• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Na myšlence, že tvrdou prací a odříkáním se lze vymanit z chudoby, stojí kapitalismus. Dává lidem naději, že pílí a úsilím dokážou změnit své sociální postavení. Některé moderní ekonomické studie ale ukazují něco odlišného. Stačí se narodit do správné rodiny a budete se mít dobře. A to nejen po dvě či tří generace, ale i stovky let.
    Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/...-i-nekolik-stoleti-pe3-/tema.aspx?c=A160714_145013_pozice-tema_lube

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Úplně na vrcholu je plutokracie a oligarchové. Není to horní jedno procento, ale jedna tisícina procenta. Jsme svědky historicky bezprecedentní situace, kdy k velmi malé menšině putuje většina příjmů a moci. Jsou skutečně nechutně bohatí a všechny své obrovské příjmy získávají z různých druhů renty a duševního (intelektuálního) vlastnictví. Jsou to globální občané, kteří dokážou manipulovat politikou a zároveň ji komodifikují.

    Pod nimi je elita, kterou bychom měli odlišit od plutokracie. Elitu tvoří ředitelé firem, kteří vydělávají miliony dolarů ročně, a pokud to nejsou rovnou kriminálníci, pohybují se alespoň na hraně zákona. Jsou to sluhové plutokracie. Mají podíl na velkém balíku peněz v řádu milionů, nicméně plutokracie se pohybuje v miliardách. Pod elitami jsou stálí zaměstnanci (salariat) (...) Vedle stálých zaměstnanců existuje skupina, kterou nazývám profesionálové (proficians). Ztělesňují romantický model dnešní společnosti. Nechtějí zaměstnanecké jistoty a výhody, protože jsou na to příliš chytří. Všechny své výrobní prostředky a schopnosti mají v počítačové brašně a v kapsách u kalhot, musí se neustále síťovat s dalšími lidmi a pracují na krátkodobých projektech. Vydělávají hodně peněz a žijí život v neustálé zaneprázdněnosti. Jsou mezi nimi umělci, inženýři, někteří se věnují pokročilým technologiím, někteří používají své specializované schopnosti.(....)

    Pod touto třídou se nachází starý proletariát, který hodně lidí označuje jako pracující třídu. Jsou to lidé, kteří ve dvacátém století akceptovali rutinní, disciplinovanou a stabilní práci na plný úvazek. Odpovídají klasickému leninskému modelu vykořisťované, disciplinované pracovní síly, která poslouchá své šéfy a na sklonku života za to dostane státní penzi. Tahle skupina se ale všude po světě ztenčuje. Když jsem se byl podívat v devadesátých letech v České republice, pořád tu byl onen starý lumpenproletariát, jak jej známe z východní Evropy. Ale víme, že dekády trvající tvrdá práce udělala z lidí zombie. Není to model, který bych považoval za lidsky a společensky žádoucí. Všichni známe tu sovětskou éru, která romantizovala a idealizovala takového dříče. Pro mě to ale není nic, v čem bych chtěl pokračovat. Pokud seškrábete z povrchu Bernieho Sanderse jeho nátěr, tak zjistíte, že se stále drží onoho modelu proletariátu a usiluje o další New Deal. (Ovšem pokud bych byl Američan, rozhodně bych ho podporoval.) Takže to je proletariát. Ztenčuje se, ačkoliv zároveň veškeré instituce naší společnosti byly vytvořeny právě pro něj. Ale to už nefunguje.

    Pod proletariátem je pak prekariát. Pod ním už je jen lumpenprekariát, sociálně vyloučená podtřída.

    Prekariát: práce a volný čas | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/06/prekariat-prace-a-volny-cas/
    +
    Prekariát: společenská třída v utváření | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/05/prekariat-spolecenska-trida-v-utvareni/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    V úterý 31. května oslavilo francouzské sociální hnutí Nuit Debout (Noc na nohou) dvouměsíční výročí. Ten samý den, podle speciálně vedeného kalendáře 92. března, se na pařížském Náměstí Republiky konal velký koncert organizovaný takzvaným Orchestrem na nohou (Orchestre Debout), v jehož repertoáru nechyběla například Dvořákova Novosvětská či píseň italská partizánská píseň Bella Ciao.

    Hnutí se od konce března zvládlo rozšířit do více než tří stovek měst nejen ve Francii, ale také v Brazílii, Belgii či Německu. Vedle toho funguje rádio, televize i online streaming veškerých akcí, která se na náměstích a dalších veřejných místech odehrávají. Program zůstává obdobný: konají se semináře, přednášky, projekce, ale také se vaří jídlo a organizují pochody a demonstrace.

    Květnová Francie: stávky a represe | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/06/kvetnova-francie-stavky-a-represe/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    You’re witnessing the death of neoliberalism – from within | Aditya Chakrabortty | Opinion | The Guardian
    http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/31/witnessing-death-neoliberalism-imf-economists


    Mezinárodní měnový fond (MMF) vydal oficiální studii
    Neoliberalism: Oversold? -- Finance & Development, June 2016
    http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2016/06/ostry.htm
    v níž varuje, že neoliberalismus prohloubil společenskou nerovnost a ohrozil trvalý růst.

    (...) stále více států proměnilo své společenské a politické instituce v chabé kopie trhu. Dvěma britskými příklady, jak upozorňuje Will Davies, autor knihy The Limits of Neoliberalism, je britské státní zdravotnictví a univerzity, "kde byly posluchárny proměněny v supermarkety". Tímto způsobem je veřejný sektor nahrazen soukromými firmami a demokracie je nahrazena pouhou konkurencí.

    Důsledky, jak přiznávají výzkumníci z MMF, byly strašlivé. Neoliberalismus nepřivodil hospodářský růst, jen způsobil, že hrstka lidí výrazně zbohatla. Neoliberalismus vyvolal obrovské krachy, které zlikvidovaly miliony lidských existencí a jejichž napravení stálo mnoho miliard. Výzkumníci varují, že další neoliberální posedlost, totiž "zmenšování státu", může mít nedozírné následky a náklady "mohou být daleko vyšší než prospěch".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Boháči ve Florencii pocházejí ze stejných rodin jako před 600 lety | Svět ve 20 minutách
    http://www.rozhlas.cz/...bohaci-ve-florencii-pochazeji-ze-stejnych-rodin-jako-pred-600-lety--1618044
    The Wealthy in Florence Today Are the Same Families as 600 Years Ago - Real Time Economics - WSJ
    http://blogs.wsj.com/...e-wealthy-in-florence-today-are-the-same-families-as-600-years-ago/?mod=e2fb
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Na pařížském Náměstí Republiky se konala akce Nuit Debout (Noc na nohou), součást stejnojmenného protestního hnutí. Matěj Široký ji navštívil a napsal z ní reportáž. Podle něho bude zajímavé sledovat, co z hnutí zůstane. Špatné vyhlídky ohledně ekonomické situace a pracovního trhu, které trápí mládež, však zůstanou, i když zanikne.
    Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/...hnuti-noc-na-nohou-fx0-/tema.aspx?c=A160520_162216_pozice-tema_lube
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Spojené státy tlačí na Evropskou unii v rámci jednání o dohodě o volném obchodu v mnohem větší míře, než se předpokládalo. Informace vycházejí z tajných dokumentů, jež mají k dispozici německá média od Greenpeace. Chystaná dohoda Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) má odstranit některé zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA. Dále má stát za vytvořením největší zóny volného obchodu na světě.

    Podle německého listu Süddeutsche Zeitung bude materiál obsahující 240 stran zveřejněn v pondělí. Tajné dokumenty prý poskytují důkladný pohled na vyjednávací taktiku Spojených států. Kopie dokumentů získaly kromě listu Süddeutsche Zeitung rovněž německé rozhlasové a televizní společnosti NDR a WDR.
    Washington podle dokumentů například hrozí, že zablokuje exportní úlevy pro evropský automobilový průmysl.

    Chce tak přimět EU k většímu odběru amerických zemědělských produktů. USA prý rovněž napadají evropské principy ochrany spotřebitelů, které nyní obyvatele EU chrání před geneticky modifikovanými potravinami či masem s růstovými hormony, píše list Süddeutsche Zeitung na svých internetových stránkách.

    Jednání o volném obchodu začala již před téměř třemi lety, veřejnost má však o jejich skutečném obsahu k dispozici jen velmi málo informací. Zatímco EU své návrhy zveřejňuje, USA zachovávají své postoje v tajnosti. I kvůli tomu proti plánované dohodě protestují miliony lidí, upozorňuje list Süddeutsche Zeitung.
    http://www.zet.cz/...staty-tlaci-na-eu-kvuli-obchodni-dohode-ttip-mnohem-vice-nez-se-ocekavalo-8607T
    Greenpeace to publish 248 pages of TTIP leaks – EurActiv.com
    http://www.euractiv.com/section/trade-society/news/greenpeace-to-publish-248-pages-of-ttip-leaks/
    International - TTIP Documents Revealed
    http://international.sueddeutsche.de/post/143690739565/ttippapiere
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Germans protest Europe trade deal in Hannover before Barack Obama visit | Daily Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/.../article-3555126/Thousands-protest-trade-deal-Germany-Obama-visit.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems | Books | The Guardian
    http://www.theguardian.com/books/2016/apr/15/neoliberalism-ideology-problem-george-monbiot
    Neoliberalistická ideologie je zdrojem všech našich problémů | 18. 4. 2016 | Britské listy
    http://www.blisty.cz/art/81964.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DOOMBRINGER: revoluci nebo dobytí celého Ruska nemůžeš plánovat na podzimní měsíce, přijde zima!
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    SCHWEPZ: jojo, začíná hezké počasí.. :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Už téměř dva týdny v centru Paříže kempuje několik stovek demonstrantů. Ti se schází především k večeru a pak celou noc debatují.
    Původně se mladí Francouzi začali scházet na protest proti nepopulární reformě pracovního trhu. Brzy ale jejich setkávání nabralo mnohem širší směr - protestují tak například proti korupci nebo sociální nerovnosti.
    Z Paříže se hnutí rozšířilo také do dalších měst.

    Mladí Francouzi téměř dva týdny protestují v centru Paříže. V zemi možná vzniká nové hnutí rozhořčených |
    http://zahranicni.ihned.cz/...ozhorcenych-mladi-francouzi-temer-dva-tydny-protestuji-v-centru-parize
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    V historii společnosti zkolabovaly, protože bohatí neplatili daně. Nesmíme dopustit, aby po zveřejnění Panama Papers nedošlo k nápravě, argumentuje Paul Mason. Italskému městu Perugia se vyhnula renesance, protože tamější bohatí přestali platit daně. Elita v Perugii se stala uzavřenou vrstvou mafiánů, kteří vydělávali na žoldácké práci v zahraničí, žárlivě střežila rodinné dědictví, potlačovala sociální mobilitu. Něco vám to možná připomíná, píše Paul Mason.

    Panama Papers nejsou jen politický skandál, ukazují hlubší nemoc. Globalizovaný kapitalismus se stal organizovanou a legalizovanou formou korupce, v němž práce manažera, vynálezce a podnikatele je až na druhém místě, po lidech, pro něž "jejich bohatství pracuje" - pokud možno v jurisdikci, kde je nikdo nevidí.

    Smash the mafia elite: we should treat offshore wealth as terrorist finance | Paul Mason | World news | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...1/smash-uk-mafia-elite-treat-offshore-wealth-terrorist-finance-perugia
    Měli bychom zacházet s offshoreovým bohatstvím tak jako s financemi teroristů | 12. 4. 2016 | Britské listy
    http://www.blisty.cz/art/81887.html
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SCHWEPZ: jo, to rikam uz dlouho: kdyby elita nekradla ve velkem, nikoho nebudou zajimat nejake socialni davky atd.. a prachu bude dost.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro DR o Panama Papers i daňových rájích popisuje kroky, které je třeba dle něj podniknout. Pokud bohatí daní v Karibiku, na veřejné služby zákonitě chybí peníze.

    David Ondráčka: Hlavní zpráva Panama Papers? Část elity nás okrádá - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/.../22710-david-ondracka-hlavni-zprava-panama-papers-cast-elity-nas-okrada

    ...JEN PRO PŘEDSTAVU Na daňových únicích přicházejí členské země unie podle Evropské komise ročně o více než jeden bilion eur, tedy asi 27 bilionů korun"
    srovnejte třeba s penězi vynakládanými na řešení migrační krize (nejen uprchlické tábory, hot-spoty ap. ale i 6 miliard pro Turecko ap.), s penězi vynaloženýnými na záchranu euro.bank "too big too fail" (desítky až stovky miliard eur) a s penězi které chybějí na...

    podle kvalifikovaných analytických odhadů TRANSPARENCY int. u nás "pseudo-elity" a jejich kamarila "odkloní" do svých kapes 100-150 miliard korun ročně.
    ROZPOČET ČR JE NĚCO PŘES BILION, takže se jedná o desetinu peněz z národního rozpočtu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Panama Papers turn up heat on Iceland PM over offshore holdings
    http://www.ft.com/cms/s/0/30ed262c-fa44-11e5-8f41-df5bda8beb40.html#axzz457vELNei

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Poslední týden zažívá Francie nebývalou vlnu pouličních protestů, které svým charakterem připomínají to nejlepší z dob Occupy Wall street.

    Francie nespí | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/04/francie-nespi/

    V následujících dnech se uvidí, jaké konkrétní požadavky bude hnutí formulovat a jestli se promění v nějakou politickou sílu i za cenu hierarchizace, nebo zůstane u samosprávných veřejných shromáždění, která budou dále nabývat na síle.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    UNAOIL: World's biggest bribe scandal
    http://www.theage.com.au/interactive/2016/the-bribe-factory/

    Tomu se říká pech. Novináři z Fairfax Media a The Huffington Post půl roku pracovali na odhalení - jejich slovy - největšího korupčního skandálu světa: o tom, jak firma Unaoil podplácela vlády zemí Afriky a Asie, aby ropným společnostem zajistila výhodné kontrakty.

    Dva dny po tom, co svá zjištění zveřejnili, vyšlo na svět zjištění o obřím zneužívání daňových rájů ‪panamapapers‬ a skandál Unaoil najednou nikoho nezajímá.

    Obří korupce při těžbě ropy a zemního plynu znamenala mimo jiné také to, že zisky z této těžby nezůstávaly v těchto zemích, ale byly vyváděny mimo, a už tak těžce zkoušené země jako Irák, Jemen nebo Libye, přestože bohaté na přírodní zdroje, se utápěly do další chudoby, korupce a chaosu, který vedl k nestabilitě a růstu extrémismu. Mimo jiné tím potvrzuje, že to zdaleka nemusí být jen vojenské zásahy, ale také "běžný byznys", co má potenciál destruovat rozvíjející se státy.



    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dvanáct současných nebo minulých hlav států světa, 128 dalších významných politiků, řada jejich přátel či příbuzných a navíc nepřeberně různých podnikatelů. Takovou strukturu má skupina lidí, jež měla dle zatím publikovaných odhalení využívat v letech 1977-2015 služeb panamské právně-poradenské společnosti Mossack Fonseca, která je jednou z největších firem na světě zajišťujících zakládání a správu offshorových společností – tedy vyvádění peněz do daňových rájů a případné praní ilegálně vzniklé části z nich.
    Putin, Assad i Porošenko. Skandál Panama Papers ukazuje na všechny strany - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/...putin-assad-i-porosenko-skandal-panama-papers-ukazuje-na-vsechny-strany

    ****

    1) Že existují daňové ráje jistě není žádné tajemství ani překvapení. Panama Papers ale odhalují několik zásadních věcí. Za prvé rozsah: jen tato právní kancelář - je "čtvrtá největší", ale podobné operace dělají stovky kanceláří - vytvářela čtvrt miliónu (!) společností, které byly pouze prázdnými schránkami pro účely typicky daňových optimalizací, odhalených dokumentů bylo 11 miliónů (sama právní kancelář "uklidňuje klienty", že unikla jen "malá část" dokumentů). Jen z ČR se jednalo o cca 300 osob a několik desítek tisíc dokumentů. Za druhé z dokumentů vyplývá, co všechno se přesně dělalo a jak, v jakém množství a objemu. Za třetí, což bude zřejmě nejexplozivnější, jakých konkrétních osob se to týkalo a co tyto osoby prováděly.

    2) Právě tak není překvapením, že mezi osobamy, které využívaly daňových rájů, jsou nejvyšší představitelé ze zemí, kde bez úplatku pomalu ani nepřejdete křižovatku na zelenou: Rusko, Ukrajina, Egypt, Libye či Sýrie. Překvapením ale je, že těchto služeb využíval například islandský premiér nebo otec současného britského premiéra. Zdroje tvrdí, že je v tom namočeno 72 hlav států: myslím, že budou padat hlavy a nebude jich málo. (Chudák islandský premiér zřídil offshore společnost pro zacházení se svým dědictvím a nejspíše se nedopustil ničeho nezákonného, ale nejspíš to odnese i tak).
    Právě tak budou s největší pravděpodobností budou na povrch vyplouvat jména známých celebrit, sportovců či "úctyhodných" podnikatelů. Seznam uvádí 29 lidí ze seznamu 500 nejbohatších osob planety nebo třeba taky fotbalistu Messiho.

