• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    FESTER
    FESTER --- ---
    Occupier of the Day…

    FESTER
    FESTER --- ---
    LAPD Forced To Wear Hazmat Suits To Clean Up Occupier Camp, Protesters “Storing Human Waste For Unknown Reasons”…



    Occupy LA's legacy: Stench, trash, property damage - San Jose Mercury News
    Occupy LA's legacy: Stench, trash, property damage - San Jose Mercury News
    http://www.mercurynews.com/news/ci_19439433

    Police dismantle anti-Wall Street's LA camp| Reuters
    Police take down Occupy LA camp, arrest nearly 300| Reuters
    http://www.reuters.com/article/2011/11/30/us-usa-protests-idUSTRE7AT0FO20111130
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ok, pro dnešek mě R/O přestalo bavit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Máme nové záhlaví :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    Moderace občasným globálním R/O v klubu

    9 hlasy od 9 respondentů

      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NAGASAWA: to je pravda. ale ta kulka do hlavy by přišla z nějaké zbraně zaručeně dovezené ze Západu... no, těším se na pokračování debaty zítra, já mám dnes práci a nemám čas reagovat.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      uzávěrka tohohle diskuzního klubu bude trvat do zítřka (nebo do té doby, než si přečte poslední příspěvek dost lidí). (jak jsem varoval - kdo se lol naposledy, ten se lol nejlépe)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      úvaha: proč je nepřijatelné outsourcovat výkonou moc státu soukromým firmám

      soukromý sektor je od toho, aby vytvářel bohatství, dosahoval zisku.. má na to právo, je to jeho princip (na druhou stranu - zisk může být vyšší, než mzda, ale taky nemusí být žádný: zisk není jistý, obsahuje v sobě prvek rizika.. .ale to už odbíháme od podstaty).

      právě bohatnout a dosahovat zisku není nijak "přirozené" - neexistuje "nárok na zisk". zisk vychází ze základní dobrovolnosti jakýchkoliv transakcí, kterých se soukromý sektor účastní. dobře, socialistickou, komunistickou či jinak extrémně levicovou kritiku liberalismu v tomto bodě znám: že dobrovolné není skoro nic, že "proletariát" je neustále v situaci, kdy musí vstupovat do nedobrovolných smluvních vtahů, apod. - znám jak dřevní propagandistickou verzi téhle argumentace, tak i její modernizované (či "postmodernizované") verze. Respektuji to jako názor, nepřijímám ho za svůj (protože ostatně, já bych byl nakonec rád ten, kdo žije ze zisku, ne ze mzdy).

      A právě moment dobrovolnosti mi v případě sféry působnosti soukromého sektoru přijde jako zcela zásadní: soukromému sektoru za normálních podmínek nikdo neustále nekouká přes rameno a nekontroluje jisté uprdnutí (jistě, jsou tu určité regulace, se kterými ani nutně nesouhlasím: ale různé široce hygienické a jiné normy si přímo či nepřímo vynucují spíš novodobné "cechy", snažící se zdůvodnit svůj monopol, než že by to ti úředníci fakt sami takto chtěli... problém nezaměstnanosti v řecku je často propojen s vysloveně cechovními výsadami řady živností, apod. - cechy jsou forma pre-moderní regulace, nevymysleli si je úředníci). Ale nic takového si nelze představit ani u vězenství, ani (v širším kontextu) např. u bezpečnostních agentur: tyto instituce se dotýkají základních lidských práv a svobod a z principu by je veřejnost měla kontrolovat (otázka jak: těžko někdo dobrovolně půjde na "exkurzi do vězení" - je to prostředí, do kterého prakticky nelze vstoupit tak či onak předpojatý)

      Jestli toto nestačilo jako stručný úvod do liberálního chápání "soukromého" a "veřejného" prostoru, tak už nic. Ano, snažil jsem pár let přemýšlet jako libertarián, snažil jsem se "představit si stát jako placneou službu"... ano, shodou okolností jsem v té době hodně hulil konopí (ted už nehulím :-)
      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      zase globalni RO :D
      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      Ona ta amerika takovym peklem na zemi asi nebude, kdyz se z jednoho chybujiciho bezpecaka najateho skolou (uz propusteneho) s peprakem stane mem, ze ktereho maji nasledne vsichni legrace. Na blizkem vychode by pri podobne demonstraci skoncili studentici s kulkou v hlave, pripadne nekde v podzemnim vezeni s prelamanejma rukama.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      FEMUR: aha, takže nadávat na líné levičáky = moudro. cokoliv jiného = pseudointelektuální balast ?

      ale víš co? já jsem moderátor. takže klub uzavírám do zítřka, a ten příspěvek sem hezky pastnu ještě jednou, at si ho všichni přečtou. lolíkovat si můžeš zejtra.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      (BTW, "sgt. Pepper" byla fakt vizionářská metafora, ted mi to teprve dochází :-)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NAGASAWA: pořád lepší než


      chápeš, že já budu vždycky daleko radši vypadat i sám sobě si připadat jako nějakej vyjukanej levicovej demonstrant, než jako ten tlustej polda s tím jeho výrazem v obličeji? chápeš - ted se holt za "antikapitalisty" začnou považovat i lidi, od kterých bys to nečekal... pokud tohle je "tvář kapitalismu": budeme jako on, vynutíme si pořádek?

      více obrázků zde:
      Pepper Spraying Policeman Becomes Meme Of The Moment : TreeHugger
      http://www.treehugger.com/culture/pepper-spraying-policeman-becomes-meme-moment.html

      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      Je fakt ze tady si nejsem jistej jestli jde o anarchistu, smazku, anebo hipika, protoze vypada v ramci neskatulkovani, jako trojkombinace a tim padem mi vypalil rybnik.



      Došlo už i na Los Angeles, policie vytlačila okupanty - Aktuálně.cz
      http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=723392

      FEMUR
      FEMUR --- ---
      tzakze racionalne vzato jsi nekolik let zastaval postoj ktery vyplyval z pozivani psychotropni latky:-)) to je racionalni jako remen:)
      FEMUR
      FEMUR --- ---
      XCHAOS: no ale .. miozna proto ze skatulkujes.
      ad ows. no minulej tejden jsem stal na wall street ( nejsem vrah!:-) a byli tam hipici, panakcove, bezdaci a fetaci:-) ( a prosim citaci kde jsme tohle napsal diky ty do puntiku presny programatore:)

      ano z mych prispevku vyplyva ledacos ale ani v jednom ses netrefil, takze asi nebudes moc dobrej analytik:)

      jo racionality stylem

      " Ano, snažil jsem pár let přemýšlet jako libertarián, snažil jsem se "představit si stát jako placneou službu"... ano, shodou okolností jsem v té době hodně hulil konopí (ted už nehulím :-)"

      NAGASAWA
      NAGASAWA --- ---
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      FEMUR: ano, většina mých oponentů v diskuzích nakonec začne protestovat proti "škatulkování"

      hele já jsem svojí jedinou skutečnou profesí programátor-analytik. mě škatulkování živí. nikdy se nebudu schopen na veřejný život koukat jinak, než z hlediska jasně definovaných škatulek... a mimochodem - škatulky používáš ty, když OWS označíš za "hipíky" a "pankáče" a "bezdomovce" a "fetáky"...

      z tvých příspěvků vyplývalo, že jediným důvodem, proč se dobrovolně ne-identifikovat se současnou západní společností a její ekonomikou, politikou a kulturou, je bud lennost, nebo pomatenost.

      na druhou stranu - analytické myšlení a schopnost "škatulkovat" je přímo základem racionality. Takže si vyber....
      FEMUR
      FEMUR --- ---
      NAGASAWA: ja mel delsi prispevek.! :-)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam