• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS:
    SCHWEPZ: já prostě slovo "kapitál" nemám moc rád a nepřijde mi, že o něčem vypovídá.

    pokud se bavíme o tom, jestli je dobré, aby společnost a její struktury umožnily jedinci akumulovat majetek bez jakýchkoliv mezích, a aby jedinec přenášel svoje celkové náklady vlastnictví na společnost (což se dneska děje, a to u většiny nejbohatších elit), tak to si myslím, že ne.

    stejně tak není možné při výkonu vlastnictví či např. při vymáhání úvěru použít protiústavní prostředky. dlluh je ve stejné míře odpovědností věřitele, jako dlužníka: co když si např. někdo půjčí, aby se vybzrojil? (státy to dělají běžně, apod.)

    prostě to, co by zbylo, kdybychom všechny dnešní excesy nějak dokázali eliminovat, bude pořád volný trh, podle mě - ne nějaká centrální ekonomika, národní korporace, či tak něco.

    problém je, že tomu dnešnímu systému se dnes "volný trh" říkat nedá - protože je právě regulován finančním sektorem, nikoliv konsensem účastníků trhu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JUNIPETRUS: Finanční kapitalismus? Finance = $ = kapitál, ne? Ano, kapitál může být i výrobní prostředek, nebo například akcie, cenný papír, ale to jsou také tzv. finanční aktiva.
    Příště si prosím více promysli, co chceš sdělit - a čím to podpoříš.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS: no, pokud kapitalismus != volny trh. Tak pak ne.
    Naopak vyrazne posilal financni kapitalismus.
    FESTER
    FESTER --- ---
    Occupy Leader Arrested On Weapons And Drug Charges…
    Charlotte Occupy man faces concealed gun charge | CharlotteObserver.com & The Charlotte Observer Newspaper
    http://www.charlotteobserver.com/2012/07/12/3377852/charlotte-occupy-man-faces-concealed.html?tw_p=twt
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: v podstatě to slovo "kapitalismus" se poněkud vyprázdnilo, ve všech obhajobách a kritikách.

    velká část dnešního systému je stejně málo "volnotržní", jako byl husákův režim "marxistický" (zejména se bavím o finančních strukturách - ty jsou prostě stát ve státě, logicky)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    K původnímu tématu klubu:
    Icelandic Court Rules: Wikileaks Will Get Contributed Credit Card Money - Slashdot
    http://yro.slashdot.org/story/12/07/12/1557241/icelandic-court-rules-wikileaks-will-get-contributed-credit-card-money
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Londýnská Barclays manipulovala s mezibankovními úrokovými sazbami. Madridská Bankia zase údajně falšovala účetnictví, aby se mohla dostat na burzu. Jak donutit provinilé banky, aby se ze svých činů zodpovídaly? Na Islandu pátrají po podvodnících vyšetřovatelé a předvádějí je před soud. Úryvek z původního článku.

    http://www.presseurop.eu/cs/content/article/2339661-jak-island-stiha-puvodce-krize
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Occupy Together | Home
    http://occupytogether.org/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HUGO: Ten jeho "plán" jasně vede k válce. Je to silná káva.
    HUGO
    HUGO --- ---
    SCHWEPZ: nejdřív jsem si myslel, že je to profesionální čurák a kritik podle společenské poptávky, pokrytec a vychcánek, pak jsem si přečetl jeho návrh řešení současných potíží http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=716523 obnášející remilitarizaci evropy a spíš to vypadá především na magora
    FESTER
    FESTER --- ---
    Occupy propaganda :
    Occupy Group Advises Firebombing Police Officers During RNC…

    The leftist group “Occupy The RNC” is advising occupiers to carry out violent attacks on police officers.

    ResistRNC is an above-ground coordinating committee. We are not organizing actions.

    However, if you are looking for ideas to help you with your action planning, here are some helpful videos! Please use discretion when viewing, as resistRNC is not promoting, condoning or supporting illegal activities. These are simply aids for artistic brainstorming. Remember, shoot for the stars and expect the moon. You must visualize the possibilities to make it a reality. Anything is possible…anything. Happy Action Planning!

    Some of their “planning” suggestions include tossing molotov cocktails at law enforcement.

    Black Bloc - Introduction - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3tG9Y2E-v8k




    “Occupy the RNC” Instructional Video Advises Firebombing Police Officers
    http://redalertpolitics.com/2012/07/11/occupy-the-rnc-instructional-videos-advises-firebombing-police-officers/?tw_p=twt
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) některým kapitalistům se dá odpustit, že nerozpoznali, kam povede učení Adama Smithe v rukou zkorumpovaných politiků a bankéřů z Wall Street. Avšak většina dnešních kapitalistů stále nevidí očividné, neuznávají nedostatky systému a pokračují ve stejném jednání, které nás přivedlo do problémů (jako např. zlegalizovaná korupce, zadlužování a nadbytečné zvyšování státních výdajů). Svým způsobem se chovají obdobně jako komunisté na konci osmdesátých let, kteří ve svých úlohách vydrželi až do chvíle, kdy se jim systém rozpadl pod rukama.

    Milion nových komunistů (ne z KSČM). Všude mezi námi - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=751070
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Nynější krize není finanční, nýbrž i hodnotová. Nadnárodní koncerny a finanční giganti dostali prostor a klid, aby za nezájmu blahobytem otupělé společnosti prorůstali do politiky jednotlivých států.

    Ne náhodou právě ze Španělska, zasaženého "privatizací politiky" možná nejvíce, vzešel impulz k nápravě. Hnutí 15.května sdružující pod svými křídly různé občanské platformy zahájilo v květnu 2011 na náměstích celé země protestní schůze a debaty se snahou vrátit politiku do rukou široké veřejnosti. Odprivatizovat politiku a vrátit ji do rukou "občanů scházejících se na náměstích" může být jedna z cest, jak z nynější společenská krize se ctí vybruslit".

    Jan Střítecký, hispanista, jeden ze dvou laureátů hlavní Iberoamerické ceny za rok 2011
    MF Dnes, sobota, příloha "Kavárna",
    FESTER
    FESTER --- ---
    More Than 60 Leftists Rampage Through Oakland On Fourth of July, Spray Paint “Kill Cops” On Police Headquarters, Set Fires…

    Police: Occupy march in Oakland leaves wake of vandalism - Inside Bay Area
    http://www.insidebayarea.com/news/ci_21012927/police-occupy-march-oakland-leaves-wake-vandalism
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    k původnímu tématu klubu (před přejmenováním)
    We're not after Assange: US ambassador | SBS World News
    http://www.sbs.com.au/news/article/1665896/We-re-not-after-Assange-US-ambassador
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FESTER: To mas naprosto pravdu, ale podle mne pro Ameriku (potazmo Evropu) neni nejlepsi reseni tuhle situaci chapat jako otazku konkurenceschopnosti na urovni statu, a absurdne se tak snazit pripodobnovat Cine ve vecech jako je zivotni uroven obycejnych lidi nebo distribuce moci (tedy i predevsim penez).

    To ze se do Ameriky muze vyhodne dovazet a prodavat zbozi vyrobeny za nelidskych az otrockych podminek v Cine je otazka legislativni a ne trzne ekonomicka. Neni nic jednodusiho nez prodej zbozi vyrobeny otroky a prodavany otrokari zakazat/znesnadnit, opacnym spusobem jak ho Reganova administrativa povolila/usnadnila.

    Az za mnou prijde nejakej kapitalista a rekne my "Vis co, musis se stat otrokem pokud chces praci, protoze v Cine jsou otroci a ja muzu vyrabet tam. A taky byjsi se mel u mne zadluzit na generace dopredu, protoze ja tebou a dalsimi otroky vyrobeny zbozi vam potrebuju prodavat s profitem. A pak budem uzasne progresivni a konkurence schopna zeme"

    Tak mu asi odpovim "Vis co, muj otec, muj deda a vsichni nasi predci tady po generace neco nebudovali a obcas i nebraly zbran do ruky a nebojovali jen proto abych ja se mel hur a byl zas znova nevolnik. Takze je cas abych ctil jejich praci, a jejich pamatku, abych taky sam neco prispel a nechal tem co prijdou po mne a nenechal si od tebe srat na hlavu. Takze zase vezmu zbran do ruky a spolu s ostatnima nazenem tebe a tobe podobny na vor a poslem vas do Ciny, at si tam zijete svuj kapitalistickej sen. Protoze my se tady bez vas obejdem."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FESTER: jedná se o relativně dlouhodobý trend, který graduje po pádu bipolárního světa (1990) a především pak v posledních dekádách. Je to trend (jednoduše: rozevírání nůžek, mizení střídání třídy), který je relativně nezávislý na střídání rep-dem administrativ (v USA, v EU je to trochu jinak). Nebuď tak ideologicky vyhraněný a otevři oči korporátním tlakům $ v pozadí rep/dem governance ,)
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    FESTER: to ale vubec nesouvisi s tim, kdo tam je nyni.
    Ostatne v tom clanku pisi, ze tohle zacalo okolo roku 1980 a ze v podstate se to od te doby zhorsuje...
    FESTER
    FESTER --- ---
    SCHWEPZ: a kdopak v teto tobe udavane periode je presidentem ?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam