• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    MUCKER: To nepochybne.
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    APOSTRI: tak objektivne bych rek, ze se dneska tolik lidi nechodi vyzpovidavat na stb :)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    MUCKER: To neni mozny objektivne posoudit. Da se ze vyvojovejch trendu a podstaty veci odhadnout ze narodni socialni kapital byl vetsi, ale ten v podstate prubezne klesa ve vsech zapadnich zemich.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    MUCKER: K nemu se mozna chovali lip, protoze se ho tenkrat bali....
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    šlouf: "..chování lidí mezi sebou bylo v době před rokem 1989 lepší.."
    to je šílenej bullshit, ne? .)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Boháčův kandidát a kandidátův boháč"

    "(...) Společně tvoří významnou sílu, která má na stranické primárky značný vliv. Na této úrovni se to přitom děje poprvé. Dosud velcí dárci zasahovali až do prezidentských voleb."

    Podle republikánského volebního stratéga Christophera LaCivity mají superdárci pomáhající jeho straně společné to, že jsou ekonomickými konzervativci. "Většina z nich jsou důležití magnáti. Vybudovali něco velkého, obvykle něco většího, než jsou oni sami," podotkl stratég.

    Rostoucí vliv bohatých na americké volby má mnoho kritiků. Poukazují například na to, že soustředění tak velkého vlivu do rukou tak malé skupiny lidí není příliš demokratické. Předseda Demokratické strany Howard Dean to dokonce označil za výprodej Ameriky. Vliv boháčů na volby se přitom nelíbí ani miliardáři Adelsonovi. Avšak s jednou výhradou. "Jsem proti tomu, aby se velmi bohatí lidé pokoušeli ovlivňovat nebo aby ovlivňovali volby. Dokud je to ale možné, budu to dělat," řekl.


    Růst vlivu bohatých na volby umožnilo rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z roku 2010, podle nějž mají korporace při podpoře politických kandidátů stejná práva jako jednotliví občané. Soud také rozhodl, že vláda nesmí určovat výši darů určených na podporu anebo kritiku kandidátů.(*) Oboje umožnilo příliv vysokých částek do amerických volebních kampaní. Novinář Ari Berman k tomu na serveru Huffington Post poznamenal, že zatímco prezidentské volby v roce 2008 byly ve znamení malých dárců, ty letošní budou patřit miliardářům.

    Americké volby ve znamení superdárců | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/americke-volby-ve-znameni-superdarcu_226081.html

    (*)
    Nejvyšší soud v nedávné kauze Citizens United potvrdil právo korporací koupit si vládu, když odstranil omezení pro náklady na volební kampaň.

    (Osobní a politické jsou dnes v perfektním souladu. Prakticky všichni američtí senátoři a většina členů Sněmovny reprezentantů jsou příslušníky horního 1%, už když nastoupí do funkce, zůstávají v úřadu díky penězům od horního 1% - a vědí, že když budou hornímu 1% dobře sloužit, dočkají se od něj odměny, až budou úřad opouštět.")
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MUCKER: zkusim zpetne vypatrat zdroj
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    me by teda ta statistika o tom, jak jsou cesi vychyleny doleva (na gausove krivce) taky docela zajimala
    imho je to jenom slusnejsi podoba hospodskeho "to se muze stat jenom v cechach", na coz vetsinou najdu 3-5 totoznejch situaci ze zahranici :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SCHWEPZ: jo mam v umyslu napsat blozinek o cesky politicky scene, ale az budu v zahranici- politicka sfera je totiz zmenseninou, prurezem spolecnosti. at se nam to libi nebo ne:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FEMUR: Chtěl jsem poprosit o tvrdá data na podporu tohoto tvrzení, ale asi bych to téma spíše pozvolna opouštěl :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    a samo zahranici hodnotit nemuzu a nechci, neb do vnitrnosti vidim jen v Cr.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SCHWEPZ: u nas jevychylena doleva. alespon co se kontextove inteligence tyce.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA: to nevím proč má minusy, ale už to téma asi pomalu budeme opouštět :)

    To není o tom, že TA NAŠE společnost je po "stránce IQ pod průměrná" - ve srovnání třeba s poláky, maďary, nebo peršany - je to o tam, že ta distribuce inteligence v populaci prostě podléhá Gaussově křivce - a ta platí i v ČR i za hranicemi :)

    FEMUR
    FEMUR --- ---
    NAGASAWA: kde kde mam minusy?:))) smarja to jsou ti lidi "tak tolerantni" jak psali?:) ze se lidi pry boji rict svuj nazor a postavit se za sve smysleni? tak jsem to udelal a hle minusy. neuveritelny pokrytectvi.

    a stou diktaturou je to naprosta pravda, kdyz vidim kolik lidi podleha principum ochlokracie, a nedejboze obdivuje tomia okamuru kterej naprosto jasne hovori v intencich korporativismu a fasismu - lidi chtej silnou ruku. a takhle umira demokracie a svoboda.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Almost 400 former House staffers registered to lobby in last two years - Sunlight Foundation
    http://sunlightfoundation.com/blog/2012/02/22/house-revolving-door/

    The revolving door is alive and well in Washington. In less than three years, at least 378 House staffers employed in personal and committee offices have left Capitol Hill to become registered lobbyists, a Sunlight Foundation analysis of U.S. House disbursement data and federal lobbying records finds.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    moc nerozumim tomu, proc ma Femur za komentar ohledne hloupe ceske spolecnosti minusy. Statisticky vystupy pomerne jasne hovori o tom, ze je nase vetsinova spolecnost po strance intelektu, znacne pod prumerem. Je to smutne, ale je to tak :) To uz tu spis ma sanci uchytit se velice rychle diktatura, nez nejaky alternativni politicky model, zalozeny na zaktivovani obcanske spolecnosti.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SCHWEPZ: jo.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FEMUR: Fach-idioti. Taky znám.
    FEMUR: právě - to si myslím, že je klíčové. Prostě začínáš dole, regiony - a jdeš nahoru většinou skrze síta té strany. No...jak to může dopadnout? Kdo vytrvá? Langer nebo Gross, oba kdysi "mladí socan/konzervativec"?

    A dále: většina lidí, které já označuji za "elitu" by se asi nenechala do politiky ani vtáhnout, protože se (asi) domnívají, že moc korumpuje a ničí charakter :)
    Ale je to složité téma...například televizní princip INFO-TAINMENTU se přelévá i do politiky - ovčani (jak píšeš) vyžadují spíše volební KLÁNÍ (!), katarze vášní a frustrace na náměstích a v TV debatách :)
    a když někdo mluví o vizi na déle než 4 roky, tak je skoro za podivína.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    FEMUR: plus fakt ze i lide co jdou do politiky a zacinaji na regionalni urovni v etablovanych stranach, nemaj narok neb proste uz na regio urovni je to na urovni ty pomuzes me ja tobe
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SCHWEPZ: presne tak.

    SCHWEPZ: ano znam spoustulidi co jsou nadprumerne i inteligentni, ale ABSOLUTNE nemaji tuchy o tom jak to funguje, nejsou schopni kritickeho mysleni co se tyce politicke situace. jsou vyborni ve svem oboru ale jinak naprosto nepouzitelni.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam