• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nerovnost bohatství v Evropě a v USA je přibližně dvojnásobná příjmové nerovnosti - nejbohatších 10 procent osob vlastní 60 - 70 procent veškerého bohatství, avšak mají jen 25 - 35 procent veškerých příjmů. Avšak tato koncentrace bohatství je už na úrovni období před první světovou válkou a roste dál, takže se navracíme do konce 19. století, kdy bylo dominantním prvkem hospodářského a sociálního života náhodné štěstí osob, které zdědily bohatství. Velké bohatství rentiérovi bohatství dál silně kumuluje a dál prohlubuje proces nerovnosti.

    Důkaz, že dnešní kapitalismus ohrožuje civilizaci
    http://www.blisty.cz/art/72877.html
    EKIM
    EKIM --- ---
    Súmrak štátu (The Sunset of the State) + slovenské titulky
    https://www.youtube.com/watch?v=qS6RleRMsdY
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Základní teze knihy je velmi zjednodušeně řečeno následující: Od osmdesátých let minulého století roste nerovnost v kapitalistických zemích a zejména v USA tempem, které ohrožuje demokracii i ekonomiku.

    Jak zachránit kapitalismus před kapitalisty
    http://literarky.cz/civilizace/89-civilizace/17195-jak-zachranit-kapitalismus-pred-kapitalisty

    „Historie ukazuje, že takto velká nerovnost nejenom neprospívá růstu, ale může také vést k tomu, že politiku ovládne úzká skupina nejbohatších elit. To bezprostředně ohrožuje naše demokratické instituce a hodnoty,“ říká Piketty v rozhovoru pro New York Times.
    http://economix.blogs.nytimes.com/...ue&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_r=3
    EKIM
    EKIM --- ---
    EKIM
    EKIM --- ---
    ČT: Ukrajinští extrémisté jsou židé a proto jsou to "ti dobří" a dál se není o čem bavit!
    http://nwoo.org/...a-proto-jsou-to-quotti-dobriquot-a-dal-se-neni-o-cem-bavit&cisloclanku=2014020107
    No mě někdo financovat za účelem svržení vlády, to by mi přestalo dávat smysl. Ale bussines je bussines, Já bych řekl že tak či onak to bude dobře. Stejně jsou ukrajinci zaměstnaný po celý evropě(jak známo, nevím jak teť, ale taky na černo) Takže, jak u nás za komára. Pak teda ten kapitalismus a následuje po nás potopa. Akorád nechápu proč se tam ty lidi zabíjej, já dostat prachy tak se kurva rozdělim. Ale unás nic takového neni. U nás v kapitalismu to přeci funguje tak že čím jsi na tom huře, tim více jsi idealním obětním beránkem. Cigáni, bezdomovci a nezaměstnaný, ožralý řidiči (vyjma jednoho lobisty)Co se bude dít dál? Vždyť to jsou slovani, a amíci přiznávají že jsou zotpovědné za ty mrtví. Jen si vspomeňte na líbiji, síriji, předtím honili usáma a přitom zabíjely co to dalo, ve jménu spravedlnosti a demokracie, lásky, míru. Se v americe normálně zdraví ,,pěstí do xichu, se slovy ,,jak se máš,,) Jen až tam budou mít ten samej odvar demokracie jako unás, zase to odserou obyčejní lidé. Za pět miliard schodí vládu, možná spůsobí válku. A to je vrchol kapitalismu. Když už máš tolik peněz, že uš tě zajímá jen moc...
    EKIM
    EKIM --- ---
    APOSTRI: Když to řeškneš takhle, tak je to jasný jak facka. kartmene
    Co říkáte na tu ukrajinu http://rt.com/on-air/ukraine-central-kiev-protest/
    USA vložily do Ukrajiny 5 miliard dolarů | Wertyz Report
    http://wertyzreport.com/2014/02/10/usa-vlozily-do-ukrajiny-5-miliard-dolaru/

    Jinač tady je moc pěkný čtení, na 99% s ní souhlasím :)) http://www.vasevec.cz/clanky/ilona-svihlikova-elitam-vyhovuji-neznali-netrpelivi-lide
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    JORIM: Ne, jenom nechápeš že "99%" je především symbol či dokonce metafora jejíž účelem je sdělit ideu, nikoliv kohokoliv informovat o faktech. Faktograficky výrok by se býval snažil být co nejpřesnější, ale symbolicky výrok jde obvykle cestou nejmenší složitostí pří zachování sdělovaného obsahu.

    Jinak řečeno "99,9%" by sice mohlo být faktický přesnější, ale "99%" je dostačující jako symbol pro sdělení podstaty myšlenky/protestu. A jednoduší symbol je lepší protože se snaž šíří.

    I když teď už moc ani nevím proč to tady vůbec vysvětluju. :)
    JORIM
    JORIM --- ---
    APOSTRI: Dostal jsi mě, čísly a statistikou se snažím zastírat fakta.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    JORIM: Bohatství není to samé co příjem, tudíž ani 1% nejbohatších není to samé jako 1% s nejvyšším příjmem. To říkám jen pro upřesnění, protože kritizovat propagační slogan statistikou je asi stejně bezpředmětné jako snažit se logikou vysvětlovat že nějaký vtip není vtipný lidem co se mu smějou.
    JORIM
    JORIM --- ---
    V aktuálním Respektu je hezký článek o "horním 1 %". Zajímavá matematika: Na světě je 7 miliard lidí. 1 % je 70 milionů. Vzhledem k distribuci bohatství přibližně 40 v USA, 20 v Evropě, 10 ve zbytku světa. Abyste se kvalifikovali do horního 1 %, stačí roční příjem kolem 34 000 dolarů ročně. To je necelých 60 000 korun měsíčně. To je třeba plat průměrného primáře v české nemocnici. (Takže až nějakého potkáte, vysvětlete mu, že se má příliš dobře a že by se měl o své bohatství podělit se zbylými 99 %.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Čeští manažeři berou 30krát víc než jejich podřízení. V USA to může být až 354krát víc | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/...eri-berou-30krat-vic-nez-jejich-podrizeni-v-usa-to-muze-byt-az-354krat-vic
    JORIM
    JORIM --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: Nojo, no. Když jsou všichni kolem tuneláři, gauneři a mafiáni, to je pak těžké...
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    JORIM: jakypak budiz. To je jeden tunel za druhym, denodenni lhani politiku ... a na konci tunelu je amnestie pro kamaradicky. To je jednoznacne statni mafie.
    btw ti zminovani solarnici jsou predevsim poslanci a jejich kamaradicci ...
    JORIM
    JORIM --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: Budiž. Ale to potom není problém těch, co se obohatili, ale těch, co napsali a přijali ten zákon. "Zločinci" pak ovšem nejsou ti bohatí solárníci, ale poslanci.
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    JORIM: ehm ehm, takze napr fotovoltaicky tunel podle tebe neni "bezduvodne obahaceni"? Mno kdyz zakony tvori zlocinci a na soudech sedi mafie ....
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    ROMMIE: Dysortografie a dysgrafie nema zadnej prukaznej vliv na inteligenci a dneska uz ani na moznost vystudovat VŠ nebo na vyšku přijmu, dude.
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    Zvlastni, ze tyhle uvahy siri predevsim lide s mizernym prijmem a ubohym pravopisem. Jak muze analyzovat souvislost bohatstvi, kriminality a trestu nekdo, kdo se neumi naucit zaklady cestiny?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    JORIM: V necem s tebou muzu souhlasit, totiz ze poctivost by se ve spolecnosti mela podporovat a nepoctivost odmitat. Z toho pline ze jako nejvetsi problem vidim nerovnost v kriminalizaci a stihani na zaklade bohatstvi (soc ekon urovne) a pridruzene rasy a puvodu. Kriminologicke vyzkumy trvale potvrzuji ze nepoctive ci kriminalni chovani je ve vsech spolecenskych tridach zastoupeno relativne rovnomerne (a pomerne vysoce), tak jeho kriminalizace smerem nahoru po spolecenskem zebricku prudce klesa. A s rozsahem spusobene skody je to presne naopak.

    USA je dobry priklad protoze ac je to extrem neni nepredstavitelne ze podobnymi justicnimy maniry se evropa postupne infikuje. Amerika ma jednoznacne kastovni system s priblizne temito kastamy:

    1. Too big to fail - pokud ti stat prijde na nejake kriminalni chovani zaplatis mu cast ze sveho zisku z dane kriminalni cinosti v podobe dohody se prokuratorem a jede se dal bussiness as usual. Jako bonus mas pojistku sveho podnikani v podobe statnich zakazek nebo rovnou bailoutu v pripade ze byjsi se dostal do problemu. Letiste neresis, litas soukromym tryskacem.

    2. Obcan - krom obcasnych prohlidek na letisti celkem standartne fungujici pravni system.

    3. Legalne pricestovaly cizinec ze spratelenych zemi - vic prohlidek, kontrol a otazek.

    4. Cerny obcan - priblizne 5x vetsi sance ze te kdekoliv prohledavaji, kontroluji, zadrzi nebo zavrou, porad jeste mas pravo na jakztakz spravedlivy proces.

    5. Clovek podezreli s kontaktu s teroristy ci obcan podezrelych ci nepratelskych zemi na uzemi USA - muze byt zadrzen na jakkoliv dlouho bez udani duvodu, nema pravo na spravedlivy proces (aka habeas corpus), na letisti ma smulu.

    6. Kdokoliv na cizim uzemi kdo se nachazi do nejakych stovek metru od terroristy - colateral damage (ale pokud to byl muz vek 15+ bude ve statistikach veden jako enemy combatant.

    JORIM
    JORIM --- ---
    SCHWEPZ: Tak, zrovna v USA bych revoluci nečekal... Hranice chudoby v USA je zhruba stejná jako průměrná mzda v Česku.
    JORIM
    JORIM --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: Jinak řečeno "stejně to jsou gauneři, i když to vydělali poctivě"? To snad ne... Kdo o tom bude rozhodovat? Musí existovat nějaký jasný standard, a tím standardem je zákon. Když se na zákony vykašleme a budeme případ od případu určovat "tak, ty si majetek zasloužíš, ty ne..." To by nefungovalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam