• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    FESTER
    FESTER --- ---
    jeden z poslednich zasluznyuch cinu OWS

    Police: Occupy march in Oakland leaves wake of vandalism - Inside Bay Area
    http://www.insidebayarea.com/news/ci_21012927/police-occupy-march-oakland-leaves-wake-vandalism

    #FuckTheFourth March - Oakland, CA July 4, 2012 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VP8tMp5E23o


    I have more respect for the dog crap I stepped in this morning than I do for these people.

    FESTER
    FESTER --- ---
    a jejich uslechtile radoby socialni mass movement dnes akorat funguje ve forme nasili a fuck the police...

    FESTER
    FESTER --- ---
    OWS se rozjelo zasluhou bandy lunatiku kteri chteli/chteji vse zadarmo....

    sorry ale to je realita
    FESTER
    FESTER --- ---
    great contribution of OWS for world

    Portland Parks Used By Occupiers Now Facing Major Rat Infestation…
    Occupy protest parks have rat infestation | kgw.com Portland
    http://www.kgw.com/video/yahoo-video/Occupy-protest-parks-have-rat-infestation-162213735.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: ani jedno. např. uznávám "majetek", ve smyslu anglického "property", je pro mě srozumitelné, když někdo vlastní kolo, auto, nebo třeba i soukromý tryskáč. může být vhodné, když něco vlastní kolektiv, komunita, společenství vlastníků, nemusí to nutně být individuální vlastnictví - ale je tam poměrně jasný (oboustraný) vztah, týkající se výnosů, nákladů i rizik existence toho, co je vlastněno.

    "vlastnictví cenných papírů" je pro mě obtižně oddělitelné od pojmu "vlastnictví ticketu do loterie": představa, že se lze podílet na výnosu z vlastnictví, aniž by se člověk podílel na případné ztrátě či jiných škodách, vzniklých provozem tohoto vlastnictví. To, že někdo riskuje pouze nulovou dividendu (v prvním kolem) nebo pokles ceny akcií max. na nulu (v druhém kole) je pro mě překvapivé v systému, kde existuje legální infrastruktura legaitimizující zadužování jiných lidí až do té míry, že riskují ztrátu střechy nad hlavou.

    "Occupy" hnutí se rozjelo v době, kdy se o tomto fenoménu mluvilo jako o "privatizaci zisků, ale socializaci ztrát" - a pomohlo ho více zviditelnit. V podstatě já se nemůžu bezvýhradně postavit na jejich stranu a přijmout všechny jejich požadavky - protože nejsem antikapitalista, nechci se zříkat svého soukromého majetku, nechci plošnou revoluci (zvláště pak ne násilnou) - ale současně jim nemohu upřít, že část jejich "portfolia argumentů" zahrnuje hodně palčivé otázky, dotýkající se základů fungování dnešní svobodné, ale současně ne-rovnostářské a možná až příliš vypjatě individualistické společnosti.

    Chci říct - pravice sice občas mluví o individualismu, ale nakonec vždy počítá s rodinným člověkem, kdy základní jednotkou "individualizace" či "defragmentace" společnosti je rodina (v USA sedí spíše ten krásný antropologický termín "nukleární rodina", v Evropě ještě častěji připouštíme i silnější vazbu na různé prarodiče, apod.), případně pak obec, apod.

    Levice sice naopak mluví o kolektivismu - ale většina historických teorií se odvíjela od "pracovního kolektivu", ve kterém vzniknou jakési odbory, které budou de-facto více či méně rozhodovat místo majitele firmy (teorie, že by zaměstnanci mohli spoluvlastnit společnost - ve smyslu skutečných akcií, což je v USA dost běžné - byla v 19.století v pologramotné manuálně pracující Evropě spíše utopická a praktikující autoritářští revolucináři jí pak dalších sto let okázale ignorovali). Ovšem pokud současně připoustíme, že člověk během svého života zaměstnání může (a dokonce by měl) měnit - tak zde máme místo kolektivismu ještě větší fragmentarizaci a individualizaci společnosti, než o jaké se kdy zdálo pravici... a to zvláště v éře automatizace, kdy se zuby nehty bojuje o to, které pracovní místo nebude zrušeno kvůli zautomatizování či outsourcingu...

    Tolik já a kapitalismus - podle mě ten pojem prostě není definován, to je to :-) Bojuji proti samotnému pojmu "kapitalismus" - podle mě se vyprázdnil, neznamená nic, a bojovat proti němu je mlácení prázdné slámy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: no, Velká Británie když se jí piráti kdysi hodili do krámu, tak je přejmenovala na korzáry.. a postavila na nich svojí pozdější námořní převahu :-) ale každopádně ten původní význam je dnes převážen tím významem, který tomu dal copyrightový průmysl.

    Nemůžeme za to, že copyrightový průmysl dal každodenní činnosti už několika generací hudebních, softwareových a internetových "pirátů" tuto nálepku - my sami pro sebe žádné "politicky korektní" označení nemáme - jednou třeba někdo přijde na to, že nejsme ani negři, ani černoši, ale afroameričané - ale my si zatím říkáme "negři" a vůbec nám to nevadí.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS:

    tp mas tezky.. ja zase nerad pirate

    pirate - definition of pirate by the Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia.
    http://www.thefreedictionary.com/pirate
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS:

    kapital a nebo kapitalismus ???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS:
    SCHWEPZ: já prostě slovo "kapitál" nemám moc rád a nepřijde mi, že o něčem vypovídá.

    pokud se bavíme o tom, jestli je dobré, aby společnost a její struktury umožnily jedinci akumulovat majetek bez jakýchkoliv mezích, a aby jedinec přenášel svoje celkové náklady vlastnictví na společnost (což se dneska děje, a to u většiny nejbohatších elit), tak to si myslím, že ne.

    stejně tak není možné při výkonu vlastnictví či např. při vymáhání úvěru použít protiústavní prostředky. dlluh je ve stejné míře odpovědností věřitele, jako dlužníka: co když si např. někdo půjčí, aby se vybzrojil? (státy to dělají běžně, apod.)

    prostě to, co by zbylo, kdybychom všechny dnešní excesy nějak dokázali eliminovat, bude pořád volný trh, podle mě - ne nějaká centrální ekonomika, národní korporace, či tak něco.

    problém je, že tomu dnešnímu systému se dnes "volný trh" říkat nedá - protože je právě regulován finančním sektorem, nikoliv konsensem účastníků trhu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JUNIPETRUS: Finanční kapitalismus? Finance = $ = kapitál, ne? Ano, kapitál může být i výrobní prostředek, nebo například akcie, cenný papír, ale to jsou také tzv. finanční aktiva.
    Příště si prosím více promysli, co chceš sdělit - a čím to podpoříš.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS: no, pokud kapitalismus != volny trh. Tak pak ne.
    Naopak vyrazne posilal financni kapitalismus.
    FESTER
    FESTER --- ---
    Occupy Leader Arrested On Weapons And Drug Charges…
    Charlotte Occupy man faces concealed gun charge | CharlotteObserver.com & The Charlotte Observer Newspaper
    http://www.charlotteobserver.com/2012/07/12/3377852/charlotte-occupy-man-faces-concealed.html?tw_p=twt
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: v podstatě to slovo "kapitalismus" se poněkud vyprázdnilo, ve všech obhajobách a kritikách.

    velká část dnešního systému je stejně málo "volnotržní", jako byl husákův režim "marxistický" (zejména se bavím o finančních strukturách - ty jsou prostě stát ve státě, logicky)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    K původnímu tématu klubu:
    Icelandic Court Rules: Wikileaks Will Get Contributed Credit Card Money - Slashdot
    http://yro.slashdot.org/story/12/07/12/1557241/icelandic-court-rules-wikileaks-will-get-contributed-credit-card-money
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Londýnská Barclays manipulovala s mezibankovními úrokovými sazbami. Madridská Bankia zase údajně falšovala účetnictví, aby se mohla dostat na burzu. Jak donutit provinilé banky, aby se ze svých činů zodpovídaly? Na Islandu pátrají po podvodnících vyšetřovatelé a předvádějí je před soud. Úryvek z původního článku.

    http://www.presseurop.eu/cs/content/article/2339661-jak-island-stiha-puvodce-krize
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Occupy Together | Home
    http://occupytogether.org/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HUGO: Ten jeho "plán" jasně vede k válce. Je to silná káva.
    HUGO
    HUGO --- ---
    SCHWEPZ: nejdřív jsem si myslel, že je to profesionální čurák a kritik podle společenské poptávky, pokrytec a vychcánek, pak jsem si přečetl jeho návrh řešení současných potíží http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=716523 obnášející remilitarizaci evropy a spíš to vypadá především na magora
    FESTER
    FESTER --- ---
    Occupy propaganda :
    Occupy Group Advises Firebombing Police Officers During RNC…

    The leftist group “Occupy The RNC” is advising occupiers to carry out violent attacks on police officers.

    ResistRNC is an above-ground coordinating committee. We are not organizing actions.

    However, if you are looking for ideas to help you with your action planning, here are some helpful videos! Please use discretion when viewing, as resistRNC is not promoting, condoning or supporting illegal activities. These are simply aids for artistic brainstorming. Remember, shoot for the stars and expect the moon. You must visualize the possibilities to make it a reality. Anything is possible…anything. Happy Action Planning!

    Some of their “planning” suggestions include tossing molotov cocktails at law enforcement.

    Black Bloc - Introduction - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3tG9Y2E-v8k




    “Occupy the RNC” Instructional Video Advises Firebombing Police Officers
    http://redalertpolitics.com/2012/07/11/occupy-the-rnc-instructional-videos-advises-firebombing-police-officers/?tw_p=twt
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam