• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    IJACZEK:
    ikea prisla nasledne, tohle byla postel :)
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    HAWKS: konečně stavebnice, táto! IKEA?

    Taky jsem montoval pár věcí a synek v roce a půl pomáhal, jak jen to šlo .... na to nikdy nezapomenu....
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    INUSHKA: Ja nedelam, ze technologie neexistujou, ale proste nechci, aby dvoulete dite cucelo nonstop do tabletu nebo kompu, to je cele. Myslim, ze kazdy to nejak citime a hledame tu miru. Jen me proste desi, ze strcim triletemu tablet do ruky behem cesty autem a nebudu s nim hrat hry, my je doma hrali a bylo to super a rada na to vzpominam.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    neco ze skladani nabytku na detsky pokoj

    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    INUSHKA & SANTAL: souhlas, tak si to nějak představuji dál....
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SANTAL: Tohle taky moc nechápu. My jsme "ajťácká" rodina, naše dítě kolem sebe počítače, smartphony a další elektroniku uvidí dennodenně a uvidí nás s nimi denně pracovat i se bavit, tak nevím, jak ani proč bych ho od toho měla držet dál. Přece ho nebudu až do nástupu do školy (nebo do jakého věku?) držet v "temnotě" a informační technologie před ním schovávat. Rozumnější bude ho naučit, jak s těmi věcmi zacházet správně, k čemuž patří i rozumné určení času touto činností stráveného. Tedy já si myslím, že v dnešní době tablet nebo mobil patří dítěti do ruky úplně stejně jako jakákoliv jiná věc denní potřeby, která se vyskytuje v domácnosti - tedy v zásadě tak, aby to bylo bezpečné pro dítě i pro tu věc. Jediné, na co mám jasný názor, je jestli dítěti patří do ruky MŮJ telefon a počítač - nepatří. Stejně jako až na výjimečné případy nepatří do ruky nikomu jinému z rodiny, protože je to prostě MOJE soukromá věc. Ale pořídit nějaký "rodinný" tablet mimo jiné i dítěti na hraní tak za rok za dva plánujeme.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    mimochodem, my si myslime, jak ta decka jsou hloupa...vcera jdu vytahnout dceru z postylky a zjistim, ze tam neni... prostrcila jednu nohu sprlema postylky na nocni stolek, ktery je o neco vyse nez jeji matrace,tim se dostala vys, prehodila jednu nohu pres okraj postele, druhou nohu a slezla ze stolku
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CTIRY:
    proc se z IT dela neco jako fuj fuj, co ma mit dite jakoze za odmenu ? Proc stejne tak nema za odmenu stavebnici nebo blok s tuzkou ?

    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Já nevím, proč se to bere, že pokud dítě stráví několik hodin IT technikou, tak ztrácí jemnou/hrubou motoriku nebo sociání funkce... Fakt ne - tedy nemusí, pokud to není to jediné, co má.

    Můj syn prostě nepude krmit slepice, nosit dříví a zemetat dvorek, neb je městské dítě. Takže kreslí, stříhá, lepí, běhá po bytě s věšákem jako lukem, staví z fixek nebo kdečeho domečky, mluví s fiktivními přáteli, vymýšlí pohádky... a to i když má několik hodin s IT podněty (televizi nemáme, ale třeba teď co je doma Kinect, to ty hodiny her jsou). a hraje si s náma - hry jsou přeci nejen pro jednoho - běhá u toho a motorika se mu značně vylepšila (jo a mámě taky, kromě toho, že - protože chce syn hrát denně, máma taky o vánocích zhubla, ačkoli klasicky dělala 13 druhů cukroví .-) )

    Akorát že TV nevedem, máme kontrolovaný výběr pohádek...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    HAWKS: zrovna myška mi přijde jako činnost, do který můži dítě v pohodě zapojit, dneska mi jí eri vyklidil ráno prakticky celou sám. to samý věšení prádla.. a uklízení prádla, tváří se u toho vždycky děsně pyšně.
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    CTIRY: Duck.tv je imho největší zlo ever, dítě sedí a čumí. Interakce jak blázen.....
    CTIRY
    CTIRY --- ---
    HAWKS: tak jasně, že když potřebuješ něco udělat...nebo jako odměnu...My používáme Duck.tv :) Ale dát dítěti phone/ipad ke snídani nebo na dvě hodinky abych měl klid to prostě ne-e
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CTIRY:
    na druhou stranu..tchyne miva na hlidani neter se synovcem 5+3 roky

    kdyz potrebovala dat nadobi do mycky, zapla deckam notas s omalovankama, decka si vybarvovaly zviratka, sedeli u toho oba, mela je na ocich a bylo
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: B taky jede v čárách :-)
    CTIRY
    CTIRY --- ---
    hry zlo! na vejšce sem začal těžce ulítávat...nahranejch 1500 hodin na BF2... Naši si tukali na celo co ze me to chytlo a ze v tomhle veku az.. Hlídat a omezovat! Elektronika je zpusob jak se zbavitodpovednostia mit klid.. kdyz vidim 3 letou sestrenku jak snida a u toho tuka do iphonu sveho otce...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    HAWKS: u nás frčí čáry, které jsou prý auto/opice/kytička, ale vypadá to všechno stejně..
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    SINSEMILLA:
    eliska zacala jako prvni kreslit tuzkou kolecka, nikoliv cary :)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ANNAWA: erik párkrát za den ukazuje na počítač a volá opice opice, protože mu párkrát za týden pustím z YT dokumenty o opicích - na mě to mluví anglicky, natočené je to pěkně, něco se dozvím a s erikem komentujeme, co ty opice dělají.

    MADIETTA: naopak bych byla někdy ráda, kdyby o počítače a programování projevil zájem, ale ve třech letech to fakt být nemusí, nasedí se u toho ještě dost.

    a ještě jeden postřeh k tomu článku, ano dítě možná mělo v určitých oblastech nadprůměrné znalosti, ale je to třeba i o motorickém vývoji, jak hrubé motorice, tak jemné motorice, kterou to rozvíjí dle mého názoru jen hodně jednostranně.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: HAWKS: Ela knížky miluje, obzvlášť ty s těmi magnetky, kdy můžeme příběh budovat... a často s ní musíme s knížkami hrát "kde je", kdy hledá na obrázcích předměty, které řekneme
    ale jak jí jsou 4 roky, už má také své oblíbené filmy a hlavně písničky
    beru to jako její zábavu se svým tátou - fascinuje mne, jak přítel se svými synovci společně citují celé pasáže z oblíbených filmů, malá teď takhle zpívá filmové písničky
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: to jsem si vždycky myslela taky a trvám na tom, i když je to u B samozřejmě mnohem těžší, nicméně já vytrvám, znám se. A máme na to s přítelem stejný názor. I když oba pracujeme na počítači, takže to i dítě bere jako normu.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: no mně je právě jasný, že jednou u toho počítače vysedávat bude, koneckonců já u něj taky musím trávit valnou část dne, ale proč by to mělo být předčasně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam