• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: hezky se to snazis vysvetlovat ty kterej to nezazil nja vlastni kuzi .....
    FESTER
    FESTER --- ---
    KEDRIGERN: bohuzel v cesku pravicovou vladu nemate a nikdy jste ji nemeli...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: jenom bych k tomu dodal, že žádný reálný "communism" ani náhodou ty liberální hodnoty z modré části tvého grafu takhle nevnímal.

    Komunismus skutečně hlásá podřízení jedince zájmům kolektivu - a to v krajním případě i násilné - a to je extrémně nedomyšlené a zneužitelné. Ovšem toto podřízení jedince nějakému "vyššímu řádu" je charakteristické i pro konzervativní proudy! Ty také hlásají podřízení jedince zájmům národa (nacionalismus), zájmu celku, party, smečky (fašismus - ano, ten má k socialismu blíže, než by se zdálo), zájmům rasy a krve (nacismus).

    V případě skutečných komunistů by heslo bylo "obey others, obey society" - v případě nacionalistických konzervativcům by tam rozhodně nebylo "others must nost interfere" - toto je specificky americký, svým způsobem utopický přístup. Většina reálných nacionalismů a jiných diktatur většinou vynucuje pořádek skrze profesionální represivní složky, které většinou "interferují" s právy jedince až dost.

    Je tedy vhodné poznamenat, že tvoje docela kvalitní vizuální schéma vypovídá pouze o individualistickém liberalismu (případně nerealizovaných utopiích, typu anarcho-komunismus, apod.) na jedné straně a individualistickém, libertariánském konzervativismu na druhé straně.

    V čisté podobě tyto dva proudu existují ovšem zřejmě jen v USA, diskutabilně pak i jinde v anglosaském světě. Většina "levicových socialismů" i "pravicových nacionalismů" klade daleko více důraz na podrobení jedince zájmům celku (a je jedno, jak je ten celek vlastně vymezen).

    V té výchově ti tam chybí vychytávky jako státní školy vs. církevní školy či internátní školy, apod.: reálné společnosti, ať už se navenek tváří nalevo nebo napravo, většinou věnují obrovské úsilí "naprogramování dětí" a zdaleka nedovolují rodičům, aby děti "naprogramovaly" k obrazu svému (protože koneckonců - liberálové by nedej bože mohly děti vychovávat v liberálním duchu, že...)
    FESTER
    FESTER --- ---
    GAISAKA: Reagan Listening To Progressive Ideology
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FESTER: Mnohem víc se mi sere do života (opakovaně) pravicová vláda. Kde dělám chybu?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    FESTER: Diky

    FESTER:

    Refrain

    Using his burgeoning intelligence,
    This most successful of all mammals
    Has exploited the environment to produce food
    For an ever increasing population.

    Instead of controlling the environment
    For the benefit of the population
    Perhaps it's time we controlled the population
    To allow the survival of the environment.
    [David Attenborough]

    Z:http://www.youtube.com/watch?v=f0vlrTVC2tQ
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: nic proti enviromentu nemam pokud se jede v rozumnych mezi a ne ve forme fanatismu jak se to zasluhou OSN , AL Gore a radoby vedcu z UE s emailama deje...
    FESTER
    FESTER --- ---
    GAISAKA: mas typicke euromysleni...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: a jak se vlastně "rozhoduju"? Já žádná rozhodnutí nečiním - mluv o tom, s kým se "identifikuju".

    Dobře, identifikuju se spíš s OWS-demonstranty (nebo s některými jejich proudy), než s těmi těkooděnci a "seržanty pepři". Budiž - to je z debaty zjevné.

    Ale teď mi proboha řekni, proč by to mělo být obráceně? Už jsme tady například dostatečně rozebrali, že dluh americké vlády NEVZNIKL v důsledku "přebujelého sociálního státu": vznikl díky výdajům na represi - především samozřejmě zbrojení a zahraniční angažmá - ale v poslední době, jak se zdá, už aspoň částečně jde i o domácí represi.

    Proč bych se sakra měl identifikovat zrovna s "poctivě pracujícím policajtem" (na jehož žold si notabene jeho zaměstnavatel musel půjčit, jak je z rozpočtu zřejmé") a s nějakým študákem, co demonstruje na univerzitní půdě? Nemusím být zrovna "utopista", abych si dokázal domyslet, co ty lidi na světě kolem nic štve.

    Kromě toho, izolacionismus v zahraniční politice a s tím související úspory prosazuje i část americké pravice: Ron Paul, ať se ti to líbí nebo ne, prosazuje poměrně tvrdě linii nezadlužování státu A SOUČASNĚ nízkých daní: logickým důsledkem by bylo oslabení velmocenského postavení USA. Ale přesto je to individualistický pravičák (ačkoliv to rozhodně není fašizující nacionalista). Poslal by ty demonstrující študáky makat, stejně jako ty: akorát ho sere, pokud pořádkový policajt najatý a vyzbrojený za půjčené peníze je pokládán za příklad "poctivě pracujícího"...

    Rád bych zdůraznil, že navzdory tomu poutavému grafu to v USA fakt není doopravdy o "socialistech" vs. "konzervativcích": z evropského úhlu pohledu tam existují dvě pravicové strany, jejichž vidění světa je evropskému mainstreamu dost vzdálené... v tom hrají roli i historické faktory (Evropa je např. extrémně skeptická k výdajům na zbrojení, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: tenhle graf není špatný... já všem vysvětluji, že třeba enviromentalistické hnutí je spíše určitou (velmi myšlenkově pokročilou) formou konzervativismu, než nějaká další mutace socialismu :-)

    Ale jak jsem varoval... v těhle základních pojmech by si měli lidi udělat pořádek jinde, ne v tomhle klubu. I když ten příspěvek jinak patří spíš k tomu lepšímu od tebe.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    FESTER: Amerika v kostce,)
    FESTER
    FESTER --- ---
    GAISAKA: co je spatne je to kdyz se ti goverment (left) moc sere do zivota
    FESTER
    FESTER --- ---
    todle si meli OWS demonstranto poridit pro sebe

    Magic Poop Collector - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=-IrlhLF1c3k&feature=player_embedded
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    FESTER: Njn, takhle na dálku ti diagnostiku neprovedu, ale asi sám víš, co je špatně...,))
    FESTER
    FESTER --- ---
    GAISAKA: co me zase nahani hruzu je modra
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    rad bych tu citoval sefapiratske strany z nize uvedeneho clanku a to primo vuci XCHAOSOVI:


    Není nebezpečnějšího lidského tvora než někoho, kdo rozhoduje na základě domněnky, že něčemu rozumí, a přitom o dané věci nemá ani ponětí.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    FESTER: Velmi vypovídající.. ta červená rodinka mi nahání husí kůži,) Self-reliant adult je hezký eufemismus pro konzervy,)
    FESTER
    FESTER --- ---
    FESTER
    FESTER --- ---
    NAGASAWA:
    FEMUR:

    a jedinej kdo dava podle Xchaose ruzumne prispevky je pochopitelne nikdo jinej nez Schwepz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam