• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle





    O kuchařkách, kuchařských biblích, knihách o jídle, vaření, kuchařských technikách či postupech.

    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: takže řada Culinaria se mi líbí čím dál víc. Načteno i Culinaria Čína a Culinaria Francie. Vždy rozděleno na oblasti, popsána oblast, čím je specifická a pár receptů. Moc dobře se to čte.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak jsem včera nabral v knihovně asi šest kuchařek, rychlý repost:

    Iveta a sladká Francie
    http://neoluxor.cz/popularne-naucna/iveta-a-sladka-francie--98253/
    tuhle slečnu nějak nemusím, nicméně kuchařka vypadá luxusně. Spousta krásných a na první počtení snadných receptů. Kniha je klasika, na jedné straně recept, na druhé obrázek.

    Culinaria Maďarsko
    http://www.knihcentrum.cz/culinaria-madarsko/d-11028/
    tohle jsem vzal jen ze zájmu, co tam bude za recepty. Kniha je takový průřez madarskou kuchyní, vysvětluje rozdíl mezi perkelty, gulášem, paprikášem, ukazuje fotky známých mpučníků, to vše prokládá několika klasickýma receptama. Spíš takové zajímavé počtení, ukazuje to klasická jídla a suroviny (paprika, tarhoňa, konzumace těstovin,...). Asi bych si to nekoupil, ale na přečtení je to příjemná kniha. Ještě existuje dalších pár dílů o španělsku, číně,... Rozhodně půjčím taky.

    Italská kuchyně krok za krokem podle fotografií
    http://www.arara.cz/product/259193
    velm hezká kniha pro lidi začínající s italskou kuchyní. Vše rozfázováno na fotkách, klasické základní recepty a dělení (pasta, risotto, polévky, hlavní jídla, moučníky). Plus je hlavně v tom, že na fotkách uvidíte, jak má na konci jídlo vypadat, což jen podle popisu vstupních surovin není vždy jasné:) Nemyslet si o sobě, že už je to pro mě zbytečný začátečnickký krok, tak bych si to koupil. Jako dárek velmi vhodné.


    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Ruhlman legálně pro Kindle za 3 babky!

    Ruhlman's Twenty: Michael Ruhlman, Donna Turner Ruhlman: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B0064BXCEK/ref=nosim/ruhlmancom
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KURE: souhlasím, naprosto základní česká klasická kuchyně
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SURICATA: pravdu dis.
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    MACHALIK: ta ale nidky u nás nevyšla, nebo se pletu? I když možná podceňuju skorotchýni, ale ta moje je z generace, která angličtinu moc neovládá (spíš vůbec)
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    TIGRE: to je samozřejmě pravda, že člověk nevaří kvíčalu každý den. Ale taky ta kniha je hodně obsáhlá a myslím, že i když vypustím cesepty na něž ingredience seženu jen těžko, pořád zbývá přehršel využitelných receptů a pro mě opravdu neexistuje lepší kuchařka francouzské kuchyně. A když náhodou nějaké holoubě mám, není lepší cesty než jej zužitkovat dle Escoffiera. Ale uznávám není to pro víkendové kuchaře a člověk se někdy docela zapotí...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    SURICATA: Já mám k Escoffierovi takový ambivalentní vztah: Na jednu stranu ho mám rád a v něčem mě baví, na stranu druhou z praktického hlediska má ta kniha limitované využití - od ingrediencí typu lanýže, kvíčaly, holoubata, až po to, že na některý recepty by člověk měl být ideálně pomalu z oboru.
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    SURICATA: jo a teď jsem si ještě vzpoměla, že jsem měla v knihkupectví v ruce Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil, kuchařka nevypadala špatně, možná někdo vlastní, tak může říct víc.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SURICATA: chapu, takova zakladni vec a kdybych chtela varit fr kuchyni ja, koupim si tu, co doporucujes. Pro serioyni praci. Ale ona mozna podle toho varit nebude, ma to byt spis nezavazna pozornost, takze urcite aby se to cetlo, bylo tam o surovinach (syry atp) a obrazky :-D
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    GUDRUN: pro mě biblí a nejlepší kuchařkou francouzské kuchyně je Moje francouzská kuchyně pd Escoffiera. Žádnou jinou francouzskou kuchařku nevlastním, protože v téhle je všechno, je ale spíš pro někoho koho francouzká kuchyně baví a zajímá se o ní. A taky je trochu dražší, takže asi nejde o maličkost jako dárek, ale na kulatiny z mého pohledu ideální.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Pritelova maminka ma kulatiny a i kdyz jsme si darky nedavali, chtela jsem podstrcit nejakou malickost. A protoze maji moc radi Francii a nic z fr kuchyne nevari, vari spis neinvencni ceskou nevytunenou klasiku, tak me napadlo koupit nejakou hezkou francozskou kucharku. Nevim, co se ted da sehnat a co je dobre.
    Provensalskou jsem zachytila, neco dalsiho doporucite? Dik
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ou je, dneska jsem vlezla do antikvariatu a meli tam dobromilu!:)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: jsem pro obe knihy od vanka. jak poklady tak tajemstvi (je to tak?) a pak zdrave, chutne hospodarne, s tim se neda nez souhlasit. A rettigova, sandtnerka... Ale to je bez obrazku :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Které kuchařky by jste doporučili jako must have pro někoho, kdo chce klasické české (tuzemské) recepty?

    Velmi se mi líbíla videa od Prakulu/Vaňka na jejichž motivy vyšla kniha, takže určitě
    Poklady klasické české kuchyně - Roman Vaněk | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/166999/poklady-klasicke-ceske-kuchyne/

    Někde jsem zahlédl pokračovaní, snad o sladkostech, to taky beru.

    Co je jiného? Zahlédl jsem něco od Sapíka, pak nějaké "Kuchařky pro dceru",... Upřímně, Sapík mě v televizi vůbec nezaujal a ony proklamované dceří kuchařky, nevím, nějak se na ně nedokážu naladit.


    A ať nejsem zcela OT, pro mě velmi příjemná kuchařka je http://knihy.heureka.cz/provence-skola-provensalske-kuchyne-tajemstvi-surovin-receptu-jizni-francie/porovnat-ceny/
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    domů mi dorazila tahle kuchařka, co byla v akci na bookdepository cca před týdnem a vypadá teda super.... severní regionální kuchyně podel GTR... pro mě příjemným překvapením zastoupení různých pickles...



    http://www.amazon.co.uk/Food-Grand-Trunk-Anirudh-Arora/dp/1847739687
    GGG
    GGG --- ---
    Jak se vari u Sonic Youth
    Amazon.com: Lydia Lunch: The Need to Feed: Recipes for Developing a Healthy Obsession for Deeply Satisfying Foods (9780789324382): Lydia Lunch: Books
    http://www.amazon.com/Lydia-Lunch-Developing-Obsession-Satisfying/dp/0789324385

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Digitalizovaná Rettigová - výrazně přehlednější, než scan a vlastně i než kniha...

    Magdalena Dobromila Rettigová - domácí kuchařka - staročeská kuchyně - recepty - Magdalena Rettigová
    http://rettigova.lukul.cz/magdalena-rettigova
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    The Oldest Cuisine in the World: Cooking in Mesopotamia - Jean Bottéro - Knihy Google
    http://books.google.cz/books?id=PxnaaTzC8tMC&printsec=frontcover&hl=cs#v=onepage&q&f=false

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam