• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ZEMINO:
    to je ted brachuv syn, ja si myslim, ze se taky rozmluvi
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    HAWKS: náš malý začal mluvit,tak že mu rozumí i někdo jiný než rodiče asi měsíc po 3.narozeninách..a to od 2,5let chodí do školky,a ani tam se nenechal zlomit .. rozuměl všechno,co chtěl si ukázal!
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    eliska jeste nedavno buzerovala treba 6x za noc...

    no kolika..ne ze by se nevedelo co to je, ale nevi se jak rozumne na to :) a to sme si uzili pekelne
    CROSS
    CROSS --- ---
    HAWKS: jó kolika (co nikdo neví, co to vlastně je). To jsme nakonec nějak překousli, zavinovačka, houpačky a podobně. Ale teď (8 a půl měsíce) se budí, dneska jsem od půlnoci do šesti, kdy definitivně usoudil, že spát už nebude, vstával třikrát, včera pětkrát (snažim se zaskakovat za ženu, protože ta je z toho celkem vyřízená). Většinou pomůže malýho uložit do jiný polohy než „klečím a bouchám hlavou do postýlky“ nebo „lezu po postýlce a prozkoumávám noční tmu“, případně dudlík, no, většinou. ;-]
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CROSS:
    aaah spani..ja doufam, ze druhe dite nebude trpet novorozeneckou kolikou jak to prvni..to bylo strasne
    CROSS
    CROSS --- ---
    HAWKS: ve Švýcarsku ve frankofonní části.

    Sám jsem zvědav, jak to malej bude zvládat, ale zatim řešíme spíš (zdánlivé) banality, jako aby v noci spal a podobně. :-]
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HAWKS: moje druhé dítě bylo od prvního o dva roky a než šlo do školky, prakticky nemluvilo, starší ho nenechal, rozjelo se to až pak.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CROSS:
    kdeze to zijete ?
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    TRISSIE: Znam taky dite, na ktere se prirozene mluvi trema jazyky od mala a zvlada to uplne v pohode a nemicha je a to jsou jazyky celkem podobne (Katalanstina, Spanelstina a Francouzstina).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: tři jazyky už jsou docela dost, ale pokud je to takhle jasně rozdělené, tak nejspíš není žádný problém.
    Máme hodně anglických přátel ženatých s českými manželkami, s bilingvními dětmi - některé měly trochu pozdější nástup mluvení, pak ještě bylo období "půjčování slov" z druhého jazyka ("mami, lookni se mi na to koleno!", ale kolem 4-5 let už všechny v pohodě odpovídají podle toho, jak se na ně promluví.
    CROSS
    CROSS --- ---
    RENFRI: zapomněl jsem podotknout, že mezi sebou doma mluvíme anglicky. :-] Jinak ale souhlasim, chtěli jsme se právě vyvarovat toho, že bychom ho učili cizí jazyk s chybami nebo pochybnou výslovností. Občas to někde zahlídnu, jak někdo mluví na dítě takovou tou školní angličtinou s pekelnou výslovností, brr.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    CROSS: Ale to je prirozeny, neni to tak, ze by jeden clovek na nej mluvil dvema jazyky... (a jeste blbe ;-))
    CROSS
    CROSS --- ---
    No, já na malýho mluvim česky, žena rusky a vychovatelky v jeslích francouzsky, tak uvidíme.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    TRISSIE: Ona to ma nejak promysleny, ze na ni mluvi anglicky treba jen v kuchyni a jinde cesky, ted nevim, placam, ale nejak takhle to ma proste rozdeleny, no, nebudu to uz dal komentovat, jinak je to fajn holka a mam ji rada, ale v necem je fakt hodne prdla.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    TRISSIE:
    takhle si matka pripada svetova, rozumis :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAWKS: mě přijde, že tak malé dítě z toho bude akorát zblblé, když matka označuje jednu věc různými jazyky.
    V přirozeně bilingvních rodinách, kdy anglický táta říká "apple" a česká máma "jablko", si i malé dítě spojí, že mámě si má říct o jablko a tátovi o apple. Ale takhle?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    RENFRI:
    boze muj.... takovemu cloveku by patrilo nakopnout asshole :)
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    HAWKS: Naprosto souhlasim, mam podobnou kamaradku, ktere dvouleta dcera treba vola, tati, upekly jsme ti s maminkou velkej cake a ona je z toho nadsena, jak to krasne umi pouzivat, ja jsem z toho rozpacita, proste bych to nemichala, zvlast kdyz ona neni rodily mluvci, anglicky umi hur nez ja, i co do vyslovnosti a to ja bych si teda netroufla ucit dite anglicky (a naucit ho to i s mymi chybami).
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    RENFRI:
    tak to je dulezite..
    jeste me tak napada, jak se tady stavite k mode ucit deti cizi jazyk treba uz od sesteho mesice veku ? Jedna moje velice kosmopolitni kamaradka je dotoho zblaznena a na svoje dite uz v onech sesti mesicich zkousela jako ze ukazala jabko a zacala rika apple apod.. Me osobne to prijde trochu podivne, mam nazor, ze ucit dite cizi jazyk ma smysl az v okamziku, kdy je schopno vedome chapat, ze muze byt i jina mluva nez materska a ze jedna vec muze mit vic pojmenovani..Mylim, ze driv se tomu diteti dela akorat hokej v pojmenovavani veci
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    HAWKS: To nema, ale je kolem nej hodne ruznych dospelych a porad na nej nekdo mluvi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam