• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MADIETTA: Taky nikdo netvrdí, že mít tablet nebo smartphone, natož je pořizovat dětem, je povinnost. Jen trochu nechápu, proč se z toho na druhou stranu někdy dělá takový strašák. V naší domácnosti je víc počítačů než lidí, oba s mužem v IT pracujeme, oba vlastníme smartphone a hovory o nejnovějších technických vymoženostech, na které jsme někde narazili, jsou na denním pořádku. Naše dcera v tom prostě bude vyrůstat (obklopuje ji to už teď) a předpokládám, že to do jejího života tak nějak automaticky zapadne. Nejde mi prostě do hlavy, proč vždycky tyhle diskuse vypadají, jako by existovaly jen dva extrémy - buď se dítě k technickým hračkám "odkládá" nebo mu nesmí přijít do ruky a nic mezi. Přitom mezi je celá škála možností.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MADIETTA: ORIKA: Taktéž smartphone nevlastním.... a už jsem si pomalu myslela, že jsem jediná... :-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    MADIETTA: inushka je z ajťácké rodiny, tam je to opravdu trochu jiné než v běžné rodině...vím to, muž je ajťák a určitým věcem se nevyhnu ať dělám co dělám...nicméně jak jsem už psala před nějakou dobou ve vedlejším auditku, syn si tablet pouze půjčuje od tatínka a má na něm hry ve stylu pexesa, vymalovánek apod., u kterých stráví max. půl hodiny denně...navíc tam má svá oblíbená videa o konstrukci letadel, což ho strašně zajímá a mě by přišlo škoda ho v tom nepodpořit...rád se dívá na společné fotky a má k nim sáhodlouhé komentáře...podotýkám, že to vše až poslední cca 2 měsíce (v půlce února bude mít 4), půjčovat mu tablet ve 2 letech by mi přišlo značně předčasné...to je asi tak všechno :)
    tvůj přístup mi přijde bezva, dítěti techniku nezakazuješ, neděláš z ní něco tajemného/nepřístupného, ale zároveň ji bereš jako čistě užitkovou věc, která má člověku sloužit, nikoli si z něj dělat otroka...
    p.s. smartphone též nevlastním, mám stařičký sony ericsson a naprosto mi to vyhovuje :)

    IJACZEK: syn mě učil a stále učí trpělivosti (jsem člověk značně temperamentní a prchlivý), naučil mě tolik nespěchat a utřídit si priority (raději se s ním večer tulit v posteli a šeptat si jak se máme rádi, než mu dát jen pusu a jít dohánět domácí práce), naučil mě více poslouchat/naslouchat a ne jen nezúčastněně pokyvovat hlavou a být myšlenkami jinde, naučil mě potlačit mou přirozenou lenost (přesně jak píše santal), vystačit s minimem spánku a dokázat i přesto fungovat...naučil mě milovat bez podmínek a přijmout sama sebe takovou, jaká jsem, i s tou spoustou chyb co mám
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    IJACZEK: až na to ego, s čímž nemám problém, bych podepsala, co píše SANTAL, plus, na co si tak honem vzpomenu, ve mně děti znovu probouzejí hluboko zasutou fantazii, imaginaci a hravost. To asi nebude problém mužů ;-), ale u nás ženských jsou kolikrát tyhle vlastnosti životem hodně upozaděné.

    A s dětmi se toho fakt spoustu naučím nebo si hodně věcí oživím - kluci jsou strašně zvídaví, takže věčně konzultujeme nějaký atlasy či encyklopedie, protože na otázky typu "proč je v zimě tma dřív", "jak funguje žárovka", "proč nic nevidím, když ve tmě koukám z okna", "co je tohle za kytku, je jedovatá" atd. atd. atd., vážně často z hlavy odpověď nevím. :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    INUSHKA: a co když tablet doma vůbec nemáme? Vůbec totiž nechápu, proč bych ho měla potřebovat, takže ani nevidím důvod, proč za takovou věc vyhazovat peníze. Ale já nemám ani smartphone, zřejmě budu dinosaurus.

    A jinak jak jsem psala, syna UČÍM zacházet s výpočetní technikou, naopak si myslím, že umí víc než jiné děti jeho věku, aspoň jsem si teda letmým průzkumem mezi jinými rodiči ověřila, že používat google, číst si na wikipedii, nebo třeba ovládat skener fakt neumí prakticky žádné jiné dítě... ale aby můj syn hodiny nehybně seděl a pařil nějakou hru? (A že on by toho byl schopen, což se potvrzuje, když mu třeba v čekárně u doktorky pustím na mobilu Nature Park.) Proč bych to asi tak měla chtít?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    IJACZEK: Mě děti naučili trpělivosti (které bych nebyla řekla, že jsem schopna), umění zastavit se (a říci si, že vlastně není kam pospíchat).

    V příkladech: Je mi lhostejné, že s dětma trvá vykrajování sušenek 2-3x tak dlouho - protože 2-3x navíc válím "zbytky" těsta - děti prostě "nešetří místem" jak bych to dělala já. Dokážu v sobě potlačit tu netrpělivost (a někdy najít nové cesty, třeba "nejprve poskládáme všechny formičky na perníky NA těsto k sobě - pak vykrajujem). Pokud se mi dnes pletli s malýma košíčkama do cesty v obchoďáku - vědomě jsem si řekla, že - ty 2 minuty navíc MÁM. Ať maj radost...

    Děti mě posílili v boji proti lenosti.
    Je to námaha, v noci vstávat a kontrolovat teplotu, nebo nosit na záchod, nebo cokoli... Jasně, že se mi nechce - ale dělám to a nedávám najevo, že mě to stojí sílu.

    Děti mě naučili umenšit své ego.
    Pokud přijdu s "bezva nápadem" stavět z papíru nebo plastelíny nebo lega letadýlko, zatímco po minutě oni chtěj domek/psa/pavouka/mumii - uvědomím si, že pocit ... nepohody je jen mé ego, že to nejde dle mé představy - a přizpůsobím se. Protože - cílem byla zábava + nácvik jemné motoriky - a toho dosáhnem i s mumií a pavoukem. Letadlo bych prosadila - ale ztratila pohodu. Třeba je zaujme příště - a oželím ten skvělý nápad tady odtud z nyxu - nebo co jsem kde vyhrabala a těšila se, že je "jistě zaujme". (Neznamená, že je - jindy - nevedu k důslednosti nebo že vždy a to navíc OBA dostanou co chtěj).

    Bude toho víc, ale to je to, co mě napadlo ihned :-)
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    Podle mě, sedět tu za nyxem a kecat nesmysly o tom, jestli IT nebo ne, je nesmysl.... každej sme jinej a každej budem mít jinej názor - nic nevyřešíme ....

    .... změňme téma.....?

    Furt se tu řeší děti a co s nima, ale jak to celé ovlivňuje vás? Tátové, tatínci, Mámové, mamínci.......?

    To že tu řešíme IT, bablety, iPaidy vs naše děti značí, že o tom všem přemýšlíme a nejsme lhostejní k vztahu my a naši potomci, ale jak vás ovlivnili ti maličkatí holomci? Jak to je ve vztahu Oni vs My, co když to maj celý na háku?

    Naučil jste se někdo něco od nich?

    Já sám nevim, co bych se od nich měl učit, ale vím, že něco určitě! Poradíte někdo, na co si dávat pozor a co mám pochytit?

    Éčko si ze mě tudle udělal fóra takovýho, že sem čuměl, jak mu to myslí.....


    HAWKS: támhlety tablety, co z toho.... Tydle fotky jsou to, za co to stojí!!!!
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    HAWKS: konečně stavebnice, táto! IKEA?

    Taky jsem montoval pár věcí a synek v roce a půl pomáhal, jak jen to šlo .... na to nikdy nezapomenu....
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    INUSHKA: Ja nedelam, ze technologie neexistujou, ale proste nechci, aby dvoulete dite cucelo nonstop do tabletu nebo kompu, to je cele. Myslim, ze kazdy to nejak citime a hledame tu miru. Jen me proste desi, ze strcim triletemu tablet do ruky behem cesty autem a nebudu s nim hrat hry, my je doma hrali a bylo to super a rada na to vzpominam.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    neco ze skladani nabytku na detsky pokoj

    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    INUSHKA & SANTAL: souhlas, tak si to nějak představuji dál....
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SANTAL: Tohle taky moc nechápu. My jsme "ajťácká" rodina, naše dítě kolem sebe počítače, smartphony a další elektroniku uvidí dennodenně a uvidí nás s nimi denně pracovat i se bavit, tak nevím, jak ani proč bych ho od toho měla držet dál. Přece ho nebudu až do nástupu do školy (nebo do jakého věku?) držet v "temnotě" a informační technologie před ním schovávat. Rozumnější bude ho naučit, jak s těmi věcmi zacházet správně, k čemuž patří i rozumné určení času touto činností stráveného. Tedy já si myslím, že v dnešní době tablet nebo mobil patří dítěti do ruky úplně stejně jako jakákoliv jiná věc denní potřeby, která se vyskytuje v domácnosti - tedy v zásadě tak, aby to bylo bezpečné pro dítě i pro tu věc. Jediné, na co mám jasný názor, je jestli dítěti patří do ruky MŮJ telefon a počítač - nepatří. Stejně jako až na výjimečné případy nepatří do ruky nikomu jinému z rodiny, protože je to prostě MOJE soukromá věc. Ale pořídit nějaký "rodinný" tablet mimo jiné i dítěti na hraní tak za rok za dva plánujeme.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    mimochodem, my si myslime, jak ta decka jsou hloupa...vcera jdu vytahnout dceru z postylky a zjistim, ze tam neni... prostrcila jednu nohu sprlema postylky na nocni stolek, ktery je o neco vyse nez jeji matrace,tim se dostala vys, prehodila jednu nohu pres okraj postele, druhou nohu a slezla ze stolku
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CTIRY:
    proc se z IT dela neco jako fuj fuj, co ma mit dite jakoze za odmenu ? Proc stejne tak nema za odmenu stavebnici nebo blok s tuzkou ?

    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Já nevím, proč se to bere, že pokud dítě stráví několik hodin IT technikou, tak ztrácí jemnou/hrubou motoriku nebo sociání funkce... Fakt ne - tedy nemusí, pokud to není to jediné, co má.

    Můj syn prostě nepude krmit slepice, nosit dříví a zemetat dvorek, neb je městské dítě. Takže kreslí, stříhá, lepí, běhá po bytě s věšákem jako lukem, staví z fixek nebo kdečeho domečky, mluví s fiktivními přáteli, vymýšlí pohádky... a to i když má několik hodin s IT podněty (televizi nemáme, ale třeba teď co je doma Kinect, to ty hodiny her jsou). a hraje si s náma - hry jsou přeci nejen pro jednoho - běhá u toho a motorika se mu značně vylepšila (jo a mámě taky, kromě toho, že - protože chce syn hrát denně, máma taky o vánocích zhubla, ačkoli klasicky dělala 13 druhů cukroví .-) )

    Akorát že TV nevedem, máme kontrolovaný výběr pohádek...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    HAWKS: zrovna myška mi přijde jako činnost, do který můži dítě v pohodě zapojit, dneska mi jí eri vyklidil ráno prakticky celou sám. to samý věšení prádla.. a uklízení prádla, tváří se u toho vždycky děsně pyšně.
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    CTIRY: Duck.tv je imho největší zlo ever, dítě sedí a čumí. Interakce jak blázen.....
    CTIRY
    CTIRY --- ---
    HAWKS: tak jasně, že když potřebuješ něco udělat...nebo jako odměnu...My používáme Duck.tv :) Ale dát dítěti phone/ipad ke snídani nebo na dvě hodinky abych měl klid to prostě ne-e
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    CTIRY:
    na druhou stranu..tchyne miva na hlidani neter se synovcem 5+3 roky

    kdyz potrebovala dat nadobi do mycky, zapla deckam notas s omalovankama, decka si vybarvovaly zviratka, sedeli u toho oba, mela je na ocich a bylo
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SINSEMILLA: B taky jede v čárách :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam