• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    HAWKS: jo. a jestli te to uklidni po porodu zacne ten poradny mindfuck. zatim to mas jeste v norme.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    LEXXA:
    dik jsem uklidnen..jen jeste upresneni...souvisi to s s tim, ze dite citi, ze bude druhej sourozenec s nimz se bude muset delit o maminku ?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    HAWKS: uplne normalni. ale uplne.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Zkusim se zeptat, zda tu nemate nekdo blizsi zkusenost, pripadne zda se jedna o normalni vyvojove stadium

    Dcera ma necele tri roky a zacala "blbnout"ve smyslu, ze se z ni stava chvilemi desny mamanek.. Prikladne, prijdu s ni z venku a chci ji vysleci a zacne se vztekat, ze chce, aby ji vyslekla maminka..
    To stejne potom vecer v koupani-vykoupu ji, chci ji vytahnout z vody a zabalit do osusky-vztekani az hysterie, ze chce zabalit do rucniku od maminky,to stejne pak s oblekanim pyzama, cistenim zubu..
    muze to souviset s tim, ze manzelka je tehotna a dcera muze tusit, ze je ocekavana konkurence, tak si chce maminku usurpovat ?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    GREVE: OK, já se radši ptám, protože spousta lidí mateřskou a rodičovský příspěvek nerozlišuje a pak jsou z toho zmatky. I tady na Nyxu se potkáš s formulacemi typu "tříletá mateřská".
    GREVE
    GREVE --- ---
    INUSHKA: Ano, určitě mám na mysli mateřskou, proto píšu "mateřská". Vše, co píšeš, je známé a jasné, dá se to najít v každém článku na toto téma, mě však zajímaly praktické zkušenosti.

    Celé to má takový "drobný" důvod - pár desítek tisíc měsíčně navíc, které lze takto od státu získat.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    GREVE: Určitě myslíš mateřskou nebo mluvíš o rodičovskom příspěvku? Na mateřskou dovolenou může otec nastoupit nejdřív 6 týdnů po porodu (šestinedělí), ale platí, že při pobírání peněžité pomoci v matrřství (PPM, to čemu se lidově říká "mateřská") nesmíš pracovat ve stejném pracovním poměru, který ti zakládá na PPM nárok (ze kterého bylo odváděno nemocenské pojištění, z něhož se PPM vyplácí - platí i pro OSVČ). Musel bys tedy buď pracovat jinde nebo u stejného zaměstnavatele na jinou smlouvu a na jiné pozici. A matka by si musela ošéfovat zdravotní pojištění (nevím, jestli by měla nárok na kategorii "péče o dítě do xy let", když na to dítě někdo jiný pobírá dávku). Upřímě moc nechápu, jaký by to mělo mít praktický důvod.
    Pokud jde o rodičovský příspěvek, tam je de facto jedno, na koho ho napíšete, protože při jeho pobírání lze libovolně pracovat, omezená je jen docházka do jeslí / školky nebo podobného zařízení a to jen do dvou let.
    GREVE
    GREVE --- ---
    Můžu se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tím, že otec dítěte jde místo matky na mateřskou, přičemž o dítě pečuje matka a otec pracuje? Mělo by to teoreticky fungovat, ale máte s tím někdo praktické zkušenosti? Pokud ano, rád bych je ocenil (kdyžtak do pošty). Děkuji.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    jak tak ctu oblibene veci,
    tak ja jsem dostal od zeny nocni kosili
    9118 pánská noční košile Andrie krokodýl od 560 Kč - Heureka.cz
    http://panska-pyzama.heureka.cz/9118-panska-nocni-kosile-andrie-krokodyl/
    a dcera si ji desne oblibila,furt to na sebe navlika,akorat ze v jejim pripade to ma jak arabsky habit :) pak se rucne nakrucuje pred zrcadlem

    a jedna predvanocni z jysku, eliska ulovila vanocni cepici a nehodlala se ji vzdat


    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CLUBEER: na manzelku je max 24 a nejake drobne. na 1ks ditete 1100/mesicne tusim. nebo s detma to mam apson ja takhle.
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    LEXXA: takhle to chapu ale zajima me kolik atd.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CLUBEER: ve skutecnosti to funguje tak ze se na tebe zamestnavatel vykvakne a da ti jen rocnu zuctovani. pak si do formulare opises potrebna cisla a dodas: kopie oddaciho listu, rodny list ditete, cestne prohlaseni manzelky (vlastnim slovem. zadna veda v tom neni), to rocni zuctovani od zamestnavatele a ruzovej formular. pred nima to podepises a pak jen cekas na cash.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CLUBEER: ano, pokud máš dost velkou daňovou povinnost (z čehož při přiznané mzdě 10 kKč mám docela obavy). pokud by ti vyšla daň nižší, tak jen do její výše, resp. pokud bys měl spočítanou daň menší než 13 kKč, tak nejen že nebudeš platit daně, ale zbytek do 13 kKč ti ještě stát vyplatí formou daňového bonusu
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    BALAENA: dekuju za rady na tohle jsem hrozne hloupej. jedtli to dobre vhapu na dite mi vratej 13k a na manzelku 24k ?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CLUBEER: trvalé bydliště je administrativní údaj, podstatné je skutečné vedení společné domácnosti - čili dobré třeba je, pokud tvoje výplata i její mateřská chodí na stejný účet a z něj se platí provozní náklady bytu i nákupy, anebo to sice chodí na dva různé účty, ale z jednoho se platí nájemné a z druhého inkaso k témuž bytu, a podobně. v nejhorším se pořídí svědectví sousedů.
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    este tam pisou o spolecne domacnosti ale my mane kazdej trvaly jinde
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    BALAENA: Jsi skvělá....!!!! Díky moc... jsem v tom pořád tápala (ale přiznám se, že linkovaný odkaz jsem nerozklikla - jsem ostuda)... Díky moc...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    NIENNA: ve stejným odkazu píšou "Zaměstnanci, kteří měli během roku pouze příjmy ze závislé činnosti (tj. ze zaměstnání), zpravidla požádají svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování. V tomto případě je nutné doručit mzdové účetní všechny podklady do 15. února. Do tohoto termínu musí tedy i zaměstnanec, který chce uplatnit slevu na dani na manželku, doručit čestné prohlášení manželky, že její vlastní příjmy za rok 2011 nepřekročily hranici 68 tisíc Kč. Při změně několika zaměstnavatelů během roku, provede roční zúčtování poslední zaměstnavatel."
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    BALAENA: a ta manželka taky vyplˇnuj da´nové přiznání? Jakože na nulu? Nebo třeba nějaký minimum,co si vydělala k rodičáku? Nebo jak ten manžel dokáže, že si ji tam nenapsal jen proto, že je venku pěkně...?

    Taky to budeme řešit, taky v březnu...ale ráda bych to věděla...a když už to tu padlo.. Předem díky
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    BALAENA: diky kazdopadne v tom dost tapu
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CLUBEER: UTFG - http://finexpert.e15.cz/kdy-muzete-uplatnit-slevu-na-manzelku - mateřská se do příjmu počítá, rodičák ne.
    "priznanejch 10k" myslíš co? oficiální příjem na pásce? vliv to samozřejmě má, protože slevu na dani můžeš uplatnit, teprve když máš nějakou daňovou povinnost, kterou si tím snížíš. pokud máš nulovou daň, nemáš to od čeho odečíst.

    u dětí je to něco jiného, sleva na dani na dítě je vystavěná jako sleva na dani/daňový bonus, takže pokud by daň byla menší než dětská sleva na dani, stát ti ten rozdíl naopak vyplatí. ale u manželky to tak není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam