• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    SCHWEPZ: V souvislosti s touhle otazkou jsem videl tohle SCHWEPZ a to jsou vazne hrozny hlody. Belohradsky naproti tomu ma sice pravdu v tom ze jakakoliv alternativa bude nutne obsazena uz v tomhle systemu a tenhle system se ji pokusi pohltit a pokracovat nerusene dal, ale to neni nic novyho, to uz je v Marxovi.

    A bohuzel se tim vsichni (i Belohradsky) podili na historicky nejvetsim eskamoterskym triku, tedy odvedni pozornosti od jadra pudla. To jest utopeni kazdy prakticky otazky a jejich moznejch reseni v bezbrehe debate o kulturnich hodnotach, civilizacich nebo o duchovni a moralni skaze.

    Prakticka otazka je ze staty jsou zadluzeny, bohaty jsou moc bohaty a chudy moc chudy a nezamestnany. Prakticky reseni je restrukturalizovat statni dluhy (coz je newspeak proto je zredukovat na 1/4 az 1/3) a zavest prgresivni dan dost vysokou aby to zase par desetileti fungovalo. Pak bude cas resit co udelat s kapitalismem jako takovym. Presne tohle reseni se pouzilo po velky hospodarsky krizi, jen abyjsme k nemu dosli jsme potrebovali 2. svetovou valku. Tak snad byjsme mohli bejt tentokrat chytrejsi a zvladnout to bez valky. Pokud budeme resit kulturni otazky, cekat na spasitele nebo poslouchat lzi neo-liberalnich expertu, tak se nic nevyresi.

    Stejne to do tohodle bodu dojde a ted je jen otazka jestli potrebujem valku k tomu aby se prosadili politicky elity, ktery po ni budou mit mandat tohle udelat. V americe byla dan pro nejbohatsi tesne po valce nastavena na 94% a do 70 let neklesla pod 70% a tehle 30 let po valce bylo jedinejch 30 let historie moderniho kapitalismu bez jediny vetsi financni krize na svete.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Americký liberalismus je sám o sobě už docela "konzervativní tradice" sama o sobě...
    AnnabelPark | Uproar over Citizens United & Fighting Economic Royalists
    http://www.coffeepartyusa.com/economic-royalists
    Roosvelt v roce 1936:

    For out of this modern civilization economic royalists carved new dynasties. New kingdoms were built upon concentration of control over material things. Through new uses of corporations, banks and securities, new machinery of industry and agriculture, of labor and capital - all undreamed of by the Fathers - the whole structure of modern life was impressed into this royal service.

    There was no place among this royalty for our many thousands of small-businessmen and merchants who sought to make a worthy use of the American system of initiative and profit. They were no more free than the worker or the farmer. Even honest and progressive-minded men of wealth, aware of their obligation to their generation, could never know just where they fitted into this dynastic scheme of things.

    It was natural and perhaps human that the privileged princes of these new economic dynasties, thirsting for power, reached out for control over government itself. They created a new despotism and wrapped it in the robes of legal sanction. In its service new mercenaries sought to regiment the people, their labor, and their property. And as a result the average man once more confronts the problem that faced the Minute Man.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MUCKER: popravdě... ať jsou chyby dnešního systému jakékoliv, tak za ten jeho úsměv v tomto kontextu bych mu fakt s chutí dal pár facek.

    dnešní mafiáni deroucí se vzhůru jsou skutečně odpad, to je pravda... jsou to lidi bez jakékoliv koncepce toho, jak komplexní sociální realita kolem nic vlastně funguje, jdou jen za svým, jako by hráli počítačovou hru, nebo tak něco. ale to co, reprezentuje Šlouf.. tedy šedá eminence za každého režimu... a ještě s tím úchylným úsměvem a klidným výrazem... no comment
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    MUCKER: To nepochybne.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    APOSTRI: tak objektivne bych rek, ze se dneska tolik lidi nechodi vyzpovidavat na stb :)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    MUCKER: To neni mozny objektivne posoudit. Da se ze vyvojovejch trendu a podstaty veci odhadnout ze narodni socialni kapital byl vetsi, ale ten v podstate prubezne klesa ve vsech zapadnich zemich.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    MUCKER: K nemu se mozna chovali lip, protoze se ho tenkrat bali....
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    šlouf: "..chování lidí mezi sebou bylo v době před rokem 1989 lepší.."
    to je šílenej bullshit, ne? .)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Boháčův kandidát a kandidátův boháč"

    "(...) Společně tvoří významnou sílu, která má na stranické primárky značný vliv. Na této úrovni se to přitom děje poprvé. Dosud velcí dárci zasahovali až do prezidentských voleb."

