    ZASTERKA --- ---
    sháním něco o jídlech z červů, kobylek a tak podobně... klidně i odkazy. Moc jsem toho na netu nenašla
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    TIGRE: Mě na tohle téma přivedla kdysi dávno návštěva Sapy a místní Bún-chá (bůček, nudle, sladkokyselá majda). A shodou okolností se později cuketka do tohohle jídla taky zamiloval, tak když Momofuku tak adoroval tak to nešlo jinak - navíc za cca 500,- na Ebay to není ani nijak nedosažitelný;)

    O víkendu jsem dělala Pork buns a chuťově výborný, na talíři velmi efektní a podle mě i dost jednoduchý na kuchařskej skill (jenom ty buns jsou taková patlačka, ale podle mě se v podstatě nedaj pokazit když se budete držet receptu). Je to takový asijský věpřo knedlo zelo resp. bůčko/buns/okurko... Navíc jediná cizokrajná přísada je omáčka Hoisin na pomazání bochánků (nelze vynechat) - ale já jí v Sapě pořídila asi za 45,- a myslim že jsem jí vídala i normal v krámech v exot koutku...
    Krapet upravenej recept má cuketka na webu (do vyhledávače pork buns cuketka a je to jeden z prvních odkazů)...
    Jenom bych poradila - u toho bůčku se nebojte černý barvy - neni to hořký (já už to odepsala jako nepovedenej pokus, ale dotáhla jsem to do konce a překvapivě v pohodě a naopak to udělalo super chuť). Taky jsem vyzkoušela obě varianty: 1) nakrájet hned z trouby 2) nechat zatuhnout nakrájet a na pánev. První má svoje kouzlo, ale blbě se to krájí a u 2) se vypeče víc tuku tak to neni taková nálož.

    Mam teď na mrazáku asi 30 buns a kus pečenýho bůčku - když přijde návštěva tak napařim bochánky, nakrájim ztuhlej bůček, naložim salátovku a do 30min mam na stole perfektní pohoštění...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ZUZIPA: Momofuku respektive jeho až nekritické vzývání pana Cuketky mě taky zaujalo - poreferuj a nahoď nějáký zajímavý recept :)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    ZUZIPA: Jen doplnění - knížka od Petera Reinharta je boží - je tam řeč o přírodním kvásku, o technice jak zacházet s těstem, jak nechat kynout, jak péct. U receptů je tam za každym krokem co se děje s těstem - teď je hrubší a lepivé, teď by mělo být hladké a pružné... Prostě výborná knížka, když chcete doma péct chleba a ne slanou buchtu... První chleba mam za sebou a i když má spoustu chyb, tak je to ten nejlepší co jsem kdy upekla - křupavý, lehký, správná chuť i konzistence. Akorát tam samozřejmě není český chleba (spíš francouzské, americké, britské, německé/rakouské), ale určitě časem doladím nějaký recept aby se mu to podobalo...


    + Jsem pořídila MOMOFUKU od Davida Changa

    a to je taky paráda - asijské jídlo jinak než jak ho známe v ČR - žádný směsi alá kung-pao, ale:



    Na obě kuchařky mě přivedl web pana cuketky a asi si jich pořídim víc;)
    CIA
    CIA --- ---
    KUBAN88: Neva. Zkusím se po ní někde podívat, prolistovat a uvidí se, zda za to stojí.
    Jinak dnes by měla jít ven tahle kuchařka: http://www.novakuchyne.cz/2011/03/02/varime-s-bylinkami/


    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    CIA: to nevím kde :) rád bych, ale v práci to nedám (není to 20 strankova knizka :) ) a doma neni moznost
    ale v kosmasu v outletu ve sterboholych stala asi 300,-
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Já si teď koupila tuhle kuchařku a velké zklamání...

    1 recept na celozrnej chleba (nic moc), 1 na celozrný rohlíky (zkusim), jedny hezký rozmarýnový houstičky (klasika všude na netu, ale zkusim je) a asi 20 variací na to samé z bílé mouky a kvasnic/kypřícího prášku (se sušenejma rajčatama, s bylinkama, s ořechama atp... prostě by stačil 1 recept a do tipů dát poznámku experimentujte s...), dost receptů na pomazánky (docela ujdou, ale nechtěla jsem je) a na toasty (ty už jsem vůbec nechtěla - kup si toast chleba - ano není na něj recept a je to všechno z jednoho druhu - a dej do něj šunku, houby, sýr...). Na každý druhý stránce reklama na Penam.
    Ani zmínka o fungování chleba (žitný kvásek, kynutí, teploty, jak zacházet s těstem...). Prostě slabota...
    Jako nápravu už mam objednaný toto a na to se těšim jako malá holka;) Snad seženu i pečící kámen a utáhne to moje trouba;)
    >
    CIA
    CIA --- ---
    KUBAN88: Bude scan? :)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    tak jsme koupili dalsi povedenou kucharku
    Kuchařka Zpátky domů - Hanka Michopulu - Smart Press - knihkupectví Kosmas.cz
    http://www.kosmas.cz/knihy/146931/kucharka-zpatky-domu/

    funkční recepty (to je základ)
    příjemně řešená kuchařka, no prostě se to hezky čte a dobře se podle toho vaří

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pěkně prosím, kdo máte po ruce nějaké staré vydání Sandtnerky, tam někde budou i jídelníčky, potřebovala bych, abyste se podívali, jestli tam je někde menu na studený bufet, nebo tak něco. Potřebovala bych dát dohromady něco, co by vypadalo jako prvorepublikové občerstvení na večírek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nascanovaná Magdaléna Dobromila
    Scanzen.cz » Magdalena Dobromila Rettigová – Domácí kuchařka
    http://www.scanzen.cz/knihy/domaci-kuchrka
    KUURA
    KUURA --- ---
    Prosim Vás, chci se zeptat, nejni tu nějakej klub o vaření venku? V zemi nebo nad ohněm a tak podobně...A shánim kotlík nad oheň, kdyby někdo měl a nepotřeboval:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam