• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mně je to jasný, ale všechny potraviny jsem až doposud jedl nesousvidovaný, takže textury, na který jsem zvyklej, jsou více či méně well done (jakákoli komponenta, ne jen maso), případně rare/medium s udělanou kůrkou a líbí se mi to tak, takže nejsem přesvědčenej, že odteď chcu všechno mít měkký a uniformě růžový od kraje do kraje. Optimální udělanost je jedna věc, pocit v puse je druhá. Rád bych zkusil proto nějaký sous vide jídlo, ideálně maso, udělaný dobře někým, kdo to umí, abych si na tu celou technologii udělal názor.
    Sůvu má Witttgünterherstellstein a samo na ni nedá dopustit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: no je to způsob, jak ohřát svalovinu na patřičnou teplotu a nepřehřát to - tedy vylepšené, kontrolovatelné pomalé pečení. Texturu tím neponičíš. Když to teda pak nehodíš do mixéru.

    Vojtyla, nebo kdo má nějakou takvou hračku doma.
    KURE
    KURE --- ---
    MACHALIK:
    Škola vaření: Sous-vide podpoří křehkost a aroma jídla - Zlínský deník
    http://zlinsky.denik.cz/podnikani/skola-vareni-sous-vide-podpori-krehkost-a-aroma-jidla-20120406-6mfh.html

    pisou tam nejakej figl jak to skusit doma.

    a asi jako vsechno se to musi delat s mirou a chapajic podstatu (p.s. Heston me uz sere s těma praskacima bombonama ktery dava do vseho me pride :D :D)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Celá tahle sousvidovací teorie mi přijde trochu přitažená za vlasy, ale než ji odvrhnu, tak chci aspoň jednou nějaký takový jídlo jíst. Doteď vzpomínám na Ramsayho Best Restaurant, kde kluci z Casa Mie sousvidovali všechno první i poslední, až to lidem nechutnalo, protože od jídel očekávali nějaký konzistence a textury a těch se jim nedostalo; nakonec jim to Gordon i vytknul (kuchařům). Je někde v Brně hospoda, kde se dá ochutnat něco sousvidovanýho, ale aby to mělo smysl?

    Jinak naopak uvažuju o nákupu nějakýho toho suchýho ledu, v Linde ho jistě mají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale teda v nějakém pořadu Blumenthal vařil langustu v překapávači na kafe. To by se teoreticky dalo použít místo sousvidovače - je to vodní lázeň okolo 80 stupňů ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: na amazonu zrovna 450 dolarů.

    Ale jaksi když doma člověk nemá sous-vidovač a odstředivku a láhev s tekutým dusíkem, tak je z toho využitelná jen ta teorie ;-)

    (respektive zatím mám letmo prolistovány 3 soubory a přečtenu pár kapitol z historie a bezpečnosti.) Ale má to nádherný obrázky a vůbec.
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    MACHALIK: videl jsem to nekde asi za 11 tisic... ale k tomu by to chtelo jeste zarizeni sous-vide, dost receptu tam s tim vylozene pocita. ale teda z tech fotek jsem ted slintal celej vikend :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Bomba. Kolik to stoji doopravdy?
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Chtěla jsem se poprosit, zda někdo z vás nemá v elektronické podobě kuchařku Culinaria Maďarsko od Anikó Gergely (v knihkupectvích vyprodaný a nesehnatelný titul). Popř. kdyby někdo měl nevyužitou, ráda odkoupím:).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Čitelný scan všech šesti The modernist cuisine

    http://thepiratebay.se/torrent/7153205/Modernist_Cuisine_-_The_Art_and_Science_of_Cooking_[Vol_1-6]_(HQ

    stahovalo se mi to tak tři hodiny.

    aaaaaaaaa. škoda že nejsem ukrutně bohatá a prostě si je v papírové podobě nekoupím, protože to je fakt nádhera.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: naformátovaná a s vobrázkama. Fakt nádhera. Jen by to chtělo , aby někdo upirátil Modernist cusine v rozumném scanu.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    super!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.filestube.com/4GuzomMs0v2GHdnt84MORd/PVVRCPSFL.html

    Ottolenghi, Yotam Plenty (ve formátu e-pub)
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    http://www.mistnikultura.cz/files/kucharka.pdf

    docela slusna sbirka tradicnich receptu z vice kraju...
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    TIGRE: my vaříme všechno, jako 8 z 10 známe, ale pak je tam něco co člověk hledal a ani v Sandtnerové to nebylo... apod...

    a teď jsme dělali kance se šípkovou viz obálka a výbornej...

    prostě dobrá civilní kuchařka z dostupných surovin
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KUBAN88: mně je ta kuchařka hodně sympatická, i když českou kuchyni nevaříme.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    tak jsme si.koupili domu Vaňkovi "Poklady..."
    Poklady klasické české kuchyně - Roman Vaněk | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/166999/poklady-klasicke-ceske-kuchyne/

    a musím říci, že jedna z nejpraktičtějších a nejlepších českých kuchařek posledních let.. vydařená investice
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a kdyby to někdo chtěl v pdf
    Download Cooking_for_Geeks.pdf.rar for free on uploading.com
    http://uploading.com/files/get/cc85eb39/
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Nemate nekdo scan http://modernistcuisine.com ? Mam 4. dil v dost spatne kvalite, ale hodily by se i dalsi dily.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TEEPEK: Mně teď prošla rukama Ottolenghiho Plenty a i jako masotariánovi se mi líbila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam