• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nechme OWS chvíli spát. Já jsem daleko víc http://www.coffeepartyusa.com/ než OWS nebo "Žižekista". Co takhle Island? Co nám zdejší konzervativní fronta řekne k Islandu? Co měli udělat se svými (soukromými) zkrachovalými bankéři jiného?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: vsak si do komunistu anebo fasistu nenadavame nebo ano? Jinak k tomu bych dodal jedine - vsechny tyhle skatulky zbytecne nejsou, protoze existuje neco, cemu se rika historicka pamet. Jinak pokud ma piratska strana natolik vytribenej argumentacni fond jako ty, tak to kluci vazne moc daleko nedotahnete, protoze to je naprosta katastrofa a to nemyslim nijak pejorativne.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    a neni smutny ze se cely Omovement premenilo v brecku realizujicich se nevyslysenych a "ja mam svatou pravdu" jednotlivcu?

    puvodni idea ktera mi mohla byt i sympaticka je naprosto pryc. a nemluvim o tom ze by to nekdo infiltroval, ale staci se podivat na ty lidi co drzej za cedule a pokecat s nimam proc tam jsou ceho chtej dosahnout. z tematu v urcity platforme protestu se stalo "forum" kriklounu, ktery to berou jako zajimavejsi nez internetovy fora a chtej propagovat svoje myslenky ( coz je super, ale prosim inteligentne) a at neparazitujou na puvodnim idealu..

    je to takove ublemcane, prekrikovani se primpominajici malotridku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: "na svou obranu" (rozuměj: proti armádě útočící s tanky a letadly)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: a nezapomeň dodat, že tento "komunista" varoval před dnešním čínským "komunismem" a označil ho za hrozbu pro západní liberální demokracie.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    nahazu sem asi fotky OWS z minuleho tydne... presunuli je z WS do parciku pred WTC.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: ne. podle mě nemá cenu si navzájem nadávat do "komunistů" (jak předvedl Fester - podle jediného skutečného současného českého komunisty Ondřeje Slačálka je to "lichotka", ale já si to fakt nemyslím - viz http://piratskenoviny.cz/?c_id=33446 a moje komentáře pod textem) nebo "fašistů", tím nic nevyřešíme. Prostě v téhle diskuzi jsou to nadávky - a pokud někdo vysloveně nepropaguje ozbrojené převzetí moci nad celou společností, tak je trollování mu tak nadávat.

    je třeba se smířit s tím, že konzervativec, socialista, nebo liberál nejsou v zásadě nadávky nebo škatulky, ale určité "mantinely" na okrajích "demokratické" arény: překročením těchto mantinelů přestává být řeč o demokratické společnosti. Dále lze z arény i zcela odejít, nějakým východem: tím je splněno kritérium "otevřené společnosti". No a nakonec jsou tu nové dimenze zelených a pirátských hnutí, které se sice někdo někam snaží účelově zařadit - ale jestli pirátské hnutí se dejme-tomu pohybuje někde mezi tím "socialistickým" a "liberálním" mantinelem - ale daleko přísněji si hlídá, aby neopustilo právě ty demokratické hranice - tak zelení představují skutečně novou dimenzi a jejich škatulkování mezi socialisty nefunguje z celé řad důvodů.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    FEMUR: tak hlavne ze mel marxista a komunista Zizek u komunistu a marxistu z OWS uspech a odmenili ho potleskem :))
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    to je sranda tady. naivitou a neznalosti realnyho sveta to tu primo strika na vsechny strany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: Mussolini byl "jen" fašista, pozor na věc. Politické vraždy - nikoliv plošná genocida. První porušení ženevských konvencí (použití plynu) v Habeši dokonce prý byla odpověď na to, že Habešané na svou použili střelivo dum-dum (ale historii píší vítězové, že...). Prostě takový Bush nebo Putin... jenom chtěl chudák zabránit habešskému císaři, aby začal s výrobou zbraní hromadného ničení :-)

    Prostě Žižek, pokud je marxista, tak je to asi podobné, jako když nějaký postmodernista mele, že mu imponuje Nietscheho idea "nadčlověka": to z něj dělá možná "neonarcistu", ale nikoliv neonacistu. A stejně tak komunismus je terminus technicus: já v podřízení jedince zájmům kolektivu nevěřím, ale přeci jen: ne každý komunista je hned leninista nebo dokonce stalinista/maoista (že nemají žádný mechanismus, jak té degeneraci zabránit, to je jiná věc).

    I pokud bych měl s komunisty nějaký názorový překryv, tak si tak nebudu říkat - stejně jako si pacifisti či stoupenci sociální solidarity nad rámec genetické rodiny dnes, po 2000 letech historie, asi nebudou říkat "křesťani" (byť je to jedna ze základních myšlenek Nového zákona)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    zacina to tu byt znacne nesrozumitelny :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: ne, opakovaný vtip není vtip. existuje určité názorová aréna, kde je možné se tak nějak plácat v mezích pojmů "demokracie" či "otevřená společnost". a potom jsou všechny více či méně osvícené diktatury zleva či zprava... spousta středních tříd ve světě vždy uvěřilo, že vojenská diktatura je vlastně super nápad, pokud teda nebude marxistická, a že ta sebranka líná marxistická si o to postřílení na stadioně fakt koledovala.

    o co menší rozsah tyhle jednorázové masakry měly, o to četnější a pravidelněji jsou rozmístěné v historii... a bavme se i o 19. či 20. století... víceméně, teprve když začne hrozit, že ten koho násilně perzekuuješ, vyhraje příští volby, tak si začne moc dávat bacha.

    (v USA je to na jiném levelu - tam se spíš každý předhání, aby si vytvořil mediální image perzekuovaného - to připouštím - ale prostě i pokud by to všechno bylo komedie, tak i to, že tolik lidí je jí ochotno hrát, o něčem vypovídá a je potřeba to brát vážně)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: Co to? Mussolini byl nacista :) Zizek se prezentuje coby komunista a marxista, coz je ideologie, ktera mela na svedomi vic zivotu nez nacismus. Co se mi tu vlastne snazis rict?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: no právě, že nebyl... Lenin k tomu přidal tu doktrínu násilného převzetí moci (anarchisti té doby sice hlásali násilné odstranění moci, ale rozhodně nevěřili, že by šlo moc "převychovat", aby sloužila nějakým bohulibým účelům)

    Prosímtě, dokud budeš liberálům a soc-dem podsouvat Lenina, tak se nikam nedostaneme... to já potom budu všem neocons podsouvat Mussoliniho a spo.: který vlastně byl takový sympaťák vůdcovský, ani ve 20tých letech nic moc nikoho nevyhlazoval, jen své politické odpůrce... nebo klerofašismus, to je taky mňamka...
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    (sarkasticka poznamka)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: Lenin byl taky v jadru prima chlapik a kritizujici liberalni intelektual, kterej nakonec naznal, ze na tom marxismu neco bude, ale aby se dal plosne aplikovat, nebude misto pro cteni mezi radky :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: no ano... ale když čteš mezi řádky, tak zjistíš, že všechno je trochu jinak. Prezentuje se tak proto, aby provokoval, ale v jádru je to liberální intelektuál (který mj. patřil mezi "potížisty", kteří kritizovali systém ještě za éry skutečného jugoslávského socialismu, apod.).

    Rozhodně jeho kritika systému je poměrně abstraktní a víceméně přišel říct něco podobného, co v jednom svém dokumentu Michael Moore: že systém zdravotního pojištění je ve většina vyspělých zemí pokládán za normální, má ho i sousední Kanada, má ho většina evropských zemí... jistě, že nakonec když máš dost peněz, tak si nejlepší zdravotní péči koupíš v USA: ale prostě existence systému "vylučování nepřizpůsobivých" není žádnou hlavní předností nebo ctností ani USA, ani volného trhu jako takového. A už vůbec tuhle roli "velkého vylučovatele" neměl přebírat stát: to, co si lidi vymyslí sami za sebe, většinou bohatě stačí: stát by měl spíš hlídat meze toho vylučování, než být jeho garantem a jít v čele...
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: proc ty uvozovky? Zizek se sam prezentuje coby komunista a marxista. To mi pro predstavu bohate staci a jeho komentare ohledne ciny v historickych konsekvencich jsou o to zabavnejsi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: popravdě, dlouhodobě sleduji postoje které byly prezentovány na původním OWS shromáždění v New Yorku, kde vystoupila řada "obvyklých podezřelých", kterým ovšem nemůžeš upřít jistou dávku konzistence a schopnosti formulovat myšlenky. Dobře, Michael Moore je poměrně konvenční propagandista, který se tím i celkem slušně živí, toho nechme stranou.

    Ale slovinský "komunistický" filosof Slavoj Žižek, který tam taky promluvil, rozhodně nepatří k těm, kteří by sami za sebe neměli jasno. Pokud varuje před tím, že by se Západ mohl snadno posunout k čínskému modelu "kapitalismu bez demokracie", tak bych to nebral na lehkou váhu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: v ČR není politická demonstrace obecně považována za zábor veřejného prostranství, petiční akce pak dokonce ani nepodléhají ohlašovací povinnosti.

    na druhou stranu, pokud chceš např. pódium s hudební aparaturou, je to už zábor veřejného prostranství a za ten se platí. (Hodně jsem toto řešil cca před 10ti lety, myslím je to pořád stejné a všude...)

    Pokud vím, tak v New Yorku jim právě aparaturu nepovolili, protože to by byl zábor veřejného prostranství. Proto to rituální "opakování po předřečníkovi". Na druhou stranu - v jiných městech mohlo být právní povědomí účastníků výrazně nižší....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam