na Janka zabíral bílý šum, což je hezká rada na uspání, ale dost na prd pro spaní dospělého :-) Nicméně po pár dnech jsem si zvykla na spaní při tichounkém šumu rozladěného rádia, umístěného v prckově postýlce tak, že jemu šumělo do hlavy a mě to už nerušilo. Plus zavinování, hodně, HODNĚ pevné. Vedlejší pozitivní efekt je, že se ta kukla dobře přenáší, kompaktní dítě je přenosné lépe, než vřískající zmítající se hádě :-) A taky ty příšerně předražené Probiotické kapky od firmy Biogaia. A drncání se na míči s dítkem v náručí, ale jen v určité frekvenci. Když už začal být těžký na hodinové hopsání s nim v náručí, vyvinula jsem systém "dítě pevně zavinout, umístit do vložné tašky do kočáru, míč vyšprajcovat mezi konferenční stolek a sedačku a kopat do něj s přčesně danou silou a frekvencí. (Do míče, e do dítěte !! :-) I když netajím se tím, že celkem často jsem měla chuť nekopat jen do toho míče :-D) Jen se u toho nedá spát :-)
Bohužel, jako u všeho ohledně dětí platí, že nic není univerzální a samospasitelné.
To, že koliky probíhají v noci je bohužel spíše pravidlo, než výjimka. Těžko něco radit - já jsem byla vysazená na rady "spěte přes den, kdy spí miminko". IMHO tohle jde v šestinedělí, v období hájení, ale těžko tak fungovat tři čtyři měsíce, nadto když dítko přes den spí třeba dvacet minut co hodinu. Takže u nás se fungovalo tak, že přes noc jsem měla šichtu s píďalou, přes den jsem s ním nějak přežila, v osm večer odpadla a spala tři hodiny do jedenácti, než šel spát manžel a dospávala jsem se přes víkend, kdy ho manžel dostával na starost befehlem na dopoledne. Uznávám, že v tomto byla velká výhoda nekojení, protože umíchat Sunar zvládne chlap líp, než kojit :-)
Má jediná rada pro otce v tomto období je "zkousněte téměř vše, co vám vyšťavená matka řekne, nemůže za to a zkoušejte kdejakou babskou radu, která vám ještě přijde zkusitelná" :-)
Jo a rektální rourka. Taky hodně pomáhala.