    3) Podstatné: je tato činnost legální nebo nelegální? Obojí. Metody "daňové optimalizace" využívají platných zákonů, mohou být sice nehezké a eticky sporné, ale zákonné; právě tak ale mohou být za hranou zákona. Než samotné offshore procesy je potřeba posuzovat samotný nabytý majetek: pokud jej do offshoru uloží podnikatel, který jej získal férovým podnikáním, je to zcela něco jiného než když přes Panamu protečou dvě miliardy dolarů pro Putina, který má jediný legání příjem z prezidentského platu (Putin v roce 2013 přiznal celkový příjem 1.52 mil. Kč, na uvedené dvě miliardy by tedy musel prezidentovat asi 1200 let).
    Právě peníze veřejně činných osob budou ostře sledované, protože budou-li výrazně přesahovat jejich mzdy, není pro to prakticky jiné vysvětlení než že a) pocházejí z korupce, b) cílem použití offshoru bylo skrýt jak původ peněz, tak jejich vlastníka.

    4) Další podstatné: pojem "daňový ráj" je v tomto spíše zavádějící. Ještě spíše než o nezdanění výnosu jde o to, že v těchto proslulých offshore lokacích jsou nedohledatelní vlastníci a nevysledovatelné též samotné převody peněz. Offshore lokace nejsou součástí mezinárodních finančních systémů, jako je ESD (European Savings Directive) v Evropě; offshore státy či domicily odmítají sdělovat jakékoli informace, nespolupracují s vyšetřujícími orgány EU nebo USA, nevydávají podezřelé osoby atd.

    5) Panama Papers ukazují hezky černé na bílém, jak v některých případech probíhala malá domů. Státní peníze (v bance kontrolované státem, jiná aktiva státu či města) se bez řádného zajištění a ručení půjčily nějaké firmě, tato firma s domicilem v daňovém ráji zase poslala peníze dál a pak zase dál, nakonec skončily v offshore společnosti, kterou vlastnil ten člověk, který půjčku podepsal. Firma, která si peníze půjčila, je nevrátila a zkrachovala. Offshore lokace tak posloužila k zakrytí peněžních toků a vlastního ilegálního jednání. Toto se dle Panama Papers dělo např. u ruských bank.

    6) Další častá využití offshore společností
    a) U manželských párů, z nichž jeden je bohatý a nechce riskovat dělení majetku při rozvodu.
    b) U režimů, které jsou pod mezinárodními sankcemi k provádění zakázaných obchodů, vyvádění peněz atd.
    c) K praní špinavých peněz, tj. k legalizaci peněz získaných jinou trestnou činností
    d) K vyhýbání se placení daní: výnos je poslán do daňového ráje, není tedy zdaněn (schránka v daňovém ráji nafakturuje fiktivní činnosti a tím pádem inkasuje), schránka pak koupí nemovitosti či jiná aktiva ve prospěch konkrétního beneficienta atd.

    7) Zcela nepochybně zahájí daňové úřady evropských i dalších zemí rozsáhlá vyšetřování (zřejmě již mají kompletní Panama Papers k dispozici) a bude se danit a budou se doměřovat pokuty, které mohou být i obrovské. Žádný stát si nenechá ujít příležitost dostat zpátky domů miliardové sumy.

    8) Dopad se týká i obřích evropských bank, jako je HSBC, Credit Suisse, UBS nebo Societe Generale (vlastník Komerčky). Tyto banky dle Panama Papers pomáhaly zakládat svým klientům offshorové bankovní účty a provádět transakce, a to v tisících případů.

    9) Jak může offshore byznys tak "prosperovat", že jej bezproblémově využívají stovky tisíc lidí a že kromě neetických, ale legálních využití slouží i k zakrývání evidentně kriminálních aktivit? Jakkoli je boj proti němu obtížný, je zřejmé, že snaha je často jen předstíraná. Řada věhlasných offshore rájů patří mezi britská zámořská teritoria, tj. pod britskou jurisdikci (např. i ony vyhlášené "Kajmany", Isle of Man atd). Britská vláda verbálně slavnostně vyhlašuje boj proti daňovým rájům, zatímco otec britského premiéra je sám využívá. Je nepochybně možný a realizovatelný daleko tvrdší postup, ale není k němu evidentně ona pověstná "politická vůle": běžní voliči problém podceňují a ti neběžní z něj naopak velmi těží.


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Unprecedented Leak" Exposes The Criminal Financial Dealings Of Some Of The World's Wealthiest People | Zero Hedge
    http://www.zerohedge.com/...d-leak-exposes-criminal-financial-dealings-some-worlds-wealthiest-people
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam