REDGUY: No předně netvrdím že jedna nebo druhá varianta je horší nebo lepší, či že ne-existuje nějaka varianta další, vše je jen určítý nastávení systému, kterému se musí jeho aktéří něják příspůsobít, popřípadně ho demokraticky změnít. A bez jiných změn, které by museli předcházet, by ani změna v systému omezeného ručení nemohla smysluplně fungovat.
Rozbor historické situace Činy a Evropy (zvláště pak Britského imperia) od 17. století do teď je asi nad rámec teto diskuze, ale myslím že se dá s jistotou řict že Evropa nezbohatla jenom na základě podpory podníkání. Důležíté navíc je že dneska už je celá situace jiná a co bylo kdysi funkční, muže být dneska disfunkční. Na tom do jisté míry stojí společenský vyvoj.
Patrné to může být právě u akciovích společností, kde opravdu nejde jen o to že z vlastníctví akcií mám nějaké dividendy jako obdobu úroků a jinak nemámám na chod daného podniku žadný vliv a tedy ani odpovědnost. Akcionáří opravdu fungují jako vlastnící dané společností a můžou například zkrze správní rady prosazovat strategie na krátkodobé zhodnocení společnosti na úkor dlouhodobého fungování a přežítí na trhu (a taky to často dělají, říká se tomu "maximizing shareholder value"). To je hodně odlišné od chování typického vlastníka-kapitalisty před 100 lety. Co se změnílo? Transakční naklady na změnu vlastnictví. Zatímco dneska vlastním akcie nějakých podníku, tak zitra můžu vlastnit akcie uplně jiných podníků a to co se stane s těmi, které jsem vlastnil včera, mně už moc nezajímá, dokud se my podařilo prodat včas.
V celém tom ekonomickém kolotočí akciové společnosti kde jsou vlastnící, manažéří, zaměstnanci, subdodavatele, zakáznící a pod, jsou v současné době vlastnici v pozici kdy mohou nejsnáze z daného kolotoče včas vystoupit a tudiž i jejich perspektiva nejvíc orientováná na krátkodobé perspektivi čili zhodnocení. Když nějáká firma zkrachuje, tak zaměstnáncí přijdou o praci, zákáznící můžou příjít o slibenou podporu produktu, subdodavatele se ocitnou se zbožím, které není kám dodat, ale ty co dánou situaci zapříčíníli, totiž ti kdo danou firmu vlastnili před par lety a tlačili na krátkodobé zhodnocení a vysoké dividendy, tak ti už teď vlastní jinou společnost (a dělají tam to samé), popřípadně už z dané firmy dostaly víc než byl jejich původní vklad. To je současná disfunkce tohodle systému.