    Podle republikánského volebního stratéga Christophera LaCivity mají superdárci pomáhající jeho straně společné to, že jsou ekonomickými konzervativci. "Většina z nich jsou důležití magnáti. Vybudovali něco velkého, obvykle něco většího, než jsou oni sami," podotkl stratég.

    Rostoucí vliv bohatých na americké volby má mnoho kritiků. Poukazují například na to, že soustředění tak velkého vlivu do rukou tak malé skupiny lidí není příliš demokratické. Předseda Demokratické strany Howard Dean to dokonce označil za výprodej Ameriky. Vliv boháčů na volby se přitom nelíbí ani miliardáři Adelsonovi. Avšak s jednou výhradou. "Jsem proti tomu, aby se velmi bohatí lidé pokoušeli ovlivňovat nebo aby ovlivňovali volby. Dokud je to ale možné, budu to dělat," řekl.


    Růst vlivu bohatých na volby umožnilo rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z roku 2010, podle nějž mají korporace při podpoře politických kandidátů stejná práva jako jednotliví občané. Soud také rozhodl, že vláda nesmí určovat výši darů určených na podporu anebo kritiku kandidátů.(*) Oboje umožnilo příliv vysokých částek do amerických volebních kampaní. Novinář Ari Berman k tomu na serveru Huffington Post poznamenal, že zatímco prezidentské volby v roce 2008 byly ve znamení malých dárců, ty letošní budou patřit miliardářům.

    Americké volby ve znamení superdárců | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/americke-volby-ve-znameni-superdarcu_226081.html

    (*)
    Nejvyšší soud v nedávné kauze Citizens United potvrdil právo korporací koupit si vládu, když odstranil omezení pro náklady na volební kampaň.

    (Osobní a politické jsou dnes v perfektním souladu. Prakticky všichni američtí senátoři a většina členů Sněmovny reprezentantů jsou příslušníky horního 1%, už když nastoupí do funkce, zůstávají v úřadu díky penězům od horního 1% - a vědí, že když budou hornímu 1% dobře sloužit, dočkají se od něj odměny, až budou úřad opouštět.")
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MUCKER: zkusim zpetne vypatrat zdroj
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    me by teda ta statistika o tom, jak jsou cesi vychyleny doleva (na gausove krivce) taky docela zajimala
    imho je to jenom slusnejsi podoba hospodskeho "to se muze stat jenom v cechach", na coz vetsinou najdu 3-5 totoznejch situaci ze zahranici :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SCHWEPZ: jo mam v umyslu napsat blozinek o cesky politicky scene, ale az budu v zahranici- politicka sfera je totiz zmenseninou, prurezem spolecnosti. at se nam to libi nebo ne:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FEMUR: Chtěl jsem poprosit o tvrdá data na podporu tohoto tvrzení, ale asi bych to téma spíše pozvolna opouštěl :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    a samo zahranici hodnotit nemuzu a nechci, neb do vnitrnosti vidim jen v Cr.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SCHWEPZ: u nas jevychylena doleva. alespon co se kontextove inteligence tyce.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA: to nevím proč má minusy, ale už to téma asi pomalu budeme opouštět :)

    To není o tom, že TA NAŠE společnost je po "stránce IQ pod průměrná" - ve srovnání třeba s poláky, maďary, nebo peršany - je to o tam, že ta distribuce inteligence v populaci prostě podléhá Gaussově křivce - a ta platí i v ČR i za hranicemi :)

    FEMUR
    FEMUR --- ---
    NAGASAWA: kde kde mam minusy?:))) smarja to jsou ti lidi "tak tolerantni" jak psali?:) ze se lidi pry boji rict svuj nazor a postavit se za sve smysleni? tak jsem to udelal a hle minusy. neuveritelny pokrytectvi.

    a stou diktaturou je to naprosta pravda, kdyz vidim kolik lidi podleha principum ochlokracie, a nedejboze obdivuje tomia okamuru kterej naprosto jasne hovori v intencich korporativismu a fasismu - lidi chtej silnou ruku. a takhle umira demokracie a svoboda.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Almost 400 former House staffers registered to lobby in last two years - Sunlight Foundation
    http://sunlightfoundation.com/blog/2012/02/22/house-revolving-door/

    The revolving door is alive and well in Washington. In less than three years, at least 378 House staffers employed in personal and committee offices have left Capitol Hill to become registered lobbyists, a Sunlight Foundation analysis of U.S. House disbursement data and federal lobbying records finds.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    moc nerozumim tomu, proc ma Femur za komentar ohledne hloupe ceske spolecnosti minusy. Statisticky vystupy pomerne jasne hovori o tom, ze je nase vetsinova spolecnost po strance intelektu, znacne pod prumerem. Je to smutne, ale je to tak :) To uz tu spis ma sanci uchytit se velice rychle diktatura, nez nejaky alternativni politicky model, zalozeny na zaktivovani obcanske spolecnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam