• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    uzávěrka tohohle diskuzního klubu bude trvat do zítřka (nebo do té doby, než si přečte poslední příspěvek dost lidí). (jak jsem varoval - kdo se lol naposledy, ten se lol nejlépe)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    úvaha: proč je nepřijatelné outsourcovat výkonou moc státu soukromým firmám

    soukromý sektor je od toho, aby vytvářel bohatství, dosahoval zisku.. má na to právo, je to jeho princip (na druhou stranu - zisk může být vyšší, než mzda, ale taky nemusí být žádný: zisk není jistý, obsahuje v sobě prvek rizika.. .ale to už odbíháme od podstaty).

    právě bohatnout a dosahovat zisku není nijak "přirozené" - neexistuje "nárok na zisk". zisk vychází ze základní dobrovolnosti jakýchkoliv transakcí, kterých se soukromý sektor účastní. dobře, socialistickou, komunistickou či jinak extrémně levicovou kritiku liberalismu v tomto bodě znám: že dobrovolné není skoro nic, že "proletariát" je neustále v situaci, kdy musí vstupovat do nedobrovolných smluvních vtahů, apod. - znám jak dřevní propagandistickou verzi téhle argumentace, tak i její modernizované (či "postmodernizované") verze. Respektuji to jako názor, nepřijímám ho za svůj (protože ostatně, já bych byl nakonec rád ten, kdo žije ze zisku, ne ze mzdy).

    A právě moment dobrovolnosti mi v případě sféry působnosti soukromého sektoru přijde jako zcela zásadní: soukromému sektoru za normálních podmínek nikdo neustále nekouká přes rameno a nekontroluje jisté uprdnutí (jistě, jsou tu určité regulace, se kterými ani nutně nesouhlasím: ale různé široce hygienické a jiné normy si přímo či nepřímo vynucují spíš novodobné "cechy", snažící se zdůvodnit svůj monopol, než že by to ti úředníci fakt sami takto chtěli... problém nezaměstnanosti v řecku je často propojen s vysloveně cechovními výsadami řady živností, apod. - cechy jsou forma pre-moderní regulace, nevymysleli si je úředníci). Ale nic takového si nelze představit ani u vězenství, ani (v širším kontextu) např. u bezpečnostních agentur: tyto instituce se dotýkají základních lidských práv a svobod a z principu by je veřejnost měla kontrolovat (otázka jak: těžko někdo dobrovolně půjde na "exkurzi do vězení" - je to prostředí, do kterého prakticky nelze vstoupit tak či onak předpojatý)

    Jestli toto nestačilo jako stručný úvod do liberálního chápání "soukromého" a "veřejného" prostoru, tak už nic. Ano, snažil jsem pár let přemýšlet jako libertarián, snažil jsem se "představit si stát jako placneou službu"... ano, shodou okolností jsem v té době hodně hulil konopí (ted už nehulím :-)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    zase globalni RO :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Ona ta amerika takovym peklem na zemi asi nebude, kdyz se z jednoho chybujiciho bezpecaka najateho skolou (uz propusteneho) s peprakem stane mem, ze ktereho maji nasledne vsichni legrace. Na blizkem vychode by pri podobne demonstraci skoncili studentici s kulkou v hlave, pripadne nekde v podzemnim vezeni s prelamanejma rukama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: aha, takže nadávat na líné levičáky = moudro. cokoliv jiného = pseudointelektuální balast ?

    ale víš co? já jsem moderátor. takže klub uzavírám do zítřka, a ten příspěvek sem hezky pastnu ještě jednou, at si ho všichni přečtou. lolíkovat si můžeš zejtra.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (BTW, "sgt. Pepper" byla fakt vizionářská metafora, ted mi to teprve dochází :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: pořád lepší než


    chápeš, že já budu vždycky daleko radši vypadat i sám sobě si připadat jako nějakej vyjukanej levicovej demonstrant, než jako ten tlustej polda s tím jeho výrazem v obličeji? chápeš - ted se holt za "antikapitalisty" začnou považovat i lidi, od kterých bys to nečekal... pokud tohle je "tvář kapitalismu": budeme jako on, vynutíme si pořádek?

    více obrázků zde:
    Pepper Spraying Policeman Becomes Meme Of The Moment : TreeHugger
    http://www.treehugger.com/culture/pepper-spraying-policeman-becomes-meme-moment.html

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Je fakt ze tady si nejsem jistej jestli jde o anarchistu, smazku, anebo hipika, protoze vypada v ramci neskatulkovani, jako trojkombinace a tim padem mi vypalil rybnik.



    Došlo už i na Los Angeles, policie vytlačila okupanty - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=723392

    FEMUR
    FEMUR --- ---
    tzakze racionalne vzato jsi nekolik let zastaval postoj ktery vyplyval z pozivani psychotropni latky:-)) to je racionalni jako remen:)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: no ale .. miozna proto ze skatulkujes.
    ad ows. no minulej tejden jsem stal na wall street ( nejsem vrah!:-) a byli tam hipici, panakcove, bezdaci a fetaci:-) ( a prosim citaci kde jsme tohle napsal diky ty do puntiku presny programatore:)

    ano z mych prispevku vyplyva ledacos ale ani v jednom ses netrefil, takze asi nebudes moc dobrej analytik:)

    jo racionality stylem

    " Ano, snažil jsem pár let přemýšlet jako libertarián, snažil jsem se "představit si stát jako placneou službu"... ano, shodou okolností jsem v té době hodně hulil konopí (ted už nehulím :-)"

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: ano, většina mých oponentů v diskuzích nakonec začne protestovat proti "škatulkování"

    hele já jsem svojí jedinou skutečnou profesí programátor-analytik. mě škatulkování živí. nikdy se nebudu schopen na veřejný život koukat jinak, než z hlediska jasně definovaných škatulek... a mimochodem - škatulky používáš ty, když OWS označíš za "hipíky" a "pankáče" a "bezdomovce" a "fetáky"...

    z tvých příspěvků vyplývalo, že jediným důvodem, proč se dobrovolně ne-identifikovat se současnou západní společností a její ekonomikou, politikou a kulturou, je bud lennost, nebo pomatenost.

    na druhou stranu - analytické myšlení a schopnost "škatulkovat" je přímo základem racionality. Takže si vyber....
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    NAGASAWA: ja mel delsi prispevek.! :-)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    FEMUR: jo ale byl jsem rychlejsi

    FEMUR
    FEMUR --- ---
    NAGASAWA: pseudointelektualni balast = kvazi filosof:)

    travi hodiny vysvetlovanim vlastnisti hrusky v prostoru a vztazich nejen socialnich ale i ekonomickych a jaksi nevi ze nedrzi v ruce hrusku ale pomeranc:)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: prosimte kdyz uz takhle pekne skatulkujes a pritom zastavas politicky postoje striktne proti skatulkovani, co je to ten "normalni" clovek a kde beres tu silu rikat ze nekdo nepujde neco delat jen z nouze? neni to takovej ten styl premysleni ja a me okoli bysme to nesli delat, takze je to tak spravne aplikovane na celou spolecnost? dobrej pivot.

    soukromy sektor je NEJEN o vytvareni bohatstvi, zisku. v soukromem sektoru jsou i instituce vlivove nebo neziskove a soukrome.. omg.

    a dal na to fakt reagovat nehodlam:) jsi kvazi filosof.
    a ten zaver :

    ne nestacilo. mozna by pomohlo nemyslet si ze myslis jako nekdo, ale nastudovat si co to presne znamena.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: ani ne, spis je to pekna ukazka toho, proc podobny akce jako je OWS vysumi do prazdna a jsou neefektivni. Vzdycky se utopi v totalni nazorovy a myslenkovy nekonzistenci, jakou jsi tu odprezentoval :) Soukrome tomu rikam "pseudointelektualni balast".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (pro nováčky v diskuzi: liberál != libertarián, a to ani v Evropě ne, v Americe už vůbec ne: libertariáni obvykle kritizují OWS hnutí a podsouvají mu i cíle, které nemá, liberálové naopak v USA OWS hnutí straní - a to i přesto, že hnutí zahrnuje i vysloveně antikapitalisticky levicové až komunistické proudy)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: kdo se lol naposledy, ten se lol nejlépe.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    lol
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam