• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle





    O kuchařkách, kuchařských biblích, knihách o jídle, vaření, kuchařských technikách či postupech.

    rozbalit záhlaví
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    SURICATA: Já mám k Escoffierovi takový ambivalentní vztah: Na jednu stranu ho mám rád a v něčem mě baví, na stranu druhou z praktického hlediska má ta kniha limitované využití - od ingrediencí typu lanýže, kvíčaly, holoubata, až po to, že na některý recepty by člověk měl být ideálně pomalu z oboru.
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    SURICATA: jo a teď jsem si ještě vzpoměla, že jsem měla v knihkupectví v ruce Bravo, šéfe! Dalibor Navrátil, kuchařka nevypadala špatně, možná někdo vlastní, tak může říct víc.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SURICATA: chapu, takova zakladni vec a kdybych chtela varit fr kuchyni ja, koupim si tu, co doporucujes. Pro serioyni praci. Ale ona mozna podle toho varit nebude, ma to byt spis nezavazna pozornost, takze urcite aby se to cetlo, bylo tam o surovinach (syry atp) a obrazky :-D
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    GUDRUN: pro mě biblí a nejlepší kuchařkou francouzské kuchyně je Moje francouzská kuchyně pd Escoffiera. Žádnou jinou francouzskou kuchařku nevlastním, protože v téhle je všechno, je ale spíš pro někoho koho francouzká kuchyně baví a zajímá se o ní. A taky je trochu dražší, takže asi nejde o maličkost jako dárek, ale na kulatiny z mého pohledu ideální.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Pritelova maminka ma kulatiny a i kdyz jsme si darky nedavali, chtela jsem podstrcit nejakou malickost. A protoze maji moc radi Francii a nic z fr kuchyne nevari, vari spis neinvencni ceskou nevytunenou klasiku, tak me napadlo koupit nejakou hezkou francozskou kucharku. Nevim, co se ted da sehnat a co je dobre.
    Provensalskou jsem zachytila, neco dalsiho doporucite? Dik
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ou je, dneska jsem vlezla do antikvariatu a meli tam dobromilu!:)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: jsem pro obe knihy od vanka. jak poklady tak tajemstvi (je to tak?) a pak zdrave, chutne hospodarne, s tim se neda nez souhlasit. A rettigova, sandtnerka... Ale to je bez obrazku :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Které kuchařky by jste doporučili jako must have pro někoho, kdo chce klasické české (tuzemské) recepty?

    Velmi se mi líbíla videa od Prakulu/Vaňka na jejichž motivy vyšla kniha, takže určitě
    Poklady klasické české kuchyně - Roman Vaněk | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/166999/poklady-klasicke-ceske-kuchyne/

    Někde jsem zahlédl pokračovaní, snad o sladkostech, to taky beru.

    Co je jiného? Zahlédl jsem něco od Sapíka, pak nějaké "Kuchařky pro dceru",... Upřímně, Sapík mě v televizi vůbec nezaujal a ony proklamované dceří kuchařky, nevím, nějak se na ně nedokážu naladit.


    A ať nejsem zcela OT, pro mě velmi příjemná kuchařka je http://knihy.heureka.cz/provence-skola-provensalske-kuchyne-tajemstvi-surovin-receptu-jizni-francie/porovnat-ceny/
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    domů mi dorazila tahle kuchařka, co byla v akci na bookdepository cca před týdnem a vypadá teda super.... severní regionální kuchyně podel GTR... pro mě příjemným překvapením zastoupení různých pickles...



    http://www.amazon.co.uk/Food-Grand-Trunk-Anirudh-Arora/dp/1847739687
    GGG
    GGG --- ---
    Jak se vari u Sonic Youth
    Amazon.com: Lydia Lunch: The Need to Feed: Recipes for Developing a Healthy Obsession for Deeply Satisfying Foods (9780789324382): Lydia Lunch: Books
    http://www.amazon.com/Lydia-Lunch-Developing-Obsession-Satisfying/dp/0789324385

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Digitalizovaná Rettigová - výrazně přehlednější, než scan a vlastně i než kniha...

    Magdalena Dobromila Rettigová - domácí kuchařka - staročeská kuchyně - recepty - Magdalena Rettigová
    http://rettigova.lukul.cz/magdalena-rettigova
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    The Oldest Cuisine in the World: Cooking in Mesopotamia - Jean Bottéro - Knihy Google
    http://books.google.cz/books?id=PxnaaTzC8tMC&printsec=frontcover&hl=cs#v=onepage&q&f=false

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: o shit - druhej díl je o tom jak dělá tatsobushi z vepřového - fermentací v koji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: no tak dík, jdu pro maso na vývar a ramen...

    http://thepiratebay.se/search/The%20Mind%20of%20a%20Chef/0/99/0
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A dobrý zdroj na upirátěné kuchařky v angličtině je pak

    ebooks Cooking Foods
    http://tags.softarchive.net/ebooks+Cooking+Foods/
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: to je presne to, co jsem chtel a hledal :-) perte to do me! diky moc :-)

    TIGRE: najdu si! diky moc.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Nemá někdo náhodou...? http://ruhlman.com/2012/12/schmaltz-ipad-cookbook/

    Nemám iPad... v jiném formátu zatím není a já se teď chystám na svůj první Schmaltz v sobotu, tak bych si jen chtěl ověřit základní recept, jestli se ten Ruhlmanův nějak moc neliší...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    RUTHLESS: pokud chceš něco o jídle jako takovém a nevadí ti jít do hloubky tak třeba Harold McGee nebo Larousse Gastronomique v el. podobě... jinak já si rád prostě čtu kuchařky, nejen kvůli těm příběhům kolem, teď jsem si třeba dočetl zas momofuku a z toho člověk má hroznou radost si číst...

    Jinak Anthony Bourdain a jeho kuchař na cestách a další knížky...

    nebo to Jídlo a pití od Beranové, o kterém tu byla řeč, zvlášť jestli tě baví historie...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS:

    Tak něco spíše obecného, byť s recepty. Etnografie a experimentální archeologie vztažená k jídlu a českému prostoru.


    http://www.academia.cz/jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredoveku.html
    (je to kniha, kterou stojí za to mít v knihovně)

    http://uloz.to/xnyeo9G/jidlo-a-piti-v-praveku-a-stredoveku-pdf¨

    http://www.machart-books.cz/magicka-kucharka/

    (opět taky stojí za nákup v papírové podobě)
    http://uloz.to/x3kct88/magicka-kucharka-tajemstvi-cerne-kuchyne-podle-receptaru-starych-carodejnic-epub
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    RUTHLESS: mě napadlo z toho co mám doma

    http://www.kosmas.cz/knihy/170385/duvernosti-z-kuchyne/
    (a od něj i další)

    http://www.kosmas.cz/knihy/143936/muz-ktery-snedl-vse/
    (ale to jsem ještě nečetl)

    a tohle by taky mohlo být dobré, ale znám jen jeho fejetony samotné z tisku
    http://www.kosmas.cz/knihy/159673/labuznikovy-historky/
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ahoj! Nemam dotaz tak uplne na kucharku, ale spis obecne na nejakou knihu o jidle, hodovani (to asi nejspis), stolovani a gastronomii obecne. Jsem mimo cechy a ctivo mi chybi a dochazi (proste jsem si do leteckyho limitu nemoh nabrat bambilion knih :-))

    Mate nekdo nejaky tip? Potrebuju to najit na netu... Cestina idealne, ale i anglicky to zvladnu nejspis :-) Ale cesky beru cokoli, anglicky meisterstucky. :-) Nebo aspon tip, s tou elektronickou podobou budu uz bojvat treba i sam.
    Diky!
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    BRUKEV: Hele mě ta knížka právě příjde čtivá, já Ottolenghiho znám jen z doslechu, ale tahle kuchařka mě baví. Jediný problém s tím mám trochu v tom směru, že to je v duchu toho, co jsem o O. slyšel - tj. poměrně složité komplexní recepty z hodně ingrediencí. Na druhou, já mám rád pro inspiraci i tyhle míň praktický knížky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam